, 2022/10/17

Az alaszkai áfonya az alaszkai parti erdők és a tengerszinttől a magas alpesi völgyekig terjedő erdősávok egyik domináns cserjéje. Ez a lombhullató cserje elérheti a 6' magasságot. Levelei felül sötétzöldek, alul fehéresek.

Az alaszkai áfonya

A harang alakú virágok a rózsaszíntől a rózsaszín-bronzosig terjednek, és a levelekkel együtt vagy azok után nyílnak. Az alaszkai áfonyát dongók porozzák be. Az ehető bogyók kékesfekete vagy lilásfekete színűek és 7-10 mm átmérőjűek. A bogyókat gyakorlatilag az összes part menti őslakos csoport frissen vagy szárítva fogyasztotta, és az alaszkaiak ma is ugyanúgy élvezik. Az áfonya a kismadaraktól a medvékig mindenféle táplálékforrás.

Az alaszkai vadon termő bogyók antioxidáns szintje: magas, magasabb és legmagasabb.

Absztrakt

Az elmúlt néhány évben az antioxidánsok a táplálkozási világ sztárjaivá váltak. Az antioxidánsok fontosak abból a szempontból, hogy képesek megvédeni az oxidatív sejtkárosodástól, amely olyan állapotokhoz vezethet, mint az Alzheimer-kór, a rák és a szívbetegségek - olyan állapotok, amelyek krónikus gyulladással is összefüggnek. Az alaszkai vadon termő bogyós gyümölcsök antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segíthetnek megelőzni ezeket a betegségeket.

Célkitűzés: Felfedezni az alaszkai vadon termő bogyók antioxidáns-szintjét, és azt, hogy ezek az antioxidáns-szintek hogyan alakulnak át, amikor a bogyókon tartósítási módszereket alkalmaznak.

Tervezés:

A kutatás a nyers bogyókra és a bogyókból készült termékekre egyaránt összpontosított. Az első évben különböző vadon termő bogyós gyümölcsöket vizsgáltak, hogy felfedezzék a nyers bogyók oxigéngyök-felvevő kapacitását (ORAC). A kutatási projekt második szintjén 4 különböző bogyós gyümölcsöt - áfonya, vörös áfonya, szalmabogyó, magas bokros áfonya - dolgoztak fel 8 vagy 9, ezekből a bogyókból készült termékké. A termékeket mind az ORAC, mind a specifikus antioxidánsok tekintetében vizsgálták.

Eredmények:

Az első kísérletben begyűjtött és vizsgált alaszkai vadon termő bogyók ORAC-értéke 3-5-ször magasabb volt, mint az alsó 48 államból származó termesztett bogyóké. A termesztett áfonya ORAC-értéke például 30. Az alaszkai vadon termő törpe áfonya értéke 85. Ez szintén magasabb, mint az alsó 48-as vadon termő áfonyáké, amelyek 61-es értéket értek el. Az összes vizsgált alaszkai bogyós gyümölcs rendelkezik táplálkozási szempontból értékesnek tartott antioxidáns-szinttel, amely az ORAC-skálán a görögdinnye bogyó esetében 19-től az áfonya bogyó esetében 206-ig terjed. A 4 alaszkai vadon termő bogyós gyümölcsből készült feldolgozott termékek esetében a kutatás egyik váratlan eredménye az volt, hogy a bogyók továbbra is magasnak tekinthető antioxidáns-szintet mutattak, az általánosan használt hőkezelési technikák hatása ellenére. Amikor a bogyókat dehidratálták, a grammonkénti ORAC-értékek nőttek.

Következtetés:

Az alaszkai vadon termő bogyóknak rendkívül magas az antioxidáns-szintje. Bár a főzés csökkentette az antioxidáns-szintet, és az olyan összetevők, mint a cukor hozzáadása felhígította az antioxidáns-koncentrációt, a bogyókból készült termékek magas antioxidáns-források.

Az alaszkai áfonya pozitív hatásai

Az Egy egészség egy olyan elv, amely figyelembe veszi az emberek, az állatok és a környezet kölcsönhatásait, valamint azt, hogy ezek hogyan hatnak egymásra. Annak érdekében, hogy ezt a koncepciót kísérleti paradigmában vizsgáljuk, a vadon termő alaszkai áfonya hatásait és előnyeit az Egyesült Államok kontinentális részén (Lower-48 államok) termesztett áfonyával hasonlították össze emberi és állatkísérletekben.

Az áfonyát már évek óta szuperélelmiszerként tartják számon magas antioxidáns-szintje és a szív- és érrendszeri egészségre, valamint az általános egészségre és jólétre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Feltételezésünk szerint, bár mindkettő jótékony hatású, az alaszkai vad áfonya nagyobb pozitív hatást gyakorol az egészségre és a jólétre, mint az alsó 48 államból származó áfonya.

Először is, az alaszkai Fairbanksben található Anne Wien Általános Iskola tanárai és dolgozói alaszkai és alsó 48-as áfonyát kaptak, és arra kértük őket, hogy naplózzák fel, hogy az egyes kódolt minták milyen hatással voltak a mentális és fizikai egészségükre, összehasonlítva egy áfonya nélküli 5 napos kontroll időszakkal. Szignifikáns lépcsőzetes pozitív hatást mutatott, hogy a válaszadók összességében magasabb önértékelést adtak a jólétről. Az alaszkai áfonya szignifikánsan javította a jóllét önértékelését az alsó-48-as áfonyákhoz képest, bár ezek az áfonyák javították a jóllétet az áfonya nélküliekhez képest.

Ezt a kísérletet egyidejűleg megismételték egy kontroll helyszínen. A következő évben szintén megismételték a kísérletet a New York állambeli Albanyban található William S. Hackett Középiskola résztvevő tanárai és munkatársai, valamint egy kontrollhelyszín. Továbbá, azok a laboratóriumi patkányok, amelyek étrendjét alaszkai áfonyával egészítették ki, jobban teljesítettek a felfedező és kognitív tesztekben, mint azok a patkányok, amelyek étrendjét alsó-48-as áfonyával egészítették ki (akik a korábbi kísérletekhez hasonlóan jobban teljesítettek, mint azok a patkányok, amelyek étrendjét egyáltalán nem egészítették ki).

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az áfonya összességében pozitív hatással van az emberek önértékelt jóllétére és a kísérleti patkányok kognitív teljesítményére, és az alaszkai áfonya különösen nagyobb és kedvezőbb hatást fejt ki. Hogy ez a nagyobb tengerszint feletti magassággal összefüggő nagyobb antioxidáns hatásnak vagy az alaszkai, az alsó 48-as államokhoz képest kevesebb endokrin károsító szennyeződésnek köszönhető-e, nem ismert, és folyamatban lévő vizsgálat tárgyát képezi.