, 2022/10/18

Az ananász (Ananas comosus) egy hihetetlenül finom, egészséges trópusi gyümölcs. Tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal és más hasznos vegyületekkel, például olyan enzimekkel, amelyek védelmet nyújtanak a gyulladások és betegségek ellen.

Ananász  8 lenyűgöző egészségügyi előnyei

Általában sütve, grillezve vagy frissen vágva fogyasztják. Dél-Amerikából származik, és a korai európai gyarmatosítók a fenyőtobozra való hasonlóságáról nevezték el. Az ananász és vegyületei számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódnak, többek között az emésztés, az immunitás és a műtétek utáni felépülés javulásához.

Egészségügyi előnyei

1. Tele van tápanyagokkal

Az ananász alacsony kalóriatartalmú, de lenyűgöző tápanyagprofillal büszkélkedhet. Mindössze 1 csésze (165 gramm) ananászdarabkák a következő tápanyagokat tartalmazzák (2Trusted Source):

Kalóriák: Kalóriák: 1: 83

Zsír: 1,7 gramm

Fehérje: 1 gramm

Szénhidrát: 21,6 gramm

Rost: 2,3 gramm

C-vitamin: a napi érték (DV) 88%-a.

Mangán: az ajánlott érték 109%-a

B6-vitamin: a napi adag 11%-a

Réz: az ajánlott érték 20%-a

Tiamin: A vitamin: 1,5 mázsa kalcium-oxid A DV 11%-a

Folsav: a DV 7%-a

Kálium: 4%-a a DV-nek

Magnézium: 5%-a a DV-nek

Niacin: a DV 5%-a

Pantoténsav: a DV 7%-a

Riboflavin: a DV 4%-a

Vas: a DV 3%-a

Az ananász nyomokban foszfort, cinket, kalciumot, valamint A- és K-vitamint is tartalmaz. Mint láthatod, ez a gyümölcs különösen gazdag C-vitaminban és mangánban. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez, a vas felszívódásához, valamint a növekedéshez és fejlődéshez, míg a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíti a növekedést és az anyagcserét. Az antioxidánsok segítenek megelőzni az oxidációt a szervezetben, ami segíthet kivédeni a gyulladást, amely rákhoz és más krónikus betegségekhez vezethet. Az ananász más mikrotápanyagokat is tartalmaz, például rezet, tiamint és B6-vitamint, amelyek elengedhetetlenek az egészséges anyagcseréhez.

2. Betegség elleni antioxidánsokat tartalmaz

Az ananász nemcsak tápanyagokban gazdag, hanem tele van antioxidánsokkal - olyan molekulákkal, amelyek segítenek a szervezetednek az oxidatív stressz kivédésében. Az oxidatív stresszt a szabad gyökök bősége okozza, olyan instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okoznak, és gyakran összefüggésbe hozhatók a krónikus gyulladással, az immunrendszer gyengülésével, a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel és bizonyos rákos megbetegedésekkel.

Az ananász különösen gazdag a flavonoidoknak és fenolos vegyületeknek nevezett antioxidánsokban. Két patkányvizsgálat azt mutatja, hogy az ananász antioxidánsai szívvédő hatásúak lehetnek, bár emberi kutatások még hiányoznak. Ráadásul az ananászban található antioxidánsok közül sokan kötött antioxidánsnak számítanak, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig tartó hatást fejtenek ki.

3. Segítheti az emésztést

Olyan országokban, mint Brazília, gyakran találsz ananászt húsok és szárnyasok mellé tálalva. Érdekesség, hogy ez a gyümölcs a bromelain nevű emésztőenzimek egy csoportját tartalmazza, amely megkönnyítheti a hús emésztését. A bromelain proteázként működik, amely a fehérjemolekulákat építőelemeikre, például aminosavakra és kis peptidekre bontja. Miután a fehérjemolekulák lebomlanak, a vékonybél könnyebben fel tudja szívni azokat.

Ez különösen hasznos a hasnyálmirigy- elégtelenségben szenvedők számára, amely olyan állapot, amelyben a hasnyálmirigy nem képes elegendő emésztőenzimet előállítani. A bromelain széles körben használt kereskedelmi húspuhítószer is, mivel képes lebontani a kemény húsfehérjéket. Egy kémcsöves vizsgálat szerint a bromelain csökkentette a gyulladásos markereket az emésztőszövetben, bár további kutatásokra van szükség. Mi több, az ananász jó rostforrás, ami segíti az emésztés egészségét.

4. Csökkentheti a rák kockázatát

A rák egy krónikus betegség, amelyet a sejtek ellenőrizetlen növekedése jellemez. Progressziója általában az oxidatív stresszhez és a krónikus gyulladáshoz kapcsolódik. Számos tanulmány megjegyzi, hogy az ananász és vegyületei, köztük a bromelain, csökkenthetik a rák kockázatát az oxidatív stressz minimalizálása és a gyulladás csökkentése révén.

Egyes tanulmányok szerint a bromelain segíthet a már kialakult rák kezelésében is. Egy kémcsöves vizsgálat például azt találta, hogy a bromelain elnyomta az emlőrákos sejtek növekedését és serkentette a sejthalált, míg egy egérvizsgálat szerint a bromelain fokozta a rákellenes terápia hatását. Más kémcsöves vizsgálatok hasonló eredményeket hoztak bőr-, vastagbél- vagy epevezetékrák esetében.

