, 2022/10/19

Az Agathosma a Rutaceae családba tartozó, Afrika déli részén őshonos, mintegy 140 virágos növényfajból álló nemzetség. Közismert nevei a Buchu, Boegoe, Bucco, Bookoo és Diosma. A Buchu hivatalosan két gyógynövényfajt jelöl, amelyeket illatuk és gyógyászati felhasználásuk miatt becsülnek, mérgező hatásuk ellenére.

Agathosma

A köznyelvben azonban a kifejezést (lásd Boegoe) illatos cserjék vagy helyettesítőik szélesebb körére alkalmazzák. Ezek kis cserjék és alcserjék, többnyire 30-100 cm magas, felálló fás szárúak, de egyes fajok alacsonyan növőek és elhajlóak. A levelek általában szemben álló, erikoid, gyakran tömött, egyszerű, egész levelek, 0,5-3,5 cm hosszúak. A virágok végálló fürtökben állnak, 0,7-2 cm átmérőjűek, öt fehér, rózsaszín, piros vagy lila sziromlevéllel.

Sok faj erősen aromás, a nemzetségnév jelentése "jó illatú". A nemzetség egyes fajait gyógynövényként használják. Az Agathosma betulina leveleit a hagyományos gyógyászatban használták. 1860-as és 1870-es években az angol nyelvű országokban széles körben árultak palackozott agathosma-teákat "buchu tea" néven.

Bár a kereslet az 1880-as években csökkent, a fogyasztás a mai napig folytatódik; 2012-ben még mindig készítenek palackozott főzeteket agathosma levelekből. Ezenkívül hagyományos buchu tinktúrát is lehet készíteni, ha a leveleket és a szárakat pálinkába teszik.

A levelek és szárak ecetben való áztatásával készített "buchu ecet" szintén hagyományos gyógymód, amelyet például borogatásokban és belsőleg is alkalmaznak.

Az illóolajat aromák és parfümök előállítására használják. Úgy tűnik, hogy az emberek szagérzékelése között különbségek vannak, amelyek valószínűleg genetikailag meghatározottak, nem pedig az ismeretség vagy a nevelés által. Egyesek visszataszítónak találják az illatot, míg a legtöbben kellemesen gyógynövényesnek. Ez nem különösebben szokatlan reakció számos aromás karoo bokor illatára.

Gyógyhatása(i):

A premenstruációs szindróma tüneteit csökkenti. - Magas vérnyomás és pangásos szívelégtelenségre is jó hatással bír. - Húgyúti fertőzés, hólyaggyulladás valamint prosztatával összefüggő panaszok enyhítésére szolgál. - Jó vizelethajtó hatású. - Serkentőleg hat a szervezetre. - Fokozza az izzadást.

Ovális-, vagy hosszú levelű ruta: (Agathosma crenulata) (syn. Barosma crenultata), olcsóbban, könnyebben termeszthető. Kis bokros termetű, levele ovális.

A belőle kinyert illóolajat ízesítésre és parfümökben használják.

Hatóanyag

illóolajában nem találtak diosfenolt, flavonoid-összetétele is eltér az előbbi fajétól

Alkalmazás

illóolaját használják.

Gyógyhatása(i): Jó vizelethajtó hatású. - Serkentőleg hat a szervezetre. - Fokozza az izzadást.

Fokhagyma buchu

Ez az aromás cserje a levelek összezúzásakor erős fokhagymaillatot áraszt. Természetes módon a tengerparti dűnéken nő, de agyag-, gránit- és mészkőtalajokon is megtelepedhet. Virágai számos rovart vonzanak ősztől télen át egészen tavaszig. Télen extra öntözést igényel, nyáron pedig mérsékelt öntözést. Érzékeny gyökérzettel rendelkezik, és nem ültethető át könnyen. Használd a víztakarékos kertészkedésben. A levelekből nyert olajok felhasználhatók kozmetikumok, gyógyszerek, szappanok és ételszínezékek előállítására.