, 2022/11/9

A királydinnye (latin nevén Tribulus terrestris) a királydinnyefélék (Zygophyllaceae) családjába tartozó, egynyári, kétszikű növény. Gyógynövény és gyomnövény is egyben.

A királydinnye

Főként az északi féltekén fordul elő, a száraz meleg klíma és a homokos talaj kedvelője, Magyarországon főként az Alföld egyes részein tekinthető gyakorinak. Szőlősökben és kapás kultúrákban gyakran gyomosít, ilyen esetekben tarlóhántással, kapálással, valamint a talaj megkötésével (humusztartalmának növelésével) lehet védekezni ellene.

A Tribulus Terrestris, más néven királydinnye egy erős természetes anabolikus gyógyszerként ismert gyógynövény. Évezredek óta használják a kínai orvoslásban, és manapság gyakran használják a sportolók teljesítményük és kitartásuk fokozására.

Számos pozitív egészségügyi előnyei vannak, beleértve csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, megváltoztatja a hormonszintet, megnöveli a szexuális funkciókat és a libidót. A Tribulus manapság a tesztoszteron szintre gyakorolt hatása miatt válik egyre népszerűbbé. Ez a cikk mindent tartalmaz, amit tudnia kell erről a növényről, annak egészségre gyakorolt hatásáról, és arról, hogy érdemes-e étrend-kiegészítőként fogyasztani.

Mi a Tribulus Terrestris – királydinnye?

A Tribulus Terrestris egy növény, éles tüskékkel borítva. Gyümölcsöket termel, őshonos földközi-tengeri térségben, valamint Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet egyes területein. Valójában egy olyan növény, amely a legjobban a száraz területeken érzi jól magát és virágzik, és ott nő, ahol más növények nem képesek túlélni.

Az ajurvédikus és a kínai orvoslásban már 3000 éve használják a vese- és májbetegségek leküzdésére. Manapság széles körben használják a tesztoszteron és a libido stimulálására, valamint népszerű kiegészítő az atléták között az izomépítéshez.

Ismert, hogy fokozza a teljesítményt, és szó szerint egy természetes anabolikus növény. Ez az egyik oka annak, hogy a sportolók körében is annyira népszerűvé vált, mivel használatát a doppingellenes ellenőrzések lehetővé teszik. Nagyszerű adaptogénnek is tekintik.

A Tribulus Terrestris hatóanyaga

A tribulusban található szaponinok és flavonoidok felelősek elsősorban a növény fő előnyeiért és hatásaiért. Ezek közül a szteroid szaponin protodioszin a legfontosabb. A tribulus kivonatokat általában úgy szabványosítják, hogy bizonyos százalékban tartalmazzanak szaponinokat protodioscin formájában.

A Tribulus növényben található további aktív komponensek a következők:

Alkaloidok (harmane, nonharmane, tribulusterine)

Fenol-amidok (A és B terrestroszidok)

tanninok

Fitoszterinek (β-szitoszterin, stigmaszterin)

Szerves savak (fahéjsav, vanillinsav, tribulus sav)

Aminosavak (alanin és treonin)

A gyökerek elsősorban a protodioszint, a diosgenint és a tribulozint tartalmazzák. Olyan fehérjét is tartalmaznak, amely megakadályozza a vesekőzetek felhalmozódását.

OlimpTribusteron60120kapszula

OLIMP Tribusteron® 60 120 kapszula

6 590 Ft

A gyümölcse a tribulusamidok fenol-amidjait és más szaponinokat (terrestriamid és A és B terrestroszidok) tartalmaz.

A szaponin profil a növény termesztésétől függően változik. Például a délkelet-európai fajtákban (pl. Bulgária és Görögország) a protodioszin mennyisége több mint harmincszorosa van, mint a Nyugat-Ázsia fajtáinak.

A Tribulus Terrestris (királydinnye) hatásai

1. Fokozza a libidót mindkét nemnél

Különböző tanulmányok szerint a Tribulus Terrestris jelentősen serkenti a nők libidóját és fokozhatja az általános szexuális elégedettséget. Egy 2018-as, 40 nővel végzett tanulmányban az eredmények szignifikánsan növekedtek a Tribulus Terrestris szedése során néhány hét után, a szexuális vágy, az izgalom és az elégedettség szempontjából is.

