, 2022/10/19

A boldó vagy boldófa (Peumus boldus) a babérvirágúak (Laurales) rendjébe, a Monimiaceae családba tartozó Peumus nemzetség egyetlen faja. Chile középső területein őshonos, alacsony, fatermetű cserje, amelyet Olaszországban és Észak-Afrikában.

A boldó vagy boldófa

Marokkóban is termesztenek, ahol már teljesen meghonosodott. 4-5 méter magasra is megnőhet, szürkészöld, érdes, szívós, de törékeny levelei jellegzetes illatot árasztanak. Sárgásfehér virágai a hajtások végén bogernyőbe csoportosulnak. Apró, csonthéjas ehető termése fekete.

Egész évben lombos, augusztustól szeptemberig virágzik. A faj kétlaki (az egyes virágok hím- vagy nőivarúak, de egy növényen csak az egyik nem található meg, ezért ha magot szeretnénk, akkor mind a hím, mind a nőivarú növényeket termeszteni kell), és rovarok porozzák be. A növény nem öntermékeny. Alkalmas: könnyű (homokos) és közepes (agyagos) talajokra, és a jól drénezett talajt kedveli. Alkalmas pH: enyhén savanyú és semleges talajok. Félárnyékban (világos erdőben) vagy árnyék nélkül is nőhet.

Ehető Felhasználás

Ehető részek: Gyümölcs

Ehető felhasználás: Fűszer

Gyümölcs - nyersen vagy főzve. Édes és aromás, kellemes ízű. A gyümölcs átmérője legfeljebb 2 cm. A leveleket és a kérget fűszerként használják.

Gyógyászati felhasználás

A Plants For A Future nem vállal felelősséget a növények használatából eredő káros hatásokért. Mindig kérj tanácsot szakembertől, mielőtt gyógyászati céllal használnád egy növényt.

Fájdalomcsillapító Antiszeptikus Görcsoldó Keserű Kólaképző Diuretikum Malária Serkentőszer

Tonizáló Húgyhajtó

A boldu egy hagyományos gyógymód, amelyet a chilei araukán indiánok tonikusként használnak. A növény serkenti a májműködést és az epeáramlást, és elsősorban epekövek, valamint máj- és epehólyagfájdalmak gyógymódjaként értékelik. Általában csak néhány hétig szedik egyszerre, infúzió vagy tinktúra formájában. Gyakran kombinálják más gyógynövényekkel, például Berberis vulgarisszal vagy Chionanthus virginicusszal az epekő kezelésében.

A levelek fájdalomcsillapító, antiszeptikus (vizeletürítő), keserű, epehajtó, vizelethajtó, serkentő és erősítő hatásúak. Dél-Amerikában a gonorrhoea értékes gyógymódjának tartják. A növényt belsőleg májbetegségek (bár itt a kéreg hatékonyabb), epekő, húgyúti fertőzések, bélparaziták és reuma kezelésére használják. A múltban a kinin helyettesítésére használták a malária kezelésében.

A leveleket a vegetációs időszakban szedik le, és a későbbi felhasználás céljából szárítják. Némi óvatosságra int, a növényt terhes nők ne használják. Lásd még a toxicitással kapcsolatos fenti megjegyzéseket. A növényből nyert illóolaj elpusztítja a belső parazitákat. A kéregben található alkaloidok serkentőleg hatnak a májra A német E Bizottság monográfiái, a gyógynövényterápia terápiás útmutatója a Peumus boldus-t diszpeptikus panaszok (emésztési zavarok) esetén hagyja jóvá.

A boldófa levelét, a boldinnak az epekiválasztásra gyakorolt hatása miatt, nagymértékben hasznosítják a máj- és epeeredetű emésztési zavarok tüneti kezelésében. Általában más, hasonlóan jótékony hatású növényekkel – az articsókával, az orvosi füstikével és a rozmaringgal – együtt használják erre a célra. A boldófalevél folyékony kivonatát epekövek ellen javasolják. Nagyobb adagokban nyugtató hatású. Ma már azonban úgy vélik, hogy korábban tévesen használták más, hashajtó hatású növényekkel – például a szennával és a kutyabengével – együtt a székrekedés kezelésére.

Termesztés részletei

Nem kedveli a túl nedves talajokat. A jó vízelvezetésű, savanyú homokos talajt kedveli teljes napsütésben. A 9. éghajlati zónában is ellenálló (az időnkénti enyhe fagyokat tűrő) növény Nagy-Britanniában általában üvegházi védelmet igényel, de képes elviselni az enyhe fagyokat, és az ország legenyhébb területein a szabadban is sikeres lehet, különösen, ha napos fal mellett nevelik. Egy beszámoló szerint a növény a londoni Kew Gardensben, ahol gyakran egész évben virágzik, a szabadban is sikeresen fejlődik. A növény minden része édesen aromás[245]. A leveleknek citromos-kámforos aromája van. Kétlaki, hím és nőstény növényeket kell termeszteni, ha termésre és magra van szükség.

A legtöbb vizsgálatot boldinnal végezték.

A boldin levélből készült gyógynövénykészítményekről korlátozott információ áll rendelkezésre, és ahol vizsgálatokról számoltak be, ott általában hiányoznak a készítmények részletei. Nem számoltak be genotoxicitási vagy karcinogenitási vizsgálatokról a boldo levél növényi készítményeivel. A boldóolaj nem használható belsőleg vagy külsőleg. Ahol a boldo levelet használják, biztonsági szempontból figyelembe kell venni az aszkaridolnak való teljes expozíciót.

A növényi gyógyszerkészítményekben lévő aszkaridol szintjét számszerűsíteni kell. Tekintettel az aszkaridol vízben való alacsony oldhatóságára, a vizes kivonatok, beleértve a gyógyteákat is, elfogadhatóak.[orvosi hivatkozás szükséges] A boldo levél etanolos kivonatainak használata nem tekinthető elfogadhatónak a hagyományos növényi gyógyszerkészítmények esetében, tekintettel a toxikus aszkaridol összetevő potenciálisan magasabb szintjére.