, 2022/11/8

A kék iringó az ernyősvirágzatúak (Apiales) rendjébe és a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó évelő növény. Szára 30-60 cm magas, merev, felső részén dúsan elágazó. A hajtások világosszürke vagy sárgászöld színűek.

Kék iringó

Alsó levelei tagolatlanok, a felsők tenyeresen szeldeltek, szélük tüskésen fogazott. Tömött, gömbölyded, kékes színű virágzatát merev, lándzsás gallérlevelek veszik körül. Júliustól szeptemberig virágzik. Elsősorban száraz gyepekben, legelőkön, homokpusztákon fordul elő, a szárazabb, laza, jól felmelegedő talajok jellemző növénye.

Gyűjtése:

Gyógyászati felhasználás céljából a növény föld feletti részei (Eryngii plani herba) gyűjthetők virágzás idején, júliustól szeptemberig.

Hatóanyagai:

A növény jelentős mennyiségben tartalmaz triterpén-szaponinokat,  valamint flavonoidokat (kempferol és kvercetin), polifenolkarbonsavakat, cseranyagokat, szénhidrátokat, szerves savakat és illóolajokat.

Felhasználása:

Régóta használt gyógynövény, már az ókorban is ismerték gyógyhatását. A népi gyógyászatban is elterjedten alkalmazták. Köhögéscsillapító, köptető, vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása ismert. Köhögés, felső légúti hurutos megbetegedések, szamárköhögés esetén jótékony hatású, teakeverékek, szirupok gyakori alkotója.

A mezei iringó gyökere is felhasználható

Felső légúti megbetegedések, légcsőhurut, köhögés ellen kiválóan alkalmazható, főzetét megkötés nélkül kisgyermekek, áldott állapotban lévők és idős emberek egyaránt fogyaszthatják. Kandírozott gyökere lábadozó, gyenge idegrendszerű és fizikumú betegek élénkítésére használható.

Házi alkalmazása

Drogként levelei és gyökere egyaránt alkalmazható. Tavasszal szedett zsenge leveleit, levélrügyeit vitamindús salátaként fogyaszthatjuk. Ãsszel gyűjtött ásványi sókban (főleg káliumban) gazdag édeskés-fűszeres ízű gyökereivel a petrezselyemhez hasonlóan leveseket ízesíthetünk.

Gyógyhatásai

Gyökerének főzete főleg a húgyúti fertőzések, akut hólyaghurut, prosztatagyulladás ellen ajánlható. Serkenti a kötőszövetek regenerációját, ismeretlen eredetű bőrbetegségek esetén érdemes borogatószerként kipróbálni.

Teakészítés:

1 teáskanál szárított, aprított gyökeret leforrázunk 2 dl vízzel, 10 percig főzzük kis lángon, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Mézzel édesítve naponta 3x2 dl-t fogyasztunk.

Köhögéscsillapító elixír: készítésekor a fokozottabb gyógyhatás elérésére kakukkfűvel társítjuk: 5-5 dkg kék iringógyökeret és kakukkfűherbát befőttesüvegbe teszünk, felöntjük annyi 96%-os egészségügyi szesszel, amennyi ellepi, 1 hétig meleg helyen érleljük, majd leszűrjük. Az ázalékot kb. fél liter vízzel felfőzzük, miután langyosra hűlt, ezt is leszűrjük. Végül a szeszes és a vizes kivonatot összekeverjük, 3 evőkanálnyi mézzel alaposan elegyítjük, zárható üvegbe töltve hűtőszekrényben tároljuk.

Adagolás: felnőttek részére naponta 4-5 evőkanálnyi, gyermekeknek 1 evőkanálnyi fél liter hársfateába keverve. 

Étvágytalanság, emésztési zavarok, levertség esetén a kandírozott gyökeret sikeresen alkalmazhatjuk. (Kivéve cukorbetegeket.) 

Házi termesztése

Könnyen termeszthető, talajjal szemben igénytelen, de napkedvelő évelő növény. Gyorsan szaporodik, ezért féken tartása szükséges. Magját tavasszal vetjük 1,5 cm mélyre, gyökérültetéssel tavasszal és ősszel is betelepíthető. Júniustól szeptember végéig virágzik, leveleit virágzás előtt gyűjtsük. Gyökerét ősszel kiássuk, zuhannyal lemossuk és hámozás nélkül feldarabolva szárítjuk vagy kandírozzuk. A kék iringó igen reprezentatív gyógynövény, ezüstös leveleinek kék virágaival dísznövényként is megállja a helyét, megszárítva vázadíszként akár egy ünnepi asztal fényét is emelheti.