, 2022/10/18

Az anyarozs (Claviceps purpurea) egy gomba, amelynek szkleróciumai ergotoxint és rokon alkaloidákat tartalmaznak, amelyek simaizomzatot stimulálnak. A rozs és más fűfélék termésével együtt takarítják be. Kis mennyiségben történő krónikus fogyasztása méh- és érösszehúzódást okoz, ami abortuszhoz, artériás elzáródáshoz és fájdalmas üszkösödéshez vezet.

Anyarozs

A középkorban ezt Szent Antal-tűznek nevezték, mert a gomba által nem érintett területre, Szent Antal szentélyéhez való zarándoklással lehetett enyhíteni. Nagy mennyiség akut fogyasztása fejfájást, szédülést, hallucinációkat és görcsöket okozhat; a salemi boszorkányok ennek áldozatai lehettek. Az anyarozsmamérgezés, bár könnyen megelőzhető, még mindig előfordul gondatlan betakarításból élelmiszerhiányos időkben; előfordulhat szándékos hallucinogén vagy abortuszellenes használat esetén is.

Az értágítók, mint például a nátrium-nitroprusszid, enyhítik az ischaemiás fájdalmat és segítenek megelőzni az üszkösödést. Az anyarozs származékait terápiásan (pl. bromokriptin a Parkinson-kórban) és hallucinogénként (pl. LSD) használják.

Autonóm idegrendszeri farmakológia

Anyarozs-alkaloidok

A középkorban a Claviceps purpurea búzán vagy rozson termő gomba által okozott mérgezés mentális zavarokkal és súlyos, fájdalmas perifériás érszűkületekkel járt, amelyek gyakran a végtagok üszkösödéséhez vezettek. A gyakran Szent Antal-tűznek nevezett hatás az anyarozs alkaloidáktól származik, amelyek közvetlenül és közvetve az adrenerg és szerotonerg receptorokon keresztül serkentik a különböző simaizmok összehúzódását. Az érrendszeri simaizmok összehúzódása koszorúér-, agyi és perifériás érszűkülethez vezet.

A klinikai gyakorlatban az anyarozs-alkaloidokat szájon át szedik, és a bélből lassan szívódnak fel, biohasznosulása körülbelül 10%; hepatikusan metabolizálódnak és elsősorban az epével ürülnek ki. Az ergotamin orális adagja akut migrén kezelésére 2 mg, amelyet félóránként 1 mg-os adag követ, maximum 6 mg-ig. Az intramuszkuláris adag 0,5 mg, amelyet félóránként ismételnek, maximum 3 mg-ig.

Az ergonovin intramuszkuláris adagolását a szülés utáni méhösszehúzódások fokozására használják. A szokásos 0,2 mg-os dózis szülés után akár egy hétig is folytatható szájon át szedhető készítményként. Az ergot-alkaloidok ellenjavallt sarlósejtes betegségben, perifériás és koszorúér-betegségben, tirotoxikózisban és porfíriában szenvedő betegeknél.

Az anyarozs az egyik legmenőbb organizmus.

Kutatásaim során folyamatosan olvastam ezekről az "anyarozs-alkaloidokról", és minél többet olvastam róluk, annál jobban lenyűgözött ez a szervezet. Először azonban egy kis általános információ az alkaloidákról. Ez csak egy általános kifejezés, amelyet a Claviceps purpurea által termelt számos különböző kémiai vegyület leírására használnak, amelyeket valószínűleg eredetileg azért termeltek, hogy a szervezetnek védelmet nyújtsanak a természetben. Egy idő után az emberek megtanulták, hogyan használhatják ezeket a vegyi anyagokat a saját hasznukra. Az egyik vegyület, amelyet évszázadok óta használnak, az ergonovin.

Ergonovine

Ezt a vegyületet a szülés felgyorsítására és a szülés utáni vérzés megelőzésére használják. Ezt még ma is használják! A vajúdás harmadik szakaszában lévő nőknek adják, hogy a méhösszehúzódás és a tónus fenntartásával megelőzzék a vérzést. Az ereket is csökkenti és összenyomja, így kevesebb vér áramlik. A vegyület érdekessége, hogy ha a szülés előtt egy terhes emlős lenyeli, növeli a nőstény halálozás kockázatát, és spontán vetélést okozhat. Az ergonovin csak egy a sok vegyület közül, amit az anyarozs termel, és aminek találtunk felhasználási módot!

Ergotamin

Az ergotamin egy másik vegyület, amelyet a Claviceps purpurea termel, és egy erős érösszehúzó, ami azt jelenti, hogy összehúzza az ereket és ezáltal a véráramlást. Ez hasznos a migrénes fejfájásnál, mert csökkenti a koponyán kívüli véráramlást és a pulzációk amplitúdóját ezekben az artériákban. Az anyarozs másik aspektusa, hogy szerotonin-agonista. Ez a tulajdonsága szintén bizonyítottan segít a lüktető fejfájásnál.

Az anyarozsról az is ismert, hogy dopamin agonista. Ez azt jelenti, hogy növeli a dopamin (egy neurotranszmitter) hatását az agyban. Hogy ezt tisztázzuk, adok még egy kis információt arról, hogyan működnek a neurotranszmitterek. Az agyban lévő összes egyes idegsejt (az úgynevezett neuronok) között van egy apró rés, amelyet szinapszisnak neveznek. A kommunikációhoz ezen a résen keresztül az egyik neuron neurotranszmittereket bocsát ki, a másik pedig leolvassa azokat, és végül az első neuron visszaveszi őket, hogy újra felhasználhassa.

Ahhoz, hogy neurotranszmitter-agonista legyen, mint az anyarozs, a neurotranszmitter újrafelvételét gátolja, így a hatása felerősödik. Az anyarozsszármazékokat éppen ezért használják a Parkinson-kórban szenvedő betegek kezelésére. Miután többet kutattam a témában, megtudtam, hogy a Parkinson-kóros betegeknél a középagyban csoportosuló dopaminátvivő neuronok elpusztulnak. Ezeket a betegeket anyarozs-származékokkal kezelve a D1, D2 és D3 dopaminreceptorok agonizálódnak, és a dopamin hatása fokozódik, ami segíthet a tünetek kezelésében.

Más dolgok, amelyeket találtam, és amelyeket vagy használnak, vagy kutatnak az anyarozs vagy néhány származékának kezelésére, a hiperprolaktinémiás zavarok, izomlazító (hipertónia), keringési betegségek, angina pectoris, és esetleg egy daganatellenes gyógyszer. Kiderült, hogy szabályozza a sejtek proliferációját. A három leggyakoribb dolog, amiről információt találtam, hogy anyarozsszármazékokat használtak kezelésére, a szülés alatt, a fejfájás és a Parkinson-kór volt. Mindezek mellett folyamatosan folynak a kutatások, és az anyarozsnak még sok más gyógyszere és lehetséges felhasználási módja van.