, 2022/11/25

A vörös kínafa (Cinchona pubescens) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe és a buzérfélék családjába tartozó faj. A több mint 20 m magas trópusi vörös kínafának egymással átellenes, ellipszis alakú levelei vannak, amelyek a fonákjukon enyhén vöröses színűek.

Vörös kínafa

Világos rózsaszínű virágainak csőszerű pártája van. Törzsének kérge kívülről szürke, szürkésbarna, világos foltokkal, míg a belső oldala vörösesbarna vagy sárga színű. Gyógyhatása. A vörös kínafa kérge gyomorkeserűként serkenti a gyomornedv-elválasztást és fokozza az étvágyat. A csersavnak köszönhetően fertőzésellenes és összehúzó hatású. A kinin és a kinidin (amelyek másfajta kínafák kivonatában is megtalálhatók) igen hatékonyak a mocsárláz és a szívritmuszavarok ellen.

A Cinchona pubescens kérgéből kivont kinin ma is működik a malária kezelésére. Szintetizálható, de a kinin legjobb forrása még mindig a C. pubescens. A természetes kinin használata a malária elleni küzdelemben kezd visszatérni. A malária egyes törzsei rezisztenssé váltak a szintetizált kininnel szemben, de a természetes kinin képes hatékonyan kezelni ezeket a törzseket.

A Cinchona pubescens nagyon fontos és életbevágó felfedezés volt az esőerdőben. Az 1600-as évek közepétől az 1800-as évek közepéig a kininkérget malária, valamint láz, emésztési zavarok, száj- és torokbetegségek, sőt még rák kezelésére is használták. Ma a kinin a világon mindenütt növényi gyógyszer, de a használatának okai országonként eltérőek. Dél-Amerikában például a kinin kéreg természetes gyógynövényként a máj, a mirigyek, a bélrendszer, a lép és a mellek rákos megbetegedéseire használják.

Európában a gyógynövényt hajhullás, alkoholizmus, étvágygerjesztő, máj-, lép- és epehólyagbetegségek, valamint lábgörcsök ellen használják. Az Egyesült Államokban a kinint tonikusként és emésztésjavítóként, a szívdobogás csökkentésére és a szívműködés normalizálására használják. A kininkérget az Egyesült Államokban emésztés és étvágy serkentésére is használják; lábgörcsök, visszerek, aranyér, fejfájás, megfázás, influenza, valamint sok más tünet vagy állapot esetén.

Gyógyászati felhasználás

A vörös kéregnek hosszú története van a bennszülöttek körében, különösen a láz és a malária kezelésére. A modern kutatások kimutatták, hogy nagyon hatékony lázcsillapító, és különösen a malária kezelésére és megelőzésére. A kéreg különböző alkaloidokat tartalmaz, különösen kinint és kinidint. A kéregben található összes alkaloid 70-80%-a kinin. A kéreg keserű, összehúzó, tonizáló gyógynövény, amely csökkenti a lázat, lazítja a görcsöket, maláriaellenes (az alkaloid kinin) és lassítja a szívet (az alkaloid kinidin).

A kéregből különböző készítményeket készítenek, például tablettákat, folyékony kivonatokat, tinktúrákat és porokat. Belsőleg malária, neuralgia, izomgörcsök és szívfibrilláció kezelésére használják. Különböző védett megfázás- és influenza elleni szerek összetevője. A folyékony kivonat hasznos a részegség gyógyítására. Torokfájás kezelésére gargalizálószerként is használják.

Óvatosan kell bánni e gyógynövény használatával, mivel a túlzásba vitt mennyiség számos mellékhatást okozhat, többek között cinchonizmust, fejfájást, kiütést, hasi fájdalmat, süketséget és vakságot. A gyógynövény, különösen a kinin kivont alkaloid formájában, egyes országokban jogi korlátozások alá esik.

Egyéb felhasználások

Egyéb felhasználások minősítése: A kéregből kivont kinin nevű alkaloidát olyan termékekben használják, mint a hajolajok és samponok, napolaj, napbarnítószerek, rovarölő szerek, vulkanizálószerként a gumiiparban és bizonyos fémek előállításához.

Felhasználjuk:

Az izolált fő hatóanyagokból gyógyszerek készülnek. A kinin a malária plasmodiumot pusztítja, egyik leghatásosabb antimaláriás gyógyszermolekula, ezen kívül lázcsillapító (antipyreticum), fájdalomcsillapító és neuralgia elleni (antineuralgicum), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum) (üdítőitalként is igen nagy higításban). A chinidin (kinidin) tachycardia, extrasystole esetén antiarrhythmiás gyógyszer.

Ellenjavallat:

Kerüld használatát, ha egyidejűleg véralvadásgátló szereket szedsz, mivel felerősíti azok hatását. - A vöröskínafa-készítmények nem javallottak a terhesség alatt, továbbá a kininre és a kinidinre érzékeny személyeknek.