, 2022/10/18

A közelmúlt megfigyelési és klinikai vizsgálatai felkeltették az érdeklődést a tőzegáfonya-fogyasztás lehetséges egészségügyi hatásai iránt, amely összefüggés a jelek szerint e gyümölcs fitokémiai tartalmának köszönhető.

A tőzegáfonya és bioaktív összetevői az emberi egészségben

A tőzegáfonya bioaktív anyagainak profilja eltér a többi bogyós gyümölcsétől, mivel A-típusú proantocianidinekben (PAC) gazdag, szemben a legtöbb más gyümölcsben jelen lévő B-típusú PAC-okkal. Az alapkutatások számos lehetséges hatásmechanizmusra utaltak a tőzegáfonya bioaktív anyagai tekintetében, bár további molekuláris vizsgálatokra van szükség.

A tőzegáfonya-termékek egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló humán vizsgálatok elsősorban a húgyúti és a szív- és érrendszeri egészségre összpontosítottak, de némi figyelmet fordítottak a szájüregi egészségre és a gyomor-bélrendszeri hámra is. Az arra utaló bizonyítékok, hogy a tőzegáfonya csökkentheti a húgyúti fertőzések kiújulását, azért fontosak, mert ennek a betegségnek a táplálkozási megközelítése csökkentheti az antibiotikumos kezelés alkalmazását és az ezekkel a gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulását.

Bíztató, de korlátozott bizonyítékok vannak a tőzegáfonya kardioprotektív hatásáról, amely az antioxidáns kapacitásra és a lipoprotein profilra gyakorolt hatáson keresztül közvetít. A tőzegáfonya termékekkel végzett klinikai vizsgálatok vegyes eredményei abból adódhatnak, hogy a beavatkozások során különböző termékeket teszteltek, amelyek bioaktív összetételét gyakran nem jellemezték, különböző dózisokat és kezeléseket alkalmaztak, valamint hogy nem volt biomarker a protokoll betartására.

A különféle gyümölcsök napi fogyasztása szükséges az egészséges táplálkozási minta eléréséhez, a mikrotápanyag-bevitelre vonatkozó ajánlások teljesítéséhez és a fitokemikáliák sokféleségének bevitelének elősegítéséhez. A bogyós gyümölcsök, köztük az áfonya, gazdag forrását jelentik a fenolos bioaktív anyagoknak, amelyek hozzájárulhatnak az emberi egészséghez.

Áfonya bioaktív összetétele és tartalma

Proantocianidinek.

Az amerikai áfonya összetett és gazdag fitokémiai összetételű, különösen a flavan-3-olok, az A-típusú procianidinek (PAC), az antocianinok, a benzoesav és az ursolsav. Az áfonya flavan-3-olok monomerek, oligomerek és polimerek formájában vannak jelen. Ezeket az oligomereket és polimereket PAC-oknak vagy kondenzált tanninoknak is nevezik, és az összes flavan-3-ol ∼85%-át teszik ki, tömegalapon.

Az áfonya PAC-ok heterogén kémiai struktúrák csoportját alkotják, amelyeket alkotó egységeik, a kötéstípusok és a polimerizációs fok (DP) jellemez. Az áfonya PAC-okban a (-)-Epikatekin az uralkodó alkotó egység, míg a (+)-katekin és az (epi)gallokatekin csak nyomokban van jelen. A PAC-ok építőkövei vagy a felső egység C4-je és az alsó egység C8-asa vagy C6-asa közötti egyetlen C-C kötéssel (B-típusú PAC-ok), vagy a felső egység C2-je és az alsó egység C7-es hidroxilcsoportja közötti további éter típusú kötéssel (A-típusú PAC-ok) kondenzálódhatnak.

A legalább 1 A-típusú kötéssel rendelkező PAC-ok a tőzegáfonya összes PAC-jának 51-91%-át teszik ki (29, 30). Az A- és B-típusú PAC-szerkezetek megkülönböztetése azért fontos, mert a különbség befolyásolhatja biológiai tulajdonságaikat. Az A-típusú PAC-ok szignifikánsan nagyobb mértékben gátolják a P-fibrionált Escherichia coli baktériumok in vitro tapadását az uroepithel sejtekhez, mint a B-típusú PAC-ok, ami az UTI kezdeti lépése.

