, 2022/10/18

Az arab kávé felszolgálása az arab társadalmakban a vendéglátás fontos eleme, és a nagylelkűség szertartásos aktusának tekintik. A kávét hagyományosan a vendégek előtt készítik el. A kávékészítés a kávébabok kiválasztásával kezdődik, amelyeket egy sekély serpenyőben, tűz fölött enyhén megpörkölnek, majd rézmozsárba helyezik, és rézmozsárral összetörik.

Arab kávé a nagylelkűség szimbóluma

A kávézaccot egy nagy rézkávéfazékba helyezik; vizet adnak hozzá, és a fazekat a tűzre teszik. Miután megfőtt, átöntik egy kisebb kávéskannába, amelyből kis csészékbe töltik. A legfontosabb vagy legidősebb vendéget szolgálják ki először, a csésze egynegyedét töltik meg, amelyet aztán újra lehet tölteni. Az általános gyakorlat szerint legalább egy csészényit meg kell inni, de a három csészét nem szabad meghaladni.

Az arab kávét a társadalom minden szegmenséből származó férfiak és nők készítik és élvezik, különösen otthon. A sejkek és a törzsek vezetői, akik a gyülekezőhelyeiken arab kávét szolgálnak fel, az idős beduin férfiak és nők, valamint a kávékereskedelmi üzletek tulajdonosai számítanak a fő hordozóknak. A tudást és a hagyományokat a családon belül megfigyelés és gyakorlat útján adják tovább. A fiatal családtagok elkísérik az idősebbeket a piacra, hogy megtanulják, hogyan kell kiválasztani a legjobb kávébabokat.

Az arab kávé a Coffea arabica kávébabból főzött kávé változata. A Közel-Kelet legtöbb arab országában a kávéfőzés és -készítés sajátos módszereit fejlesztették ki. A kardamom egy gyakran hozzáadott fűszer, de alternatívaként kínálhatják simán vagy cukorral is. A kávéfőzésnek többféle stílusa létezik, a kávéfogyasztó preferenciáitól függően. Egyes módszerek világos, míg mások sötétté tehetik a kávét. Az arab kávé keserű, és jellemzően nem adnak hozzá cukrot. Általában egy kis csészében szolgálják fel, amelyet díszes mintával, úgynevezett finjānnal díszítenek. Az arab kávét kulturálisan családi összejövetelek alkalmával vagy vendégek fogadásakor szolgálják fel.

Az arab kávé a közel-keleti és arab kultúrában és hagyományokban mélyen gyökerezik, és a Közel-Keleten főzött kávé legnépszerűbb formája. Az arab kávé a Közel-Keletről származik, Jemenből indult, és végül Mekkába (Hejaz), Egyiptomba, a Levanteba, majd a 16. század közepén Törökországba, onnan pedig Európába vándorolt, ahol a kávé végül szintén népszerűvé vált. Az arab kávé az UNESCO által megerősített arab államok szellemi kulturális örökségének része.

Mi az arab kávé?

Az arab kávé, vagy qahwa, egyértelműen a Közel-Keleten található "egzotikusabb" kávék közé tartozik. Nagyon könnyű, és van benne egy kis zöldes jegy, mert, nos, zöld, enyhén pörkölt kávébabokból készül. Általában cukor nélkül tálalják, mivel mindig valami édes rágcsálnivaló kíséri. Azonban ezzel is kedveskedhetsz magadnak.

A qahwa szó arabul egyszerűen kávét jelent, és ha az igazat megvalljuk, az arab qahwa-nak számos változata létezik.

Van a sötét, és habos, mint a török kávé, és van, amit ma készítünk, a halvány arab qahwa kardamommal és sáfránnyal. Attól függ, hogy a Közel-Keleten éppen hol tartózkodik, és attól is, hogy ki készíti neked! Ez még mindig egy megszokott íz, különösen azok számára, akiket lattén és mokkán neveltek fel! De a hozzáadott aromák és ízek miatt hamar rá fogsz kattanni!

Arab kávé recept

Ez egy nagyon könnyen elkészíthető recept. Nem kell hozzá arab qahwa edény, elég egy kis fazék vagy tejes edény az elkészítéséhez. Egy török ibrik is jól működik. Mi ezt fogjuk elkészíteni:

Melegítsük fel a kávéskannát, amiből tálalni fogjuk.

Pároljuk az őrölt kávét 10 percig.

Adjuk hozzá a fűszereket, és pároljuk még 5 percig.

Szűrjük át a kávét egy kávéskannába.

Keverjük bele a rózsavizet. Hagyd, hogy mindenki adjon hozzá cukrot, ha szeretné.

Az összetevők

Zöld arab kávébab

Víz

Kardamom

Sáfrány

Szegfűszeg

Rózsavíz

Arab kávébabok

Az arab kávébabokat csak nagyon enyhén pörkölik, ezért még mindig megőrzik zöld színüket, ahogy a fenti képen is látható. Ez egy világosabb színű kávét eredményez, amelynek íze nem hasonlít a nyugati világban eddig fogyasztott kávékhoz! Sok otthonban általában kézzel őrlik a kávébabot, én ehhez egy kávémalmot használok, és ezzel egyidejűleg a kardamommagokat is ledarálom.

A zöld, enyhén pörkölt kávébabot a neten kell beszerezni, ha nincs a közeledben közel-keleti bolt. Ennek hiányában úgy tudom, hogy pörköletlen kávébabot nagyon könnyű találni, így szerezze be azokat, és egy serpenyőben enyhén szárazon pörkölje meg a babokat saját maga. Ezt már sokszor csináltam. 5 perc közepes-alacsony hőfokon elég.

A fűszerek

Az arab qahwa elkészítéséhez kardamomot, szegfűszeget és egy csipetnyi sáfrányt használunk. Mindegyik fűszer egy-egy csipetnyi fűszert kölcsönöz, amelyek együttesen egy gyönyörűen ízesített kávét eredményeznek. Amikor befejeztük a kávéfőzést, rózsavízzel fejezzük be, hogy még egy réteg aromát adjunk hozzá. A rózsavizet általában a vanília és más aromák mellett találjuk meg a sütemények polcain.

Hogyan tálaljuk?

Az arab kávé a nap bármely szakában felszolgálható. Az én kedvencem az étkezés végén a desszert mellé. Gyakran megjelenik teázáskor is, ha vendégeim vannak.

És íme, itt is van. Ha szeretsz új módokat felfedezni kedvenc italod fogyasztására, itt van egy! Tudasd velem a véleményed!

Ha tetszett a recept és a cikk, ne felejts el kommentet hagyni nekem, és azt a mindent eldöntő, 5 csillagos értékelést! Köszönöm!