A férfiakra gyakorolt hatást azonban még nem erősítik meg. Vizsgálatok vegyes eredményeket mutattak . Egyesek szerint a Tribulus Terrestris bizonyos mennyiségű napi fogyasztása javíthatja az erekciót és a szexuális elégedettséget. Az eredmények azonban ezt igazolják, de a pontos adagok még mindig kérdésesek a férfiak esetében.

2. Csökkenti a vércukorszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a Tribulus terrestris szokásos adagolása nagy előnyöket hozhat a vércukorszint kezelésében . Egy tanulmány megállapította, hogy napi 1000 mg táplálékkiegészítő bevételével jelentősen csökkenthető a vércukorszint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőkben, szemben a placebóval, mindössze három hónap elteltével.

Hasonlóképpen, egy Sanghajból származó állatkísérlet azt mutatta, hogy egy, a Tribulus terrestrisben található vegyület 40% -kal csökkentette a vércukorszintet cukorbetegségben szenvedőkben.

3. Javítja a szív egészségét

A szívbetegség a világon vezető halálok, és súlyos problémának tekintik, amely milliókat érint a világ minden tájáról. A Tribulus terrestris nemcsak csökkentheti a gyulladást , amelyről feltételezik, hogy szerves szerepet játszik a szív egészségében, de azt is kimutatták, hogy csökkenti a szívbetegség számos kockázati tényezőjét.

Például egy tanulmány kimutatta, hogy napi 1000 mg Tribulus terrestris bevétele csökkentette az össz- és a rossz LDL-koleszterin szintjét. Egy Isztambulból származó állatkísérlet hasonló megállapításokkal szolgált, amelyek azt állítják, hogy képes megvédeni az ereket a károsodásoktól, miközben csökkenti a koleszterin- és triglicerid szintet.

4. Enyhíti a fájdalmat és a gyulladást

A Tribulus Terrestris gyulladáscsökkentő hatásáról szóló tanulmányok nagy részét állatokon végezték, és az eredmények ígéretesek voltak. Különböző tanulmányok igazolják, hogy a kivonatok bizonyos adagjai jelentősen csökkenthetik a fájdalmat, duzzanatokat és gyulladást.

5. Természetes vízhajtóként működik

Kimutatták, hogy a Tribulus terrestris természetes diuretikumként működik, segítve a vizelettermelés fokozását és a test kiürítését. Valójában egy, a Journal of Ethnopharmacologyban közzétett in vitro tanulmány kimutatta, hogy a Tribulus terrestris kezelés elősegítette a diurezist, jelezve, hogy ez hatékony természetes gyógymód lehet a vesekő kezelésében.

A természetes diuretikumok, mint például a Tribulus terrestris, más jótékony hatással is lehetnek az egészségre, és enyhíthetik a puffadást, csökkenthetik a vérnyomást, és javíthatják a test természetes képességét a toxinok kiszűrésére.

6. Fizikai teljesítmény növelés

Noha a Tribulus Terrestris széles körben ismertté vált az izomtömeg és a teljesítmény javításával kapcsolatban, sok kutató állítja, hogy nem okoz ilyen hatásokat.

A növénynek a korábban említett tartalmáról azonban ismert, hogy javítja a fontos tápanyagok, például a fehérjék felszívódását a testben.

Fokozza a nitrogén-monoxid felszabadulását, amely cserébe izmainknak nagyobb mennyiségű oxigénben gazdag vért biztosít. Ezenkívül serkenti a tesztoszteron szintet és az általános állóképességet. Végül, de nem utolsósorban, a test regenerációja felgyorsul az edzés utáni időszakban. Ezek máris elég indoknak tűnnek, hogy tegyünk vele egy próbát, ha szeretnénk növelni a teljesítményünket.

7. Segíthet a rák elleni küzdelemben

A Tribulus Terrestris rákra gyakorolt hatásainak még nincs elegendő tudományos bizonyítéka, ám néhány speciális tanulmány azt sugallja, hogy hatékonyan képes mind a rák bizonyos fajtáitól megvédeni, mind pedig természetes kezelési gyógyszerként használható. In vitro vizsgálatok szerint a Tribulus Terrestris potenciálisan képes megvédeni a prosztata és az emlőráktól.

Ami a kezelést illeti, más in vitro vizsgálatok bebizonyították, hogy ez a kiegészítő javíthatja a sejthalált és a rákos sejtek általános eloszlását a testben. Természetesen további vizsgálatokra van szükség, hogy lássuk a királydinnyének a használata hogyan befolyásolja a rák növekedését a lakosság körében, de potenciálisan az egyik legfontosabb új kiegészítés lehet az általános rákkezeléshez.