Számos növényi élelmiszer, például az alma, a szőlő és a csokoládé nagy mennyiségű PAC-ot tartalmaz, de csak néhány (szilva, földimogyoró, avokádó, fahéj, áfonya) tartalmaz A-típusú PAC-ot, és az áfonya kivételével egyik sem olyan mennyiségben, mint az áfonya (28, 32). A tőzegáfonya 100 g friss tömegű (FW) áfonya 419 ± 75 mg összes flavan-3-olt tartalmaz, ebből 70 ± 13 mg oligomer a 4-6-os DP-vel, 63 ± 15 mg oligomer a 7-10-es DP-vel és 234 ± 49 mg polimer, míg a monomerek, dimerek és trimerek kisebb mennyiségben vannak jelen (7,3 ± 1,5, 26 ± 6, illetve 19 ± 3 mg) (33). Ezek az adatok 1 vizsgálatból származnak, amelyben számos élelmiszer PAC-tartalmát elemezték

E jelentés óta néhány más mennyiségi adatot is közzétettek a tőzegáfonyára vonatkozóan, amelyek becslései ugyanebben a tartományban mozognak (27, 34). Fontos, hogy a PAC-ok heterogén családjának elemzése - beleértve számos sztereoizomert, amelyekre nincsenek kereskedelmi szabványok - még mindig problémás, és a globális módszerekkel nyert adatok nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

tőzegáfonyában lévő PAC-ok átlagos DP-értékét nem állapították meg. Foo és munkatársai eredetileg 4,7-es átlagos DP-t jelentettek az áfonya PAC-ok esetében, amelyekről megállapították, hogy gátolják az E. coli in vitro tapadását az uroepithel sejtekhez. Ezt követően a tőzegáfonya PAC-okban magasabb átlagos DP-t találtak (8,5-15,3), és a mátrix-asszisztált lézer deszorpciós ionizációs repülési idő MS segítségével 23 DP-t is elérő PAC-okat mutattak ki.

Gyógynövény.

Szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és antibakteriális hatása miatt a gyulladáshoz vezető bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére használatos. Sok benne az antioxidáns (antocianidinek, tanninok), ezért az immunrendszert is erősíti. Húgyúti fertőzések, illetve gyulladások kezelésére kiválóan alkalmas. Étvágygerjesztőnek is ajánlják.

Az indiánok festéknek is használták.

Mit kell tudni az áfonyáról

Az áfonya népszerű "szuperélelmiszer", ami azt jelenti, hogy magas a tápanyag- és antioxidáns-tartalma. Az emberek önmagában, mártásban, gyümölcslében, vagy töltelékhez, rakott ételekhez, illetve desszerthez adva fogyasztják. Sokan az áfonyát magas tápanyag- és antioxidáns-tartalma miatt szuperélelmiszernek tartják.

A kutatások szerint az áfonyában található tápanyagok összefüggésbe hozhatók a húgyúti fertőzések alacsonyabb kockázatával, a rák bizonyos típusainak megelőzésével, az immunrendszer jobb működésével és a vérnyomás csökkenésével.

A tőzegáfonya néhány lehetséges előnye a következő:

Húgyúti fertőzések kezelése

A tőzegáfonya szerepet játszott a húgyúti fertőzések hagyományos kezelésében. A tőzegáfonya magas antioxidáns proantocianidin (PAC) tartalma segíthet megakadályozni, hogy bizonyos baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán. Ily módon az áfonyában lévő PAC-ok segíthetnek megelőzni a fertőzést.

A tőzegáfonya húgyúti fertőzések kezelésére gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban ellentmondásos eredményeket hoztak.

Egy 2016-os áttekintés például azt találta, hogy az egészségügyi szakemberek leggyakrabban a tőzegáfonyát ajánlják a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nőknek. Egy másik 2014-es, 516 résztvevővel végzett Trusted Source vizsgálat megállapította, hogy napi kétszer egy kapszula tőzegáfonya-kivonat szedése csökkentette a húgyúti fertőzések előfordulását.

