, 2022/10/17

Az abrakzab (Avena sativa) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának perjefélék (Poaceae) családjába tartozó növényfaja. Főleg a hűvösebb mérsékelt éghajlatot kedveli. A szemtermés előnyös beltartalmi jellemzői miatt – magas fehérjetartalom, némi zsír, az ásványi anyagok közül jelentősebb a kalcium, foszfor, E-vitamin – megfelelő takarmánygabona és emberi táplálék. A szalmáját szintén használják állatok takarmányozására.

Abrakzab

Előfordulása

Az abrakzab csak kultúrában ismert őse, a hélazab (Avena fatua) keletkezési helye valószínűleg a mediterráneum. A síkságoktól 1400 méter magasságig termeszthető. Ma számos fajtája sok területen elterjedt.

Életmódja

Az abrakzab elvadulva gyomtársulásokban él. A termesztésben az üde vagy kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, bázisokban szegény, gyengén savanyú agyag-, vályog- vagy homoktalajokon nő a legjobban. Meglehetősen igénytelen.

Megjelenése

Az abrakzab egyéves fű, felálló, erőteljes, sima és kopasz, 60-150 centiméter magas szárakkal. Töve bokros. A levélnyelvecske rövid, tojásdad, kihegyezetten fogazott. A levélhüvely kopasz a szárat lazán veszi körül, a fülecske hiányzik. A levéllemez 10-16 milliméter széles és 30 centiméter hosszú, keskeny hegybe fut, érdes, szürkészöld. A laza buga 15-30 centiméter hosszú. Ágai egy oldalra nézők, nem egyforma hosszúak, vízszintesen elállók vagy gyengén felfelé irányulnak, 1-3 füzérkéjük van.

A szemtermés előnyös beltartalmi jellemzői miatt - magas fehérjetartalom, némi zsír, az ásványi anyagok közül jelentősebb a kalcium, foszfor, E-vitamin - megfelelő takarmánygabona, és emberi táplálék. A szalmáját szintén használják állatok takarmányozására. Az abrakzab elvadulva gyomtársulásokban él. A termesztésben az üde vagy kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, bázisokban szegény, gyengén savanyú agyag-, vályog- vagy homoktalajokon nő a legjobban. :Meglehetősen igénytelen.

A virágzási ideje június.

Abrakzab kivonat

Hatóanyag: Abrakzab kivonat, Avena Sativa - PEAK, peakshop.hu

Az abrakzab (Avena Sativa) kivonat a közismert gabonaféléből kerül kinyerésre, mely zabpehely formában számos család asztalán előfordul. Egészségügyi felhasználásának alapja, hogy afrodiziákumként tartják számon, mely növelheti a szexuális teljesítményt. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még a test méregtelenítésének elősegítése, a szorongás enyhítése, a nikotin utáni vágy csökkentése és az alvásra is pozitív hatást gyakorol.

Az abrakzab felhasználása a tizenkilencedik századra nyúlik vissza. Sokáig csak állatok takarmányozására használták, kivonatot csak később kezdtek készíteni belőle, miután felismerték jótékony hatásait. Noha az abrakzab kivonattal többnyire tabletta formájában lehet találkozni, ugyancsak létezik folyékony formája. Ezt a fiatal, kemény burokkal még nem rendelkező magvakból préselik és gyakran, mint az idegek számára készült italt fogyasztják.

Tesztoszteron fokozó

A szexuális teljesítményt fokozó hatás hátterében az abrakzab kivonat tesztoszteronra gyakorolt hatása állhat. Eszerint felszabadítja a kötött tesztoszteront, ezáltal növeli a vérben a szabad tesztoszteron-szintet.

Afrodiziákumként való felhasználásán kívül többek között gombás fertőzések ellen és gyulladáscsökkentő szerként is alkalmazzák. Számos bőrbetegség kezeléséhez veszik igénybe, különös tekintettel a gombás fertőzésekre, de bőrápolási termékeknek – testápolóknak, szappanoknak – is alapanyaga.

A legújabb tanulmányok arra utalnak, hogy az abrakzab kivonat előnyös tulajdonságai a depresszió, a szorongás és az álmatlanság kezelésében szintén kamatoztathatók, méghozzá ismert mellékhatások nélkül. Emellett nyugtatónak és stresszoldónak is tekintik.

Szív és érrendszer

Az abrakzab kivonat csökkentheti a magas vérnyomástól szenvedők vérnyomását.

Emésztőrendszer

Az abrakzab kivonat enyhítheti a hasmenést.

Anyagcsere

Az abrakzab kivonat csökkentheti a koleszterin-szintet, mivel kimossa az epesavat az emésztőrendszerből, amely egyébként koleszterinné alakulhat.

Az abrakzab kivonat emelheti az energiaszintet és az állóképességet (a zabban található poliszacharidoknak köszönhetően).

Az abrakzab kivonat csökkentheti a trigliceridek szintjét.

Hormonok

Az abrakzab kivonat segíthet stabilizálni az inzulin-szintet. Az abrakzab kivonat emelheti az aktív tesztoszteron-szintet, azáltal, hogy a tesztoszteron kötött formájából szabad tesztoszteront szabadít fel.