, 2022/10/17

A Trachyspermum ammi, közismert nevén "Ajwain" egész Indiában elterjedt, és leginkább Gujaratban és Rajasthanban termesztik. A termés serkentő, görcsoldó és karminatív tulajdonságokkal rendelkezik, és hagyományosan fontos gyógyszerként használják puffadás, atónikus diszpepszia, hasmenés, hasi daganatok, hasi fájdalmak, cölöpök és hörgő problémák, étvágytalanság, galaktogén, asztma és amenorrhoea esetén.

Ajwain

Gyógyászati szempontból bizonyítottan különböző farmakológiai tevékenységekkel rendelkezik, mint például gombaölő, antioxidáns, antimikrobiális, antinociceptív, citotoxikus, hipolipidémiás, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, hörgőtágító, hörgőtágító, kövek elleni, vizelethajtó, abortuszcsökkentő, köhögéscsillapító, fonálféregűző, féreghajtó és féreghajtó.

Az ajwain egy hagyományos potenciális gyógynövény, és széles körben használják különböző emberi és állati betegségek gyógyítására. A gyümölcs serkentő, görcsoldó és karminatív tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos gyógyhatású szer puffadás, atónikus diszpepszia és hasmenés esetén Az ajwain magja keserű, csípős, és féregűző, karminatív, hashajtó és gyomorerősítő hatású. Gyógyítja a hasi daganatokat, a hasi fájdalmakat és a cölöpöket is. A magok mintegy 50% timolt tartalmazó illóolajat tartalmaznak, amely erős csíraölő, görcsoldó és gombaölő hatású. A timolt fogkrémekben és parfümökben is használják.

Széles körben termesztik száraz és félszáraz területeken, ahol a talajok magas sótartalmúak. Az ajkafű 60-90 cm magas, bőségesen elágazó egyéves fűszernövény. A szár csíkozott; a virágzat összetett ernyő, 16 ernyőcsképpel, amelyek egyenként legfeljebb 16 virágot tartalmaznak; a virágok aktinomorfok, fehérek, hímivarúak és kétneműek; a virágkoszorú 5, a szirmok kétpikkelyesek; a porzók 5, a szirmokkal váltakozva; a petefészek alsó; a stigma göcsörtös; a termés aromás, tojásdad, szív alakú, kremokarpium, tartós stilopodiummal; a levelek szeldeltek, egy végálló és 7 pár oldalsó levéllel. Termés, két merikarpiumból áll, szürkésbarna, tojásdad, összenyomott, kb. 2 mm hosszú és 1,7 mm széles, 5 bordával és 6 vittával mindkét merikarpiumban, általában különálló, 5 elsődleges bordáva.

FARMAKOLÓGIAI TEVÉKENYSÉGEK

A jellegzetes aromás illatú és csípős ízű Ajwaint széles körben használják fűszerként currykben. Magjait kis mennyiségben számos élelmiszer ízesítésére, tartósítószerként, a gyógyászatban és illóolaj előállítására használják a parfümiparban. Az indiai gyógyászati rendszerben az ajwaint gyomorpanaszok gyógyítására alkalmazzák, a zúzott gyümölcsökből készült pasztát külsőleg alkalmazzák kólikás fájdalmak enyhítésére; a gyümölcsökből készült forró és száraz pasztázást pedig asztma esetén a mellkasra alkalmazzák.

T. T. T. ammi antimikrobiális, hipolipidémiás, emésztést serkentő, vérnyomáscsökkentő, májvédő, görcsoldó, hörgőtágító,[24] hörgőtágító, vízhajtó,abortuszgátló tulajdonságokkal rendelkezik, galaktogén,trombocita-aggregációgátló, gyulladáscsökkentő,köhögéscsillapító, antifiláris, gesztroprotektív, nematicid, anthelmintikus, aflatoxinok méregtelenítő, és javító hatású. A T. ammi termésének terápiás felhasználása a következő; gyomorerősítő, karminatív és köptető, antiszeptikus és amőbás, antimikrobiális. A Prunus amygdalus (badam) citromlében áztatott magokat adják amenhorroea gyógyítására, valamint lázcsillapítóként, lázcsillapítóként és tífusz kezelésére is használják.