Régebbi kémcsöves és állatkísérletek továbbá azt találták, hogy a bromelain serkentheti az immunrendszert olyan molekulák termelésére, amelyek a fehérvérsejteket hatékonyabbá teszik a rákos sejtek növekedésének elfojtásában és a rákos sejtek eltávolításában. Ez azt jelenti, hogy az ananász sokkal kevesebb bromeláint tartalmaz, mint a táplálékkiegészítők. A humán tanulmányok egyik áttekintése szerint a rákterápia mellett szájon át szedhető enzimek, például a bromelain alkalmazása nem jár előnyökkel, bár a kutatások vegyesek. Összességében több humán kutatásra van szükség.

5. Fokozhatja az immunitást és elnyomhatja a gyulladást

Az ananászt évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban. Sokféle vitamint, ásványi anyagot és enzimet, például bromelain-t tartalmaznak, amelyek együttesen javíthatják az immunitást és csökkenthetik a gyulladást. Egy régebbi, 9 napos vizsgálatban 98 egészséges gyermek vagy nem evett ananászt, vagy nagyjából 1 csésze (140 gramm) ananászt, vagy nagyjából 2 csésze (280 gramm) ananászt naponta.

Azoknál, akik ananászt ettek, jelentősen alacsonyabb volt mind a vírusos, mind a bakteriális fertőzések kockázata. Ráadásul azoknak a gyerekeknek, akik a legtöbbet ettek ebből a gyümölcsből, majdnem négyszer annyi betegséget leküzdő fehérvérsejtjük volt, mint a többi csoportnak. Egy 30 napos vizsgálat 40 krónikus arcüreggyulladásban szenvedő felnőtt körében azt találta, hogy az 500 mg bromelain-kiegészítőt szedők lényegesen gyorsabban gyógyultak, mint a kontrollcsoport tagjai.

Mi több, vizsgálatok kimutatták, hogy a bromelain csökkentheti a gyulladásos markereket, ezáltal segítve az immunrendszer egészségét. Sőt, előzetes kémcsöves vizsgálatok még azt is megállapították, hogy a bromelain-kiegészítők önmagukban és más vegyületekkel kombinálva segíthetnek a COVID-19 tüneteinek csökkentésében és a betegség progressziójának lassításában. Még mindig további, embereken végzett kutatásokra van szükség. Ne feledd, hogy sem az ananász, sem a benne lévő vegyületek nem képesek gyógyítani vagy megelőzni a COVID-19-et.

6. Enyhítheti az ízületi gyulladás tüneteit

Az ízületi gyulladás csak az Egyesült Államokban több mint 54 millió felnőttet érint. Az ízületi gyulladásnak számos típusa létezik, de a legtöbb ízületi gyulladással jár.

A bromelain gyulladáscsökkentő tulajdonságai fájdalomcsillapítást nyújthatnak a gyulladásos ízületi gyulladásban szenvedők számára. Egy tanulmány szerint a bromelain-kiegészítők ugyanolyan hatékonyan enyhítik a hát alsó részén jelentkező osteoarthritiseket, mint a rendszeres fájdalomcsillapítás.

Egy másik, osteoarthritisben szenvedő embereken végzett vizsgálatban egy bromelain tartalmú emésztőenzim-kiegészítő ugyanolyan hatékonyan segített enyhíteni a fájdalmat, mint a szokásos ízületi gyulladás elleni gyógyszerek

Továbbá egy kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy ez a vegyület segített megvédeni a porcszövet lebomlásától és az osteoarthritishez társuló gyulladástól.

Mindezek ellenére több humán kutatásra van szükség - az ananászra, nem csak a bromelainra -.

7. Gyorsíthatja a műtét vagy megerőltető testmozgás utáni felépülést.

Az ananász fogyasztása csökkentheti a műtét vagy a testmozgás utáni felépülés idejét.

Bár ez a gyümölcs segít feltölteni a szénhidrátraktárakat edzés után, előnyeinek egy része a bromelain gyulladáscsökkentő tulajdonságainak is köszönhető.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a bromelain csökkentheti a gyulladást, duzzanatot, véraláfutást és fájdalmat, amelyek gyakran előfordulnak műtétek után, beleértve a fogászati és bőrműtéteket is. Hasonlóképpen csökkentheti a gyulladás markereit.

Két áttekintés szerint a bromelain csökkentheti a fogászati műtét utáni kellemetlen érzést, fájdalmat vagy duzzanatot

Mi több, egy áttekintés szerint 7 randomizált, kontrollált vizsgálatból 5-ben a bromelain javította a sebészeti bőrműtétek utáni felépülést. Alkalmazása azonban továbbra is vitatott.

Ezenkívül az olyan proteázok, mint a bromelain, gyorsíthatják az izmok regenerálódását megerőltető edzés után azáltal, hogy csökkentik a gyulladást a sérült izomszövet körül.

Mindazonáltal további kutatásokra van szükség, mielőtt ez a vegyület az edzés utáni regenerálódásra ajánlható lenne.

8. Könnyen hozzáadható az étrendhez

Az ananász édes, kényelmes és könnyen beilleszthető az étrendbe.

A friss gyümölcs sok élelmiszerboltban és piacon könnyen megtalálható, még szezonon kívül is. Egész évben vásárolhatsz belőle konzervet, dehidratáltat vagy fagyasztottat.

Az ananászt önmagában, turmixokban, salátákon vagy házi pizzákon is fogyaszthatja. Íme néhány szórakoztató receptötlet, amelyekben az ananász szerepel:

Reggeli: turmix ananásszal, áfonyával és görög joghurttal.

Saláta: trópusi sült csirke, mandula, áfonya és ananász saláta vagy más zöldségek tetején.

Ebéd: házi készítésű hawaii hamburger (marhahamburger ananászkarikával)

Vacsora: ananászos sült rizs és seitan

Desszert: házi ananászhab (fagyasztott ananászdarabok egy kis kókusztejjel és egy csipet citromlével összekeverve).