, 2022/10/19

A borsmenta (Mentha × piperita) fűszer- és gyógynövény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családján belül a Menta (Mentha) nemzetségbe tartozik. Egyéb nevei: borsosmenta, angol menta, mithen menta.

A borsmenta

Lágy szárú, évelő növény. Magassága 40–90 cm.Gyökértörzséből erednek módosult földbeli hajtásai (sztólói), valamint módosult földfelszíni hajtásai, melyek egyaránt alkalmasak gyökér- és hajtásképzésre. A levelek rövid nyelűek, lemezük lándzsa vagy nyújtott ellipszis alakú, fűrészes szélű, a levél csúcsa hegyes, válla lekerekített, erezete szárnyas, felszíne sötétzöld, fonáka világosabb zöld. Gyakran a levélerezet, vagy a levél egy része antociántól ibolyás színű. A pallesens formán nem mutatkoznak elszíneződések a száron.

Fontos illóolajtartalmú növény. A friss növény 0,20-0,25% illóolajat tartalmaz, ennek fő alkotórésze a menthol (45-60%). Ez adja az olaj és egyúttal a növény jellegzetes hűsítőízét. Virágzata álörvökből álló füzér. Virágai lila színűek, július és szeptember között nyílnak.[3] Termése makkocska, de magja csak ritkán csíraképes. Vegetatívan jól szaporodik, és a termesztésben is ezt használják ki.

Absztrakt

A vizsgálat célja a Mentha piperita (borsmenta) lével kezelt diabéteszes Wistar patkányok utódainak glikémiájának és lipidprofiljának értékelése volt. A nem diabéteszes anyák hím utódai (kontrollcsoport: 10 vízzel és 10 borsmentalével kezelt állat) és sztreptozotocin-indukált súlyos cukorbetegségben szenvedő anyákból (diabetikus csoport: 10 vízzel és 10 borsmentalével kezelt állatot) használtunk. Az állatokat 30 napon keresztül kezelték, és a kezelési időszakot követően a felnőtt fázisban elemezték a glikémiát, a trigliceridek, az összkoleszterin és a frakciók szintjét. A borsmentával kezelt cukorbeteg anyák utódai szignifikánsan csökkent glükóz-, koleszterin-, LDL-c- és trigliceridszintet, és szignifikánsan emelkedett a HDL-c szintje. A M. piperita levének használata potenciálisan kulturálisan megfelelő stratégiaként segíthet a DM, a diszlipidémia és szövődményeinek megelőzésében.

Gyógynövényként

A drogot a borsmenta virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei (Menthae piperitae folium) szolgáltatják. A levéldrog mentolos szagú, íze először égető, majd hűsítő. A virágzáskor gyűjtött gyógynövény kellemetlen szagú a mentofurantartalom megnövekedése miatt. agyarországon ismert, elterjedt, mint teanövény. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz.

Teáját főleg görcsoldásra, felfúvódásoknál alkalmazzák, egyéb drogokkal együtt nyugtatóként is. Ha más mentafajokkal keverik (pl.:fodormenta), akkor borsos-mentának nevezik. A tea egy evőkanál vágott drogból készül 150 ml forrásban lévő vízzel, 5-10 perces áztatással. Naponta 3-4 csészével fogyaszthatják, étkezések között. A mentol a nyálkahártya hidegérző receptoraira hatva hűsítő érzést kelt, mely reflektorikusan érszűkületet okoz. Ezen kívül csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Migrénes rohamoknál görcsoldó.

Hatása: görcsoldó, nyugtató, összehúzó.

A Mentha piperita illóolaj görcsoldó hatása patkányok légcső simaizomzatára

A vizsgálat célja

A Mentha piperita egy Brazíliában "hortelã-pimenta" néven közismert növény, amelynek illóolaját a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentő, görcsoldó, köptető és gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. Itt a Mentha piperita illóolaj (borsmentaolaj) hatását vizsgálták patkányok légcsőgyűrűiben, valamint hatásmechanizmusát.

Anyagok és módszerek

Hím Wistar patkányok (250-300 g) légcsőszövetét használtuk. A borsmentaolajat kumulatív koncentrációban [1-300 μg/ml] adtuk a szöveti bazális tónushoz, vagy 10 perces időközönként karbachollal előkontraháltuk, indometacinnal, l-N-metil-nitro-argininnel, hexametóniummal vagy tetraetilammóniummal inkubáltuk vagy nem inkubáltuk.

Eredmények

A borsmentaolaj [100 és 300 μg/ml] gátolta a karbachol által kiváltott összehúzódásokat, amit az indometacin, az l-N-metil-nitro-arginin és a hexametónium megfordított, de a tetraetilammónium nem. Ezek az adatok a prosztaglandin E2, a nitrogén-oxid és a vegetatív ganglionok részvételére utalnak a borsmentaolaj relaxáló hatásában, és összefüggésbe hozhatók a légúti betegségekben való népszerű alkalmazásával.

Következtetések

A borsmentaolaj görcsoldó hatást fejtett ki patkányok légcsövén a prosztaglandinok és a nitrogén-oxid-szintáz bevonásával.

Grafikai kivonat

A borsmentaolaj görcsoldó hatást fejtett ki patkányok légcsövén a prosztaglandinok és a nitrogén-oxid-szintáz bevonásával.