, 2022/11/25

A vörös acsalapu, más néven kalaplapu vagy nagy szattyú (Petasites hybridus) az őszirózsafélék családjába, az őszirózsaformák alcsaládjába tartozó növényfaj. Hegyvidéki patakok, források partjain, nedves réteken termő, évelő gyógynövény. Magyarországon a középhegységekben gyakori, mind a Dunántúlon, mind az Északi-középhegységben.

Vörös acsalapu

Többek közt a Gödöllői-dombság területén, valamint a Mátrában is megtalálhatóak nagyobb állománya. Nagy termetű növény, szív alakú, szabályosan vagy szabálytalanul fűrészes levelei elérhetik a 90 centiméteres átmérőt is. A levelek fonák oldala szürkén molyhos. Fészekvirágzatai még a levelek előtt jelennek meg, 15–30 cm magasak, tömött mályvaszínű fürtökben állnak, amelyen pikkelylevelek találhatóak. A virágok egy- vagy kétivarúak is lehetnek. Az egyivarú fészekben a bibeszál félhenger alakú, a kétivarú virágban kihegyezett csúcsú, tojásdad alakja van. Az acsalapu március-május között virágzik.

Tartalmaz:

A levél 0,1 % illóolajat, petasitin keserű anyagot, nyálkát és ásványi anyagokat tartalmaz

Gyógyhatása(i):

Nyálkakiválasztást elősegítő köptető, izzasztó és köhögéscsillapító, légzéskönnyítő, torokgyulladást csökkentő, asztma, epilepszia, ideges fejfájás, migrén. - Teáját légzőszervi megbetegedések, köhögés, asztmatikus panaszok ellen és köptetőként is használják. - A gyökértea légzőszervi megbetegedések, asztmás bántalmak enyhítésére, a légzés könnyítésére szolgál. - Gyökérfőzete torokgyulladás elleni öblögetésre alkalmas. Levelei gyulladások, kelések borogatására használható. - A levelekből készült tea, köptető, izzasztó, ideges fejfájást, migrént csillapító szer.

Gyógyászati célokra a gyökérzetét és a leveleit lehet felhasználni.

A levelét május és június hónapban, míg a gyökérzetét ősztől tavaszig lehet gyűjtögetni. Hatóanyagai között megtalálhatók az inulin, a kolin, a pektin, a keserűanyagok, a cseranyagok, az illóolaj, a zsír és a szénhidrát. A növény gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, fájdalomcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító hatásokkal rendelkezik. Népies elnevezései: szattyú, kalaplapu, keserűlapu, kalapfű, kalapos szattyú vagy mirigyfű.

A gyógynövényből készült főzet enyhíti a görcsös fájdalommal együtt járó panaszokat, jó szolgálatot tesz légzőszervi megbetegedéseknél, asztmánál, de használhatjuk emésztőszervi panaszoknál is. Csillapítja a migrént, a fejfájást, az egyéb fájdalmakat, és használható légcsőhurutnál és nehézlégzésnél is.

A gyógynövényből készült tea nagyon hatásos légzőszervi megbetegedések esetén. Torokgyulladás esetén érdemes naponta több alkalommal is gargalizálni ezzel a növénnyel, pontosabban a belőle készült főzettel. A növény gyökeréből készült tea megszünteti a migrénes panaszokat és köptető hatásokkal rendelkezik.

Az acsalaputea kiváló izzasztó és lázcsillapító hatásokkal is bír. Forraljon fel három deciliter vizet, majd tegyen bele egy teáskanálnyi acsalapugyökeret. Hagyja állni legalább húsz percig, majd szűrje le. Ossza három részre a teát és a főétkezések előtt kortyolgasson el mindig egy-egy deciliternyit. Amennyiben a panaszai megkívánják, úgy emelheti a napi adagot, de a kúra ne tartson tovább két hétnél.

A kúra után tartson néhány nap szünetet, majd ismét fogyaszthatja a teát. Amennyiben nem tart szünetet, akár émelygés és hányinger is felléphet. Állapotos nők és kismamák tartózkodjanak az acsalaputea fogyasztásától! A levelek alkalmasak gyulladások és kelések borogatására. De enyhíti a kificamított vagy megrándult láb panaszait, gyógyír lehet égési sérülésekre, és még a cipő által feltört lábat is megnyugtatja és gyógyítja. A levelekből készült borogatást bevethetjük migrénes fejfájásnál is. Amennyiben borogatást szeretne a levelekből készíteni, mosson meg néhány acsalapulevelet és aprítsa fel azokat. Göngyöljön be néhányat egy gézdarabba, majd helyezze a fájó testrészre.

Acsalapu-tea:

1 kávéskanálnyi acsalaput leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig ázni hagyjuk és naponta háromszor 2 dl-t iszunk belőle.

Teáját légzőszervi megbetegedések, köhögés, asztmatikus panaszok ellen és köptetőként is használják.

Acsalapu gyökértea

1 csapott teáskanál acsalapu gyökeret egy éjszakára 2,5 dl vízbe áztatjuk, reggel felmelegítjük, leszűrjük.

köptetőként, migrént megszüntető házi szerként naponta 1-2 csészényit fogyasztunk.

Acsalapu gyökértea

Egy púpozott teáskanál acsalapugyökeret 5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk 5-15 percnyi állás után leszűrjük és étkezések előtt fogyasztjuk. Ajánlott a kezelés ideje alatt sok zöldség és gyümölcs fogyasztása.

Ellenjavallat:

Évente max. 3 alkalommal fogyasztható, mert a tea igen erős hatású, túladagolás esetén émelygés, hányás is felléphet. - Terhesség és szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.