, 2022/11/10

A kocsányos tölgy (Quercus robur) széles körben elterjedt egész Európában és Angliában . Lombhullató, 45 méter magasra is megnövő fa, levelei mélyen karéjosak, virágai kétfélék: a hímivarúak vagy meddő virágok hosszú, 2-8 cm hosszú, csüngő, a levelekkel együtt megjelenő katicákban, a termős virágok és levelek pedig távoli fürtökben találhatók. A termés egy kb. 1-3 cm hosszú, a zöldtől a barnáig terjedő árnyalatú makk

A kocsányos tölgy

A Quercus nemzetségnév egy kelta szóból származik, a quer 'finom' és a cuea 'fa' jelentésű szóból. A tölgy sok évszázadon át Anglia fő erdei fája volt, és szorosan kötődik a druida idők történetéhez. A szentnek hitt tölgyet bőrcserzésre és halfüstölésre használták, és a hatpennysek és shillingek egyik oldalára tölgyfát véstek.

A Quercus robur hagyományosan számos felhasználási területet ölel fel.

A Jupiter tulajdonában lévő tölgy kérgét a vér köpésének megakadályozására, főzetét pedig hányás ellen használták. Számos utalás történik hűsítő hatására, és belsőleg vagy külsőleg használták gyulladások esetén. A szemgyulladás egyik legjobb gyógymódjaként ismert, és a kinin helyettesítésére használták kimerítő éjszakai izzadás és láz esetén. Azt is mondták, hogy hűsítő hatással van a májra.

A húgyúti rendszerben és a veseműködésre való használatára utaló utalások a történelmi szövegekben találhatók, ahol a borral bevitt makkporról azt mondták, hogy elősegíti a vizeletürítést (9), a kéreg pedig a vese és az alsó húgyúti rendszer gyenge stimulációját okozza, és tonikusként hat a vesékre . A bőrön való alkalmazására számos történeti szövegben találunk utalást, ahol az öreg tölgyek üregeiben talált vízről azt mondták, hogy hatásos a bűzös hegek terjedése ellen, az egészségtelen, bűzös váladékkal vagy szivacsos szemcsékkel járó fekélyekre alkalmazott főzet, vagy az üszkösödés kezelésére. Ismert volt az is, hogy tonikusként hat a bőrre.

A szájüreg kezelésére való affinitását a szájüregi vérzések, fekélyes és gennyes torokfájás, valamint aftás sebek gargalizálására való felhasználása említi. További különböző dokumentált felhasználási módok közé tartozik a diftéria, kolera, marazmus, scrofula, cukorbetegség, menorrhagia, makacs intermittáló betegségek és a férgek kiűzésére. A tölgyfakéregből készült lemosást használták a végbélnyúlvány vagy "bélszakadás" esetén is, amikor a belek egy része kilóg a végbélnyílásból.

A felső és alsó gyomor-bélrendszer gyenge elnyomását a Quercus roburról történelmileg feljegyezték, és egy desztillált vizes készítményt a nők tejszerű hüvelyi váladékának egyik legjobb gyógymódjaként ismertek. Történelmileg az előrehaladott mellrák kezelésére is használták, a tölgyfakéreg teából készült lemosást a daganat növekedési területére alkalmazták.

A Quercus robur emellett a lábadozásban is szerepet játszott, és a betegség és a gyengeség okozta nagyfokú életerő-kimerülés esetén használták, hogy helyreállítsa az elhalványuló életerőt. A makk és a kéreg tejben lévő főzetét mérgező gyógynövények és gyógyszerek ellenszereként is használták. A készítményekkel kapcsolatban történelmileg megjegyezték, hogy a víz teljes mértékben kivonja a tulajdonságait, míg a hígított alkohol kevésbé hat.

Tevékenységek

Csillapító

Tonizáló

Fertőtlenítő

Antioxidáns

Gyulladáscsökkentő

Vírusellenes

Vérzéscsillapító

Javallatok

Hasmenés

Vérhas

Mandulagyulladás

aranyér

Leukorrhoea

Ekcéma/dermatitis

Vérzés

Pozológia

1-2 ml 1:5 arányú tinktúra 60%-os EtOH-ban naponta 3-szor bevéve.

Főzet 1 teáskanál kéregből 1 csésze vízben. Forraljuk fel és 10-15 percig főzzük.

Fürdőkészítményekhez 5 g kéreg adható liter vízhez.

Borogatáshoz minden liter vízhez 20 g kérget adunk).

Belsőleg naponta 3-szor 1 gramm szárított kéregből kell bevenni.

A kéreg helyett kisebb mennyiségben golyókat használnak.