Vérnyomáscsökkentő, görcsoldó és hörgőtágító hatású

A T. ammi in vivo intravénásan beadott vérnyomáscsökkentő hatása, valamint in vitro görcsoldó és hörgőtágító hatása azt mutatta, hogy a növényi anyagok görcsoldó hatását a kalciumcsatorna-blokkolás közvetíti, és úgy vélik, hogy ez a mechanizmus hozzájárult a megfigyelt eredményhez, és alátámasztotta a T. ammi hagyományos használatát a bélrendszer hiperaktív betegségállapotaiban, mint például kólika és hasmenés, valamint magas vérnyomásban.

Hepatoprotektív aktivitás A hepatoprotektív hatások in vivo azt mutatták, hogy a T. ammi 80%-ban védelmet nyújtott egerekben a paracetamol normálisan halálos dózisával (1 g/kg) szemben, megakadályozta a pentobarbitál alvási idő CCl4 által kiváltott meghosszabbodását egerekben, és hajlamos normalizálni a CCl4 által kiváltott májkárosodás által okozott magas májenzimszinteket patkányokban.

Kőszegénység elleni és vizelethajtó hatás

A T. ammi in vivo antilithiasis és diuretikus hatását a patkányokban kiváltott oxalátos húgykőgyulladás gátlására is tanulmányozták. A lehetséges diuretikus hatás további vizsgálata során megállapították, hogy a T. ammi nem volt hatékony a 24 órás vizelettermelés növelésében. Az eredmények arra a következtetésre jutottak, hogy a T. ammi hagyományos alkalmazását a vesekövek kezelésében nem támasztják alá kísérleti bizonyítékaik.

Abortuszgátló és galaktogén hatások

A Trachyspermum ammi szerepel azon 14 őshonos gyógynövény között, amelyekről az 1987-ben végzett felmérésükben azt jelentették, hogy Uttar Pradesh (India) egyes kerületeiben abortuszra használják. Konkrétan, a Lucknow körzet Kallipuschium falujában a 75 megkérdezett terhes nő közül 50 (az összesen 155 termékeny időszakban lévő nőből) azt állította, hogy a T. ammi magját abortuszra használták. A gyógynövény nem volt 100%-ban hatékony, ezért a veleszületett rendellenességek okozásának lehetősége aggodalomra adott okot. A patkánymagzatokon megfigyelt teratogenitás alapján tíz növény, köztük a T. ammi esetében is magas volt a potenciális humán fetotoxicitás kockázata.

Az indiai Nemzeti Tejkutató Intézet megvizsgálta néhány olyan gyógynövény (köztük a T. ammi) ösztrogéntartalmát, amelyeket hagyományosan a tejelő szarvasmarhák tejhozamának növelésére használnak. A T. ammi-t hagyományosan galaktogógusként is használják az embereknél. A száraz T. ammi mag teljes fitoösztrogéntartalma 473 ppm volt, ami a második legmagasabb a vizsgált nyolc gyógynövény közül (teljes fitoösztrogéntartalom 131-593 ppm).

Trombocita-aggregációgátló

A vérlemezke-aggregáció elleni in vitro kísérletek emberi önkéntesek vérével azt mutatták, hogy a T. ammi magvak szárított éterikus kivonata gátolta a vérlemezkék arachidonsav, kollagén és adrenalin által kiváltott aggregációját. A kutatási tanulmány célja az volt, hogy alátámassza a T. ammi hagyományos használatát a nőknél a szülés után.

Gyulladáscsökkentő potenciál

Meghatározták az Ajwain magok teljes alkoholos kivonatának (TAE) és teljes vizes kivonatának (TAQ) gyulladáscsökkentő potenciálját. A TAE és a TAQ szignifikáns (P<0,001) gyulladáscsökkentő aktivitást mutatott mindkét állatmodellben. A TAE-vel és TAQ-val kezelt állatokban a mellékvesék súlya szignifikánsan megnövekedett. A TAE és TAQ kivonatok az ajwain magokból jelentős gyulladáscsökkentő potenciált mutatnak.

Köhögéscsillapító hatások

A vizes és macerált kivonatok két különböző koncentrációjú aeroszoljának, valamint a karvacrolnak, a kodeinnek és a sóoldatnak a köhögéscsillapító hatását a keletkezett köhögések számának számlálásával vizsgálták. Az eredmények a vizes és macerált kivonatok és a kodein mindkét koncentrációjának jelenlétében kapott köhögésszám szignifikáns csökkenését mutatták (P < 0,001 a kivonatok esetében és P < 0,01 a kodein esetében)[30].

