, 2022/10/18

Az Aloe perfoliata természetes elterjedési területe nagyjából megegyezik a Fynbos vegetáció és a Cape Floristic Region kiterjedésével. Az Aloe perfoliata, a törmelékaloe vagy mitraaloe, egy szívós, kúszó aloe, amely a sziklás, hegyvidéki területeken található Dél-Afrika egész Nyugati-fokvidékén.

Aloé perfoliata

Az Aloe perfoliata korábban Aloe mitriformis néven volt ismert. Ennek az aloénak a fizikai megjelenése a környezettől függően nagymértékben változik, ezért korábban gyakran összetévesztették a különböző alopopulációkat különálló fajoknak. A Dél-afrikai Nemzeti Biodiverzitás Intézet ma már elismeri, hogy ezek mind ugyanannak az Aloe perfoliata fajnak a tagjai, amely többek között a korábban Aloe mitriformis, Aloe distans, Aloe comptonii, Aloe albispina és Aloe flavispina néven ismert aloékat foglalja magában.

Ez a faj a legelterjedtebb a közeli rokonságban álló "kúszó aloék" (Mitriformes) csoportjából, beleértve a sziklákon csüngő A. meyeri és A. dabenorisana(szár nélküli) aloékat, valamint a dél-afrikai nyugati partvidék foltos Aloe arenicoláját és a Richtersveld-sivatag szokatlan Aloe pearsoniiját.

Megjelenés

Törmelék aloé, amely egy sziklafal mentén nő a Nyugati-fokvidéken. Természetes élőhelyükön ezeknek az aloéknak hosszú, lecsüngő, elágazó, akár 2 méteres száruk van. Ahelyett, hogy felfelé nőnének, inkább a talajon és a sziklákon burjánzanak. Míg a növény nagy része a talaj mentén fekszik, a levélhordozó fej gyakran felfelé, a nap felé néz. A levélszélek ártalmatlan, apró fehér fogakkal vannak felfegyverkezve.

A törmelékaloe a környezetétől függően rendkívül változatos megjelenésű, ezért néha nehéz azonosítani. A teljes napsütésben növő növényeknek sűrűn elhelyezkedő, kékes színű levelei vannak, míg az árnyékban növő növényeknek szélesebb körben elhelyezkedő zöld levelei. Száraz körülmények között a levelek vörös színt öltenek. A vastag, húsos levelek szárazság idején gyakran befelé görbülnek - így a rozetták inkább egy mitrára hasonlítanak (a közelmúltig ezt a fajt Aloe mitriformis néven ismerték e hasonlóság miatt).

A törmelékaloe nyáron bőségesen virágzik. A legtöbb aloéval ellentétben, amelyek télen virágoznak, a törmelékaloe nyáron virágzik. A piros virágok száron jelennek meg, amelyek (a faj változatos természetéhez illően) a kerekdedtől a kúp alakúig változhatnak.

Gondozás

Az A. perfoliata nagy fényt igényel. A lehető legtöbb közvetlen fényt kell biztosítani, ideális lenne egy déli vagy nyugati fekvésű ablak (az északi féltekén). Ha ezt a növényt közvetlen napfényre helyezzük, akkor néhány napon keresztül lassan kell hozzászoktatni, hogy elkerüljük a levelek leégésének vagy sárgulásának veszélyét.

Használj rendkívül jól vízelvezető talajkeveréket (lásd: zamatos talaj), és alaposan öntözd meg, hagyva, hogy a felesleg lefolyjon. Ne hagyd a növényt a vízben állni. Újbóli öntözés előtt hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon.

Napkárosodás

Ha a növényt gyenge fényű beltéri helyről egy világos, déli fekvésű ablakba vagy a szabadba, közvetlen napsütésbe helyezied a levelek kifehéredéséhez és leégéséhez vezet. Ha a növényt a szabadba költözteted, válassz árnyékos, vagy olyan helyet, ahová szórt vagy szitált napfény éri. Hagyd, hogy a növény lassan hozzászokjon a szabadban való tartózkodáshoz, és soha ne vidd ki a növényt közvetlen napra anélkül, hogy előbb lassan kialakítanád a tűrőképességét. Némi közvetlen reggeli vagy esti napsütés nem baj, de a forró déli fény akklimatizáció nélkül megperzseli a leveleket.

Lassú hanyatlás

A zamatos növények lassú hanyatlást és pusztulást tapasztalhatnak a lakásban. A növénynek sok közvetlen fényt ad, és csak akkor öntözi, amikor a talaj teljesen kiszáradt, a növény mégis lassan elpusztul. Ez majdnem mindig azért van, mert a talaj és az aljzat, amelyben a növény van, túlságosan nedvességmegtartó. A termesztők által használt talaj gyakran tőzeges, és túl sok nedvességet tart vissza, vagy rendkívül nehéz újra hidratálni, ha egyszer már kiszáradt. Ez azt jelenti, hogy a növényt extrém szárazság, majd hosszú ideig tartó vízhiányos időszakok követik.

Ültesd át a növényt egy rendkívül jó vízelvezető képességű szukkulens talajba, a meglévő szubsztrátból a lehető legtöbbet eltávolítva. A főként szervetlen ásványi anyagokat tartalmazó talajjal megúszhatja a növény gyakori öntözését, és tudhatod, hogy az aljzat egy-két napon belül kiszárad. Egy-két héten belül szinte azonnali változást kell tapasztalni a növény állapotában.

Hidegkárok

A megfelelő hőmérsékletnek való kitettség jelentheti a különbséget egy virágzó növény és egy csúnya, egészségtelenül kinéző növény között. Az A. perfoliata túléli a hideg hőmérsékletet, de csak a rendkívül rövid ideig tartó és enyhe fagyokat bírja.

Felhasználása

Több faját gyógy-, másokat (főleg a sziklakertekbe előszeretettel ültetett pozsgásokat) dísznövénynek termesztik. Kiválóan jó a regeneráló hatása a testen lévő sérülésekre illetve ütésekre és masszás olajként is felhasználható.

Gyógyászati felhasználás

Az aloé levét a hagyományos és a gyógynövényes gyógyászatban számos módon használják, többek között hashajtóként, bőrirritáció enyhítésére és fertőtlenítőszerként.