, 2022/11/25

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: brusnyica, fojminc,havasi meggy, kövi málna. A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják.

Vörös áfonya

10–30 cm magas, örökzöld félcserje. Szára hengeres, kúszó, a vége felemelkedik. A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek, a szélük visszahajlik, színük sötétzöld, fonákjuk világosabb, mirigyesen pontozott. Virágzata csüngő, végálló fürt. Illatos. A kocsány rövid, a párta 8–10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín, a csésze hártyás, pillás szélű, éréskor a termés csúcsán marad. A lisztes, ehető bogyótermés éretlenül fehér, éretten kárminpiros, gömbölyű.

Magyarországon a Zempléni-hegységben a Mecsekben, illetve a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, például az Őrségben, Göcsejben, a Kőszegi-hegységben fordul elő; jóval ritkább, mint a fekete áfonya. Levelei télen is megtartják élénkzöld színüket. A vörös áfonya nem tévesztendő össze más piros bogyójú áfonyákkal, mint a tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) és az amerikai tőzegáfonya, a cranberry (Vaccinium macrocarpon), bár az összes áfonyafaj hatásai hasonlók.

A vörös áfonya Magyarországon igen ritka, és egyúttal védett növény is, gyűjtése csak termesztett állományokból lehetséges. Ez az örökzöld kúszócserje főként fenyvesek, hegyi tőzeglápok savanyú, nedves talaján él.

Népi gyógyászat

A népgyógyászat termését vérhas, belső vérzés, fehérfolyás és kankó kezelésére alkalmazta.

Vörös áfonya levele

Húgyúti fertőtlenítő

Míg a fekete áfonya elsősorban a szempanaszok gyógyítója, a vörös áfonya a húgyutak gyógyítójaként említendő, bár érdemes megjegyezni, hogy a medveszőlőnél gyengébb hatású, így elsősorban a húgyúti fertőzések megelőzésére alkalmas. Védi a veséket és a húgyutakat.

A vörös áfonya csillapítja a húgyúti gyulladás okozta fájdalmat, csökkenti az égő, viszkető érzést. Megakadályozza a fertőző baktériumok (elsősorban Escherichia coli) szaporodását, illetve azok hozzátapadását a húgyutak falának hámsejtjeihez.

Emésztőrendszeri panaszok

Hasmenés esetén cseranyagai jelentenek segítséget, de egyéb gyomor- és bélpanaszok esetén is alkalmazható.

Vörös áfonya levelének egyéb alkalmazási lehetőségei

Köhögés, felső légúti betegségek esetén teakeverékekhez adható.

Reumás és köszvényes panaszok esetén teakeverékekhez adható.

Fogínygyulladás esetén öblögetőként alkalmazható.

Csökkenti a vércukorszintet.

Segít megelőzni az érelmeszesedést.

Vörös áfonya termése

Vitaminok, ásványi anyagok

A termés vitamintartalma magas, főként A-, B- és C-vitaminban gazdag. Ásványi anyagok közül nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként tartalmaz.

Antioxidánsok

Igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a szabadgyököktől, a káros oxidációs folyamatoktól, így segítenek késleltetni az öregedést, illetve megelőzni a szervezetben a fertőzéses és gyulladásos folyamatok, valamint az érelmeszesedés, szívinfarktus, daganatos betegségek és bőrproblémák kialakulását.

Húgyúti panaszok

A termésnek is van baktériumölő és húgyutakra gyakorolt kedvező hatása, így a húgyúti betegségek megelőzésben a termés rendszeres fogyasztása is segítségünkre lehet.

Vizeletpangásos betegségeknél szintén húgyúti fertőtlenítő hatását aknázhatjuk ki, mivel csökkenti a pangó vizeletben a baktériumok szaporodását, illetve nehezíti azok megtapadását a vizeletkiválasztó szervekben.

Segít megelőzni a vesekő és vesehomok kialakulását.

Áfonya termésének egyéb alkalmazási lehetőségei

Immunerősítő hatású.

Csökkenti a vércukorszintet.

Érelmeszesedést megelőző hatású.

Vörös áfonya adagolása

Leveléből 1 teáskanálnyi szárítmányt 2 dl vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta kétszer 2 deciliter fogyasztható maximum 7-10 napig. Hasmenésnél 2-3 evőkanálnyi levélszárítmányt 2,5 dl vízzel leforrázunk, majd leszűrjük. Négy óránként kb. negyedpohárnyi teát itatunk.

Termését elsősorban lé formájában fogyasztjuk. A szárított termésből 1 evőkanálnyit 2 dl vízben 10 percig főzünk, majd leszűrjük. Háromszor 2 dl fogyasztható naponta.

Készítmények, például kapszula formájában is beszerezhető.