, 2022/10/26

A hegyi árnika vagy egyszerűen csak árnika a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó faj. Az árnika nemzetségnek közel harminc faja közül csak kettő él Európában; ezek közül az egyik a hegyi árnika, Európa, Ázsia és Észak-Amerika magasabb hegyvidékeinek gyógynövénye.

A hegyi árnika

Arnica montana a gyulladások, sérülések kezelésében A hegyi árnikát (Arnica montana Arnica montana L., Compositae) szövetregeneráló hatása miatt régóta használják. A népi gyógyászatban és a fitoterápiában sérülések kezelésére és a műtéti szövődmények megelőzésében.

Hat az izmok és a kötőszövet szintjén

Enyhíti a fájdalmat, és a zúzódás kapcsán létrejövő kellemetlen tüneteket; valamint hat a kapillárisok szintjén is: javítja a vérpályából való kiáramlással (vérzés, véraláfutás) összefüggő panaszokat, melyek a sérülés során jelennek meg. Enyhíti a fájdalmat, meggyorsítja a már kialakulóban lévő vérömleny felszívódását. Legfontosabb felhasználási területe a sérülések regenerálása, alkalmazható sérülés okozta duzzanat, véraláfutás, fájdalom kezelésére, a szöveti sérülések, megerőltetés regenerálására, és sportsérülések esetén is hatékony segítség. A zúzódások, törések kezelésén kívül rovarcsípésre, az izmok, ízületek gyulladására, izomfájdalmakra is ajánlott. A fitoterápiában leginkább a növény virága kerül felhasználásra: (hatóanyagai többek közt: illóolajok, flavonoidok, karotinoidok, keserűanyagok). Belsőleg általában nem alkalmazzák fitoterápiás formában.

A homeopátiás arnica hatása és használata

Az Arnica homeopátiás szernél a felhasznált drog a friss, virágzó egész növény (Pharmacopée Francaise X.). Az Arnica hatásai homeopátiás formában tartósabbak, és nem kívánt mellékhatások is elkerülhetőek, például a lehetséges allergiás reakció.

Az Arnica alkalmazása indokolt az alábbi esetekben:

Mindenféle SÉRÜLÉS esetén

Külsőleg, a bőr és a bőralatti szövetek sérüléseinek kezelésére:

Bőrvérzések. Kiütések. Furunkulus, orbánc, felfekvés. Fájdalmas sebek.

Mélyebb szövetek sérüléseinél:

Ficam, rándulás, horzsolás, törés, vérzés, véraláfutás, vérömleny, tályog, szálka. Túlerőltetés, megerőltetés és fáradtság (izmok, inak, hangszálak, hüvely pl.), ebből adódó fájdalom, neuralgia (izomrángás, nagyfokú fájdalom, bénító fájdalom, zúzódásos fájdalom pl.). Vérzések.

A sérüléseket kísérő érzelmi állapotok kezelésére:

Álmatlanság a fáradtságtól. Nyugtalanság. Nem lehet a beteghez vagy a sérült testrészhez érni, ami megnehezíti a beteg ellátását.

MŰTÉTEK következményeinek enyhítésére (vérzés, fájdalom).

Az alkalmazás szabálya

Sérülések kezelése és a szövődmények megelőzése esetén a szert mind belsőleg, illetve amennyiben lehetséges külsőleg is addig alkalmazzuk, ameddig a tünetek el nem múlnak!

Protokoll

Belsőleg: Arnica montana 30 CH - a műtét, baleset után közvetlenül fél óránként az első napon, majd napi 3x5 golyó adagban. Intenzív fájdalom és zúzódások esetén magasabb potencia is használható.

Külsőleg: Árnika tartalmú gél (Árnigél)

Hegyi árnika

Sérülés, baleset utáni lelki sokk, műtét, ficam, visszérfájdalom.

Lágy szövetet ért bármilyen sérülés esetén a leggyakrabban használt szer az Arnica. Ütések következtében fellépő vérzések, véraláfutások esetén valamint zúzódáskor, amikor a bőr folytonossága megmarad, de bőr alatti vérömlenyek, szövetszakadások keletkeznek, akkor Arnica a megfelelő szer. Enyhíti a fájdalmat, csökkenti a félelem-érzetet, és elősegíti a vérömleny felszívódását.

A ficamok és rándulások kialakulását, az izmok vagy izületi szalagok túlnyújtása, vagy elszakadása okozza, amit izületi duzzanat, fájdalom, és mozgáskorlátozottság követ. A sérült ilyenkor azonnal vegyen be néhány adag Arnica-t, majd a jellemző tünetek kialakulásától függően, folytatódjon a kezelés. (Bryonia, Ruta, Rhus toxicodendron). A fájdalmas, vérbő testrészek érintésre nagyon érzékenyek.