, 2022/10/17

Az afrikai szilva (Pygeum africanum vagy Prunus africana) egy 30 méter magasra is megnövő fa. Különösen fitoszterolokat, tanninokat és természetes antioxidánsokat tartalmaz. Az afrikai szilvafát az afrikai lakosság évszázadok óta használja a vizeletürítési problémák szabályozására.

Az afrikai szilva

Segít a hólyag rugalmasságának növelésében. Dekongesztáns, pozitív hatást gyakorol megnagyobbodott prosztata esetén, és segít csökkenteni a gyakori vizelési ingert, ami hozzájárul a férfi komfortérzetéhez. Fontos vízhajtó tulajdonságai miatt ez a természetes gyógymód ideális a szervezet méregtelenítésének elősegítésére.

Az afrikai szilvafa kérgét általában kivonat vagy kapszula formájában belsőleg alkalmazzák. Egyeseknek, akik túlérzékenyek a hatóanyagaira, kerülniük kell a használatát bármilyen formában.

A Prunus africana, az afrikai cseresznye, Afrikában széles körben elterjedt, Közép- és Dél-Afrika hegyvidéki régióiban, valamint Bioko, São Tomé, Grande Comore és Madagaszkár szigetein fordul elő. 900-3 400 m tengerszint feletti magasságban található. A 30-40 m magas lombkoronájú fa a Prunus-félék legmagasabb tagja. A nagy átmérőjű fáknak impozáns, szétterülő koronájuk van. Nedves éghajlatot, 900-3 400 mm (35-130 in) éves csapadékot igényel, és mérsékelten fagytűrő. A P. africana fényigényes, másodlagos erdei fajnak tűnik.

A kéreg fekete vagy barna, hullámos vagy repedezett, pikkelyes, jellegzetes négyszögletes mintázatú repedésekkel. A levelek váltakozó állásúak, egyszerűek, 8-20 cm hosszúak, elliptikusak, tompán vagy hegyesen hegyesek, kopaszak, felül sötétzöldek, alul halványzöldek, enyhén fűrészes szélűek. A középső ér felül mélyen benyomott, alul kiemelkedő.

A 2 cm-es levélnyél rózsaszín vagy piros. A virágok androgün, 10-20 porzójúak, rovarporzók, 3-8 cm-esek, zöldesfehérek vagy bordók, és 70 mm-es hónaljfürtökben helyezkednek el. A növény október és május között virágzik. A termés fürtös, vörös vagy barna, 7-13 mm-es, szélesebb, mint hosszú, kétlebenyű, mindkét lebenyben egy-egy mag található. A termés fürtökben fejlődik, és szeptembertől novemberig, több hónappal a beporzás után érik.

Felhasználások

Hagyományos és alternatív gyógyászat

A faj hagyományos felhasználása hosszú múltra tekint vissza. A kéreg számos módon használatos: sebkötözőként, tisztítószerként, étvágygerjesztőként; valamint láz, malária, nyílmérgezés, gyomorfájdalom, vesebetegség, gonorrhoea és elmebaj kezelésére[22] A faj farmakológiáját és hagyományos felhasználását Stewart (2003a és 2003 b) tekinti át.

A Pygeum kivonat a P. africana kérgéből készített gyógynövény, amelyet alternatív gyógyszerként reklámoznak a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) kezelésére. 2016-os szakirodalmi áttekintés szerint a Pygeum nem nyújtott semmilyen előnyt. 2019-es áttekintés szerint van némi bizonyíték a BPH tüneteinek enyhítésére az ellenőrzéshez idézet szükséges].

Egyéb felhasználások

A fa keményfa, amelyet fejsze- és kapa nyelének, használati tárgyak, szekerek, padlók, vágótömbök, faragványok, hídpadlók és bútorok gyártásához használnak. A fa kemény, nehéz, egyenes szemcséjű, rózsaszínű, első vágáskor csípős keserűmandula szagú, később mahagóni színűvé és szagtalanná válik.

Természetvédelmi státusz

Az érett fakéreg begyűjtése a hagyományos gyógyászatban és más felhasználási célokra való felhasználása miatt a faj veszélyeztetetté vált.[1][28] A P. africanát továbbra is gyűjtik a vadonból. A dél-afrikai erdészeti minisztérium azonban megfelelő erdőleltár nélkül osztott ki kvótákat, mivel egyes fakitermelők a magas áraktól felbuzdulva túl sok kérget távolítottak el nem fenntartható módon.Az 1990-es években becslések szerint évente 35 000 kéregtelenített fát dolgoztak fel. A kéreg iránti növekvő kereslet a fa gyógyászati célú termesztéséhez vezetett. A faj a CITES II. függelékében szerepel, hogy szabályozza nemzetközi kereskedelmét.

Felhasználása

A népi gyógyászatban régóta felhasználják a kérgét. Afrikában a vizelés közben jelentkező fájdalmak, mellkasi fájdalmak, malária, láz, és gyulladások kezelésére alkalmazzák. A kérgéből nyert kivonatokat a gyógyszeriparban jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére használt készítmények tartalmazzák. Hazájában fáját különféle szerszámok nyelének készítésére is felhasználják. Gyógyászati célú kitermelése miatt vált a faj veszélyeztetetté.

Az Európai Gyógyszerkönyvben és annak megfelelően a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel drogja, ami a fa törzsének vagy ágának egész vagy aprított, szárított kérge (Pruni africanae cortex).