, 2022/10/18

Bár gyakran zöldségnek tekintik, az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) a gyűszűvirágok egyik fajtája. Ez a növény a Földközi-tenger vidékéről származik, és évszázadok óta használják potenciális gyógyhatásai miatt.

Articsóka

Állítólagos egészségügyi előnyei közé tartozik az alacsonyabb vércukorszint és a jobb emésztés, a szív és a máj egészsége.

A növényben található vegyületek magas koncentrációját tartalmazó articsókakivonat szintén egyre népszerűbb táplálékkiegészítőként.

Íme az articsóka és az articsókakivonat 8 legfontosabb egészségügyi előnye.

1. Tápanyagokkal teli

Az articsóka tele van erős tápanyagokkal. Egy közepes méretű articsóka (128 gramm nyersen, 120 gramm főzve) tartalmaz :

Nyersen Főzve

Szénhidrát 13,5 gramm 14,3 gramm

Rost 6,9 gramm 6,8 gramm

Fehérje 4,2 gramm 3,5 gramm

Zsír 0,2 gramm 0,4 gramm

C-vitamin Az RDI 25%-a Az RDI 15%-a

K-vitamin Az RDI 24%-a Az RDI 22%-a

Tiamin Az RDI 6%-a Az RDI 5%-a

Riboflavin az RDI 5%-a Az RDI 6%-a

Niacin az RDI 7%-a Az RDI 7%-a

B6-vitamin az RDI 11%-a az RDI 5%-a

Folsav az RDI 22%-a Az RDI 27%-a

Vas az RDI 9%-a az RDI 4%-a

Magnézium az RDI 19%-a az RDI 13%-a

Foszfor az RDI 12%-a az RDI 9%-a

Kálium az RDI 14%-a az RDI 10%-a

Kalcium az RDI 6%-a az RDI 3%-a

Cink az RDI 6%-a az RDI 3%-a

Az articsóka alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. Különösen magas a folsav-, C- és K-vitamin-tartalma, emellett fontos ásványi anyagokat, például magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is tartalmaz. Egy közepes articsóka közel 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi referencia-bevitel (RDI) 23-28%-át teszi ki. Ezek az ízletes gyűszűvirágok mindössze 60 kalóriát tartalmaznak egy közepes articsóka, és körülbelül 4 gramm fehérjét - ami átlagon felüli egy növényi alapú élelmiszerhez képest. Ráadásul az articsóka az összes zöldség közül a legantioxidánsban leggazdagabbak közé tartozik.

2. Csökkentheti a "rossz" LDL-koleszterinszintet és növelheti a "jó" HDL-koleszterinszintet.

Az articsóka levélkivonat pozitív hatással lehet a koleszterinszintre. Egy több mint 700 ember bevonásával végzett nagyszabású felülvizsgálat megállapította, hogy az articsókalevél-kivonat napi 5-13 héten át történő pótlása az összkoleszterinszint és a "rossz" LDL-koleszterinszint csökkenéséhez vezetett. Egy 143 magas koleszterinszintű felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy az articsókalevél-kivonat hat héten át történő napi szedése 18,5%-os, illetve 22,9%-os csökkenést eredményezett az összkoleszterinszintben és a "rossz" LDL-koleszterinszintben.

Emellett egy állatkísérlet az articsókakivonat rendszeres fogyasztása után a "rossz" LDL-koleszterin 30%-os csökkenéséről és a trigliceridek 22%-os csökkenéséről számolt be. Mi több, az articsókakivonat rendszeres fogyasztása növelheti a "jó" HDL-koleszterinszintet a magas koleszterinszintű felnőtteknél. Az articsókakivonat elsősorban kétféleképpen hat a koleszterinszintre. Először is, az articsóka luteolint tartalmaz, egy antioxidánst, amely megakadályozza a koleszterin képződését.

Másodszor, az articsókalevél-kivonat arra ösztönzi a szervezetet, hogy hatékonyabban dolgozza fel a koleszterint, ami alacsonyabb általános szinthez vezet.

3. Segíthet a vérnyomás szabályozásában

Az articsókakivonat segíthet a magas vérnyomásban szenvedőknek. Egy 98 magas vérnyomásban szenvedő férfin végzett vizsgálat szerint az articsókakivonat 12 héten át történő napi fogyasztása átlagosan 2,76, illetve 2,85 mmHg-mal csökkentette a diasztolés és a szisztolés vérnyomást. Nem teljesen tisztázott, hogy az articsókakivonat hogyan csökkenti a vérnyomást.

A kémcsöves és állatkísérletek azonban arra utalnak, hogy az articsókakivonat elősegíti az eNOS enzimet, amely szerepet játszik az erek tágításában. Ezenkívül az articsóka jó káliumforrás, amely segít szabályozni a vérnyomást. Ennek ellenére nem világos, hogy az egész articsóka fogyasztása ugyanilyen előnyökkel jár-e, mivel az ezekben a vizsgálatokban használt articsókakivonat nagy koncentrációjú.