Másrészt egy 2015-ös tanulmányban a kutatók azt találták, hogy bár az áfonyakapszulával ezt el lehet érni, az áfonyalé nem valószínű, hogy ugyanezt a hatást fejti ki. Ennek oka, hogy a baktériumok megtapadásának megakadályozásához nagy koncentrációjú áfonyakivonatra van szükség. A kereskedelemben kapható áfonyalevek nem tartalmaznak ilyen nagy mennyiségű PAC-ot.

Eközben egy 2019 tanulmány megállapította, hogy bár az áfonya nem látszott megszabadulni a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumoktól, az áfonyakivonat kókuszolajból származó kaprilsavval és oregánó illóolaj-kivonattal való kombinálása a leggyakoribb baktérium, az Escherichia coli kiirtásához vezetett.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése

A 2019T szisztematikus áttekintése megállapította, hogy az áfonya étrendben történő kiegészítése segíthet az embernek a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) számos kockázati tényezőjének kezelésében. Ezek közé tartozik a szisztolés vérnyomás, amely a szívizom összehúzódása során fellépő vérnyomás.

A felülvizsgálat azt is javasolta, hogy az áfonya pótlása segít csökkenteni a testtömegindexet (BMI) és javítja a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), vagyis a "jó" koleszterin szintjét.

A 2019 egy másik tanulmányában a kutatók 78 túlsúlyos vagy elhízott résztvevőt vizsgáltak. Kiderült, hogy egy alacsony kalóriatartalmú, magas növényi vegyületeket tartalmazó áfonyaital napi egyszeri adagjának fogyasztása javította az illető vércukorszintjének szabályozását, a gyulladás kémiai jeleit, és növelte a HDL-lipoprotein szintjét.

A rák progressziójának lassítása

A 2016-os Trusted Source 34 preklinikai vizsgálat áttekintése kimutatta, hogy a tőzegáfonya vagy a tőzegáfonyában lévő vegyületek számos jótékony hatást gyakoroltak a rákos sejtekre kémcsövekben.

Ezek az előnyök a következők voltak:

a rákos sejtek pusztulásának kiváltása

a rákos sejtek növekedésének lassítása

a gyulladás csökkentése

Az áttekintés azt is sugallta, hogy az áfonya számos más, a rák növekedését és terjedését elősegítő mechanizmusra is hatással lehet. Bár a rákos embereken végzett vizsgálatok korlátozottak, ezek az eredmények ígéretesek egyes rákos megbetegedések jövőbeni kezelésére a szokásos kezelések mellett.

A száj egészségének javítása

A tőzegáfonyában található PAC-ok a szájüregi egészségre is jótékony hatással lehetnek. Egy 2019 tanulmány szerint a gyümölcsökben, például az áfonyában található PAC-ok segíthetnek a fogaknak egy olyan baktériumszál ellen, amely fogszuvasodáshoz vezet. Az áfonya a fogínybetegségek megelőzésében is hasznos lehet.

Táplálkozás

Fél csésze apróra vágott áfonya tartalmazmegbízható forrás:

25 kalória

0,25 gramm (g) fehérje

0,07 g zsír

6,6 g szénhidrát, ebből 2,35 g természetes cukor

2 g rost

4,4 milligramm (mg) kalcium

0,12 mg vas

3,3 mg magnézium

6 mg foszfor

44 mg kálium

1,1 mg nátrium

0,05 mg cink

7,7 mg C-vitamin

0,5 mikrogramm (mcg) folsav DFE

35 nemzetközi egység (iu) A-vitamin

0,72 mg E-vitamin

2,75 mcg K-vitamin

Az áfonya számos létfontosságú B-vitamint is tartalmaz, többek között:

B-1-vitamin (tiamin)

B-2-vitamin (riboflavin)

B-3-vitamin (niacin)

B-6-vitamin

Emellett jó C-vitamin-forrás is.

