, 2022/11/10
A kövér porcsin avagy portuláka (Portulaca oleracea) a porcsinfélék családjába tartozó növényfaj. Ázsiában őshonos, de Európa, Afrika és Amerika mérsékelten meleg területein is előfordul.
Magyarországon elterjedt, gyakori növény. Szántóföldi kultúrákban gyomnövényként tartják számon. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják.
Népi gyógyászat
Szív- és érrendszeri betegségek, húgyúti panaszok, gyulladások, influenza, megfázás, tüdőgyulladás és fejfájás kezelésére is alkalmazzák.
Kiváló roboráló
Levelei vasban és C-vitaminban gazdagok. Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a növény súlyának több mint 15%-át adják. (Omega-3 zsírsavban leggazdagabb növény, ezt a zsírsavat néhány növényi olaj és magvak is tartalmazzák, de egyébként a tengeri halakban fordul elő.) E-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Antioxidáns és immunerősítő hatású.
Szív- és érrendszeri betegségek
Gyulladásgátló, véralvadásgátló, serkenti a vérkeringést, mérsékli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét. Szív- és érrendszeri betegségek, szívproblémák megelőzésére ajánlott. Csökkenti a vér koleszterin- és cukorszintjét, védi az artériákat.
Egyéb alkalmazási lehetőségek
Lassítja az öregedés folyamatát.
Külsőleg pakolásként izomgörcsök oldására hatásos. Reumatikus panaszokra külsőleg és belsőleg egyaránt hatásos.
Vértisztító, vérzéscsillapító hatású.
Gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatású, amit bőrgyulladás, ekcéma, sebek, fekélyek, égések vagy akár aranyér esetén is kihasznáhatunk.
Kínában húgyúti fertőzések, láz és hasmenés kezelésére, Indonéziában szívgyengeség esetén használják kivonatát. Különféle országokban más-más alkalmazási módja ismeretes, adják nyugtatóként, izomlazító szerként, kezelnek vele gyomorhurutot, de használják cukorbetegség megelőzésére és külsőleg bőrbetegségekre is.
A magvak fájdalmas légzésre, a növény nedve bőrbetegségekre alkalmazható.
Kövér porcsin alkalmazása
A legjobb hatás érdekében frissen vagy gőzön párolva fogyasszuk.
Külsőleg 100 gramm friss növényt 1 dl hideg vízbe teszünk, felforraljuk, majd 15-30 percig tartó lassú forralást követően szűrjük. Hideg vagy meleg borogatásként is alkalmazható naponta 1-2 alkalommal.
Bőrproblémákra a friss levélnedvet alkalmazhatjuk.
Télire ecetben tartósíthatjuk.
Kövér porcsin ecetben eltéve
A leveleket mossuk meg, jól csöpögtessük le egy konyharuhán vagy salátacentrifugával forgassuk át. Tegyünk üvegbe egy réteg levelet, finoman sózzuk meg, majd folytassuk a rétegezést, amíg megtelik az üveg. Töltsük fel almaecettel, zárjuk le és tegyük a kamrapolcra. Télen, a vitaminhiányosabb időszakban salátáinkat gazdagíthatjuk vele. Az ecetes salátaöntetek elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy az ecetben eltett levelek savanyúak. A visszamaradó porcsinos ecetet szintén felhasználhatjuk salátaöntetekhez, illetve ételek savanyítására.
Kövér porcsin gyűjtése és termesztése
Pozsgás leveleit legjobb még az élénksárga virágok nyílása előtt begyűjteni. (Bár virágzáskor és utána is fogyasztható.)
Magról könnyen szaporodik, szinte kiirthatatlan. Ha mégis valamilyen formát szeretnék adni a kertünkben történő megjelenésének, fogjuk fel a magvait, majd ősszel vagy tavasszal vessük a kívánt helyre. Meleg, napos fekvést, illetve a jó áteresztőképességű, laza, homokos talajt kedveli legjobban.