4. Javíthatja a máj egészségét

Az articsóka levélkivonat megvédheti a májat a károsodástól és elősegítheti az új szövetek növekedését. Emellett növeli az epe termelődését, ami segít eltávolítani a káros méreganyagokat a májból. Egy vizsgálatban a patkányoknak adott articsókakivonat kevesebb májkárosodást, magasabb antioxidáns-szintet és jobb májműködést eredményezett egy indukált gyógyszer-túladagolás után, mint az articsókakivonatot nem kapott patkányoknál.

Az embereken végzett vizsgálatok szintén pozitív hatásokat mutatnak a máj egészségére. Például egy 90, nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy két hónapon keresztül napi 600 mg articsókakivonat fogyasztása javította a májfunkciókat. Egy másik, nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő, elhízott felnőtteken végzett vizsgálatban az articsókakivonat két hónapon át történő napi szedése a máj gyulladásának csökkenését és kevesebb zsírlerakódást eredményezett, mint az articsókakivonatot nem fogyasztó felnőtteké. A tudósok úgy vélik, hogy az articsókában található bizonyos antioxidánsok - a cinarin és a szilimarin - részben felelősek ezekért az előnyökért.

5. Javíthatja az emésztőrendszer egészségét

Az articsóka nagyszerű rostforrás, amely segíthet az emésztőrendszer egészségének megőrzésében azáltal, hogy elősegíti a barátságos bélbaktériumok fejlődését, csökkenti bizonyos bélrákok kockázatát, és enyhíti a székrekedést és a hasmenést. Az articsóka inulint tartalmaz, egy olyan rosttípust, amely prebiotikumként működik. Egy vizsgálatban 12 felnőttnél javult a bélbaktériumok állapota, amikor három héten keresztül naponta inulint tartalmazó articsókakivonatot fogyasztottak.

Az articsókakivonat enyhítheti az emésztési zavarok tüneteit is, például a puffadást, a hányingert és a gyomorégést.

Egy 247 emésztési zavarban szenvedő emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy az articsókalevél-kivonat hat héten át történő napi fogyasztása csökkentette a tüneteket, például a puffadást és a kellemetlen teltségérzetet, szemben az articsókalevél-kivonatot nem szedőkkel. A cinarin, az articsókában természetesen előforduló vegyület, az epetermelés serkentésével, a bélmozgás felgyorsításával és bizonyos zsírok emésztésének javításával okozhatja ezeket a pozitív hatásokat.

6. Enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) olyan állapot, amely az emésztőrendszert érinti, és gyomorfájdalmat, görcsöket, hasmenést, puffadást, székrekedést és puffadást okozhat. Egy IBS-ben szenvedő embereken végzett vizsgálat szerint az articsókalevél-kivonat hat héten át történő napi fogyasztása segített a tünetek enyhítésében. Mi több, a résztvevők 96%-a ugyanolyan hatékonynak - ha nem jobbnak - értékelte a kivonatot, mint más IBS-kezeléseket, például a hasmenés elleni szereket és hashajtókat.

Egy másik, 208 IBS-ben szenvedő emberen végzett vizsgálat felfedezte, hogy két hónapon keresztül naponta 1-2 kapszula articsókalevél-kivonat fogyasztása 26%-kal csökkentette a tüneteket, és 20%-kal javította az életminőséget. Az articsókakivonat többféleképpen enyhítheti a tüneteket. Az articsóka egyes vegyületei görcsoldó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy segíthetnek megállítani az IBS-ben gyakori izomgörcsöket, kiegyensúlyozzák a bélbaktériumokat és csökkentik a gyulladást.

7. Segíthet a vércukorszint csökkentésében

Az articsóka és az articsókalevél-kivonat segíthet a vércukorszint csökkentésében. Egy 39 túlsúlyos felnőtt bevonásával végzett vizsgálat szerint a vesebab és articsóka kivonat két hónapon át történő napi fogyasztása csökkentette az éhgyomri vércukorszintet a nem kiegészítő készítmény fogyasztásához képest. Nem világos azonban, hogy ez a hatás mennyiben volt köszönhető magának az articsókakivonatnak.

Egy másik kis tanulmány szerint a főtt articsóka étkezés közbeni fogyasztása csökkentette a vércukor- és inzulinszintet 30 perccel az étkezés után. Figyelemre méltó, hogy ez a hatás csak olyan egészséges felnőtteknél volt megfigyelhető, akiknek nem volt metabolikus szindrómájuk. Nem teljesen tisztázott, hogy az articsókakivonat hogyan csökkenti a vércukorszintet. Annyi bizonyos, hogy az articsókakivonatról kimutatták, hogy lassítja az alfa-glükozidáz, a keményítőt glükózzá bontó enzim aktivitását, ami potenciálisan hatással lehet a vércukorszintre. Ne feledjük, hogy további kutatásokra van szükség.

8. Rákellenes hatású lehet

Állatkísérletes és kémcsöves vizsgálatok megjegyzik, hogy az articsóka kivonat gátolta a rák növekedését. Az articsókában található bizonyos antioxidánsok - köztük a rutin, a kvercetin, a szilimarin és a galluszsav - feltehetően felelősek ezekért a rákellenes hatásokért. A szilimarin például állatkísérletekben és kémcsöves vizsgálatokban kimutatták, hogy segít megelőzni és kezelni a bőrrákot. Ezen ígéretes eredmények ellenére nem léteznek humán vizsgálatok. További kutatásokra van szükség.