A C-vitamin erős, természetes antioxidáns. A National Institutes of Health szerint a C-vitamin képes:

megakadályozhatja a betegségeket okozó szabad gyökök által okozott károk egy részét.

javíthatja a növényi forrásokból származó vas felszívódását

erősítheti az immunrendszert

támogatja a kollagéntermelést a sebgyógyulás érdekében

A magasabb rostbevitel is segíthet egy személynek csökkenteni egy sor egészségügyi állapot kialakulásának kockázatát, beleértve a következőket:

stroke

szívkoszorúér-betegség

magas vérnyomás

magas koleszterinszint

cukorbetegség

elhízás

bizonyos gyomor-bélrendszeri állapotok

A fokozott rostbevitel segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, az inzulinérzékenység javításában és az elhízott emberek fogyásának fokozásában is.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns, amely szerepet játszik az immunrendszer működésében. Segíthet megelőzni vagy késleltetni a szabad gyökökkel összefüggő krónikus állapotokat, mint például:

szívbetegségek

rák

szürkehályog

Alzheimer-kór

ízületi gyulladás

Diéta

A gazdák szeptemberben és októberben szedik a friss áfonyát, így az ősz a legjobb időszak a vásárlásra. Az év legtöbb időszakában szárítva, fagyasztva vagy konzervben is kapható. Az ember a friss áfonyát hűtőbe teheti, vagy lefagyaszthatja, és később fogyaszthatja el. Egyes áfonyatermékek azonban hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. Ennek oka, hogy az áfonya meglehetősen savanykás, és nehéz lehet fogyasztani hozzáadott édesítőszer nélkül. Fontos, hogy az ember ellenőrizze az összetevők címkéjét, és mindenképpen azt a terméket válassza, amelyik a legkevesebb hozzáadott cukrot tartalmazza.

Az áfonyalé gyakran tartalmaz más gyümölcsleveket és hozzáadott édesítőszereket is. Azok, akik a legnagyobb hasznot nyújtó áfonyalevet keresik, olyan gyümölcslevet fogyasszanak, amely elsődleges összetevőként az áfonyát tünteti fel. Az áfonyaszósz fontos része lehet az ünnepi étkezésnek, de sok más módon is élvezhetjük ezt a gyümölcsöt egész évben.

Különleges megfontolások

Az áfonya egy természetes élelmiszer, amely potenciális egészségügyi előnyökkel jár, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára jó választás. Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy nem mindenkinek jó a fogyasztása. Néhány megfontolandó szempont, amit egy személynek figyelembe kell vennieTrusted Source a következőket:

Terhesség: Nem egyértelmű és keveset tudunk arról, hogy a tőzegáfonya negatív hatással van-e a terhességre. A legjobb, ha az illető a kezelőorvosával beszéli meg a fogyasztását.

Húgyúti fertőzések: Bár a tőzegáfonya jó lehet húgyúti fertőzésre, a személynek hivatalos diagnózist kell kapnia és követnie kell az orvosától ajánlott kezelési terveket, ahelyett, hogy megpróbálna öngyógyítást végezni tőzegáfonyával vagy az abból készült termékekkel.

Vérhígító gyógyszerek: Ellentmondásos bizonyítékok utalnak arra, hogy az áfonya fogyasztása fokozhatja a vényköteles gyógyszerek vérhígító hatását.

Ápolás: Nem világos, hogy az áfonya szoptatás közbeni fogyasztása hatással van-e a csecsemőre.

Gyomorproblémák: Bizonyítékok arra utalnak, hogy a nagy mennyiségű áfonya vagy az azt tartalmazó termékek fogyasztása gyomorpanaszokhoz és hasmenéshez vezethet. Ez különösen igaz kisgyermekek esetében.

Mire figyeljek, amikor áfonyát vásárolok?

Az áfonyának kemény tapintásúnak és ránctalannak kell lennie. A gyümölcslevek és áfonyatermékek kiválasztásakor az embernek olyan termékeket kell keresnie, amelyekben kevés vagy egyáltalán nincs cukor.

Milyen előnyei vannak az áfonya fogyasztásának a nők és a férfiak számára?

Nőknél segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében és a szájüregi egészségben. A férfiaknak szintén előnyös lehet a szájhigiénia szempontjából. Továbbá mindkét nemnél több tápanyag, antioxidánsok és rostok biztosításával.