Antifiláriás aktivitás

A Trachyspermum ammi (Apiaceae) termésének metanolos kivonatának in vitro aktivitását vizsgálták Setaria digitata férgek ellen. A nyers kivonat és az aktív frakció jelentős aktivitást mutatott a kifejlett S. digitata ellen mind a féregmozgékonysági, mind az MTT [3-(4, 5-dimetil-tiazol-2-il)-2, 5-difeniltetrazolium-bromid] redukciós próbával. Az izolált hatóanyag fenolos monoterpén, amelyet a B. malayi humán filáriaféreggel szemben in vivo antifiláris aktivitásra vizsgáltak Mastomys coucha-ban, makrofilicid aktivitást és nőstényféreg-sterilitást mutatott in vivo a B. malayi ellen. A T. ammi nyers kivonat makrofilaricid aktivitást mutatott.

Az izolált aktív hatóanyag 2-izopropil-5-metil-fenol IC50 értékei két inkubációs periódusban, 24 és 48 óra alatt 0,024 és 0,002 mg/ml voltak. A 2-izopropil-5-metil-fenol hatóanyag in vivo hatását a B. malayi parazitával szemben Mastomys coucha modellben értékelték. A kifejlett állatok átlagos százalékos mortalitása (58,93%) az 50 mg/kg-mal kezelt csoportban szignifikánsan (P<0,0001) magasabb volt, mint a kontrollcsoportban.

Gyomorvédő aktivitás A Trachyspermum ammi termése különböző fekélymodellek segítségével fekélyellenes aktivitást mutatott. Az etanolos kivonattal előkezelt állatok minden modellben szignifikáns csökkenést mutattak a fekélyindexben és a százalékos fekélyvédelemben. Az eredmények arra utalnak, hogy a kivonat szignifikáns védelmet mutatott (p<0,001) a fekélyes elváltozások csökkentésével, összehasonlítva az állatok kontrollcsoportjával.

Az aflatoxinok méregtelenítése

Az aflatoxin G1 (AFG1) maximális lebontását az ajwain magkivonat mutatta. A magkivonat aflatoxin-méregtelenítő aktivitása forralás hatására jelentősen csökkent. Más aflatoxinok, nevezetesen az AFB1, AFB2 és AFG2 jelentős mértékű lebontását is megfigyelték a dializált magkivonattal. Az AFG1 dializált T. ammi kivonattal történő detoxifikációjának időbeli vizsgálata azt mutatta, hogy 24 óra alatt több mint 91%-os, 6 órával az inkubációt követően pedig 78%-os lebomlás következett be.

Javító hatás

Az ajwain kivonat hatását vizsgálták a hexaklór-ciklohexán (HCH) által kiváltott oxidatív stresszre és toxicitásra patkányokban. Az ajwain kivonat előzetes etetése a GSH, GSH-peroxidáz, G-6-PDH, SOD, kataláz, glutation S-transzferáz (GST) aktivitásának növekedését és a lipidperoxidok májszintjének csökkenését eredményezte. Azt a következtetést vonták le, hogy a HCH beadása a máj szabad gyökök okozta stresszhez vezetett, ami toxicitást okozott, amit a diétás ajwain-kivonat csökkenthetett.

Antimikrobiális hatások in vitro

A T. ammi antimikrobiális hatásait az élelmiszerek mikrobiális romlás elleni védelmében, az antimikrobiális hatékonyság in vitro laboratóriumi vizsgálatainak elvégzésével, valamint antimikrobiális szerként való felhasználását emberekben is vizsgálják. Az ajwain antimikrobiális hatásáért felelősnek vélt hatóanyagok a jelentések szerint a karvacol és a timol.

"A timol elpusztítja a még az elterjedt harmadik generációs antibiotikumokkal szemben is rezisztens baktériumokat és a multirezisztens mikrobiális kórokozókat, és így növényi alapú 4. generációs növényi antibiotikum-készítményként működik. [44] A T. ammi magok illóanyagainak gombaellenes hatása tíz gombára (Acrophialophora fusispora, Curvularia lunata, Fusarium chlamydosporum, F. poae, Myrothecium roridum, Papulaspora sp.., Alternaria grisea, A. tenuissima, Drechslera tetramera,. és Rhizoctonia solani) tesztelték, és megállapították, hogy 72-90%-kal gátolja valamennyi vizsgált gomba növekedését. A fenolos vegyületek, mint például a timol és a karvakol, a használt koncentrációtól függően baktericid vagy bakteriosztatikus hatásúak.