, 2022/10/18

Az Agastache foeniculum vagy ánizsos izsóp kék óriás izsóp vagy illatos óriás izsóp néven is ismert. Az ánizsos izsóp, a mentafélék családjába tartozó évelő növény, az Egyesült Államok északi részén fekvő Great Plains és a szomszédos Kanada területén őshonos. 2-4 láb magasra nőhet, 1-3 láb széles csomókban.

Ánizs izsóp

Felismerhető a 3-6 hüvelyk hosszú, halvány levendulától a liláig terjedő virágaiból és ezüstös aljú leveleiről, amelyek összezúzva ánizsillatot árasztanak. Az ánizsos izsópot gyakran dísznövényként termesztik, és a helyi beporzók egyik legjobb táplálékforrásaként tartják számon.

Történelmi felhasználás

Mivel Észak-Amerikában őshonos növényről van szó, az ánizsos izsóp használatára vonatkozó történelmi források indián forrásokból származnak. Egy áttekintés szerint ezt a növényt a Cree, Cheyenne és Ojibwa népek használták lázcsillapításra, légzőszervi panaszok kezelésére, valamint égési sérülések külsőleges kezelésére.

Modern felhasználás

Az Agastache foeniculum legelterjedtebb modern felhasználása kerti dísznövényként történik, vonzó virágtüskéi, illatos levelei és a beporzóknak nyújtott jótékony hatása miatt. Egy tanulmány az ánizsos izsóp szárított leveleinek erős antioxidáns tulajdonságait mutatta ki gyógynövény-kiegészítőként fogyasztva (Strilbytska et al., 2020). Az ánizs izsóp illóolaját vizsgáló tanulmányok azt sugallták, hogy az hasznos lehet a Herpes Virus Simplex 2 elleni virucidként.

Az Agastache foeniculum, ánizs izsóp gyógyászati felhasználása

A ginzeng előnyeiAz ánizs izsóp magról történő termesztése

Az ánizs izsóp egy évelő gyógynövény, amely számos hasznos gyógynövényi előnyéről ismert, többek között gyógyászati felhasználásáról a gyógynövényszakértők körében.

Teában és megfázás elleni gyógymódokban főzetként használják. Enyhíti a torlódást.

Szívgyógynövényként a gyenge szív erősítésére is használják.

Klinikai kutatások kimutatták, hogy az ánizs izsóp illóolajai antivirális hatásúak a Herpes simplex I és II ellen.

Az Agastache foeniculum borogatás az égési sérülések kezelésére is hasznos.

Mivel izzasztó, a forró főzet izzadást idéz elő, ezért hasznos a láz kezelésére.

Az indiánok a leveleket füstölőkben használták a depresszió kezelésére, mivel felemelő illatot áraszt.

Használható lemosóként a mérges szömörce okozta viszketés kezelésére.

Az Agastache foeniculum leveleinek hideg infúzióját a túlzott köhögés okozta mellkasi fájdalmak enyhítésére használják.

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Nyári megfázás megelőzésére használják.

Az indiánok sebgyógyításra használják. Használható kenőcsként.

Hagyományosan égési sérülések kezelésére használják a levelekből készült borogatással.

Pektorális (Tüdőproblémák kezelésére) - Gyakran kombinálják édesgyökérrel olyan tüdőbetegségeknél, mint a légúti fertőzések és a hörghurut. Köptető és köhögéscsillapító hatású.

Aromás emésztést elősegítő, ezért megakadályozza a gázképződést, puffadást. Egyszerűen kortyoljon egy kis teát az étkezéshez, hogy megelőzze a gázok és a puffadás kialakulását.

Kezeli a hasmenést.

Amikor leveleit összezúzzák, gyönyörűen aromás édesgyökér illata van.

Fürödj meg a levelekben a napégés kezelésére vagy gombás megbetegedések, például atlétaláb vagy élesztőgomba-túltengés esetén.

Mivel aromás, a növényben lévő olajok hasznosak a légutak megnyitására.

Nyugtató - Az Agastache foeniculum egyik fő olaja a metileugenol, amely bizonyítottan nyugtató hatású.

A gyógynövényszakértők világszerte nagyra értékelik az Agastache foeniculum gyógyhatásait

Te is termesztheted az anyatermészet gyógyszerszekrényét a saját kertedben! A saját gyógynövények termesztése az egészségedért nagyszerű hobbi. Az ánizsos izsóp egy könnyen elsajátítható gyógynövény a kertben, és nemcsak kiváló gyógyászati felhasználási lehetőségekkel jutalmaz, hanem egy gyönyörű kerti növény is, amelynek csodás virágai a beporzó méheket, pillangókat és kolibriket is megcélozzák. "Az A. foeniculum annak ellenére, hogy az ánizsos izsóp köznapi nevet viseli, nem a közönséges ánizs és nem is a közönséges izsóp.

Továbbá

Amerikában kedvelt méhlegelő, a nektárjából készült méznek kellemes ánizsaromája van. Európába a méhészek hozták be dúsan nyíló, sok nektárt tartalmazó virágai, valamint szépsége miatt.A termesztők számos fajtát tenyésztettek ki a dísznövénykertek számára. Hatóanyagait igen széles körben hasznosítják. Teákban, aroma terápiáknál, pakolásoknál, sőt fűszernövényként is, mert friss levelei különleges, karakteres ízt adnak a gyümölcssalátáknak, halételeknek, de használják likőrökben, szirupokban, frissítőkben is.

Kitűnően alkalmas húspácok, bab-, és borsóételek fűszerezésére. Főleg a mediterrán vidékeken használják fűszerként, mert íze kissé kesernyés, de a görög-, és olasz konyha ételeivel jól harmonizál. Nem csak levelei ehetőek, hanem a virágai is, valamint magja süteményekbe süthető.A veteményeskertbe ültetve elűzi a káposztamolyokat.