, 2022/10/18

Az ánizs, más néven ánizsmag vagy Pimpinella anisum egy olyan növény, amely ugyanabból a családból származik, mint a sárgarépa, a zeller és a petrezselyem.

Az ánizs

Akár 1 méter magasra is megnőhet, és virágokat, valamint egy kis fehér gyümölcsöt, az ánizsmagot termel.

Az ánizsnak jellegzetes, édesgyökérszerű íze van, és gyakran használják desszertek és italok ízesítésére.

Erőteljes egészségjavító tulajdonságairól is ismert, és számos betegség természetes gyógymódjaként szolgál.

Íme az ánizsmag 7 előnye és felhasználási módja, tudományosan alátámasztva.

1. Tápanyagokban gazdag

Bár az ánizsmagot viszonylag kis mennyiségben használjuk, minden egyes adagban számos fontos mikrotápanyagot tartalmaz. Különösen az ánizsmag gazdag vasban, amely létfontosságú a szervezet egészséges vérsejtjeinek termelődéséhez. Kis mennyiségben mangánt is tartalmaz, amely egy kulcsfontosságú ásványi anyag, amely antioxidánsként működik, és szükséges az anyagcseréhez és a fejlődéshez.

Egy evőkanál (7 gramm) ánizsmag körülbelül (3Trusted Source):

Kalória: 23

Fehérje: 1 gramm

Zsír: 1 gramm

Szénhidrát: 3 gramm

Rost: 1 gramm

Vas: a napi referenciabevitel (RDI) 13%-a.

Mangán: az RDI 7%-a

Kalcium: az RDI 4%-a

Magnézium: Az RDI 3%-a

Foszfor: az RDI 3%-a

Kálium: Az RDI 3%-a

Réz: az RDI 3%-a

Ne feledd azonban, hogy a legtöbb receptben valószínűleg kevesebb mint egy evőkanálra lesz szükség.

2. Csökkentheti a depresszió tüneteit

A depresszió egy gyakori, mégis legyengítő állapot, amely a nők 25%-át és a férfiak 12%-át érinti világszerte. Érdekes módon egyes kutatások szerint az ánizsmag segíthet a depresszió kezelésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy az ánizsmag-kivonat egerekben erőteljes antidepresszáns tulajdonságokat mutatott, és ugyanolyan hatékony volt, mint egy, a depresszió kezelésére használt gyakori vényköteles gyógyszer.

Mi több, egy másik, 107 emberen végzett vizsgálatban napi háromszor 3 gramm ánizsmagpor szedése hatékonyan csökkentette a szülés utáni depresszió tüneteit.

Hasonlóképpen, egy 120 emberen végzett négyhetes vizsgálatban a naponta háromszor 200 mg ánizsmagolajat tartalmazó kapszula szedése jelentősen csökkentette az enyhe vagy közepes depresszió tüneteit a kontrollcsoporttal összehasonlítva. Emberi és állatkísérletekből kiderül, hogy az ánizsmag segíthet a depresszió tüneteinek csökkentésében, és ugyanolyan hatékony lehet, mint egyes antidepresszánsok.

3. Védelmet nyújthat a gyomorfekély ellen

A gyomorfekély, más néven gyomorfekély egy fájdalmas sebet jelent, amely a gyomornyálkahártyán alakul ki, és olyan tüneteket okoz, mint az emésztési zavar, hányinger és égő érzés a mellkasban. Bár a hagyományos kezelés jellemzően a gyomorsavtermelés csökkentésére szolgáló gyógyszerek alkalmazását jelenti, előzetes kutatások szerint az ánizsmag segíthet a gyomorfekély megelőzésében és a tünetek csökkentésében.

Egy állatkísérlet például megállapította, hogy az ánizs csökkenti a gyomorsavkiválasztást, segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását, és védi a sejteket a károsodástól. Az ánizsmag gyomorfekélyre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban még mindig nagyon korlátozottak. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatja a fekély kialakulását és a tüneteket az emberekben.

4. Megakadályozza a gombák és baktériumok növekedését.

A kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az ánizsmag és vegyületei erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a fertőzéseket, és gátolják a gombák és baktériumok növekedését. Egy kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy az ánizsmag és az ánizs illóolaj különösen hatásos volt bizonyos gombatörzsek, köztük az élesztőgombák és a bőrgombák - egy olyan gombafajta, amely bőrbetegséget okozhat - ellen.

Az anetol, az ánizsmag hatóanyaga gátolja a baktériumok növekedését is. Egy kémcsőben végzett vizsgálatban az anetol gátolta a kolerát okozó baktériumtörzs növekedését, amely súlyos hasmenéssel és kiszáradással járó fertőzés. További kutatásokra van azonban szükség annak vizsgálatához, hogy az ánizsmag hogyan befolyásolhatja a gombák és baktériumok növekedését az emberben.

5. Segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit

A menopauza a nők reproduktív hormonjainak természetes csökkenése az öregedés során, ami olyan tünetekkel jár, mint a hőhullámok, a fáradtság és a száraz bőr.

Az ánizsmag vélhetően utánozza az ösztrogén hatását a szervezetben, így potenciálisan csökkenti a menopauza tüneteit. Egy négyhetes vizsgálatban 72 hőhullámokkal küzdő nő vagy placebót, vagy 330 mg ánizsmagot tartalmazó kapszulát szedett naponta háromszor. Az ánizst szedőknél közel 75%-kal csökkent a hőhullámok súlyossága és gyakorisága.

Az ánizsmag egyes vegyületei segíthetnek megelőzni a csontvesztést is, amely a menopauza egyik jellegzetes tünete, és a szervezetben csökkenő ösztrogénszint következtében jelentkezik.Az ánizs hatóanyagát, az anetolt 81%-ban tartalmazó illóolaj segített megelőzni a csontvesztést és védelmet nyújtani a csontritkulás ellen patkányoknál. Ezen ígéretes eredmények ellenére további kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy maga az ánizsmag hogyan befolyásolhatja a nők menopauzai tüneteit.

6. Kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet

Egyes kutatások szerint az anetol, az ánizsmag hatóanyaga, egészséges táplálkozással párosítva kordában tarthatja a vércukorszintet. Egy 45 napos, cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálatban az anetol több kulcsfontosságú enzim szintjének megváltoztatásával segített csökkenteni a magas vércukorszintet. Az anetol az inzulint termelő hasnyálmirigysejtek működését is fokozt. Egy másik állatkísérlet arról is beszámolt, hogy az anetol javította a cukorbeteg patkányok vércukorszintjét. Ne feledjük, hogy ezek a vizsgálatok az anetol koncentrált dózisát használták - sokkal nagyobbat, mint ami egy tipikus adag ánizsmagban található.

7. Csökkentheti a gyulladást

Sok esetben a gyulladást az immunrendszered normális válaszreakciójának tekintik, amely a sérülések és fertőzések elleni védekezéshez szükséges. A hosszú távú magas szintű gyulladás azonban olyan krónikus állapotokhoz kapcsolódik, mint a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség. Állatkísérletes és kémcsöves vizsgálatok arra utalnak, hogy az ánizsmag csökkentheti a gyulladást, így elősegítheti a jobb egészséget és megelőzheti a betegségeket. Egy egereken végzett vizsgálat például kimutatta, hogy az ánizsmagolaj csökkentette a duzzanatot és a fájdalmat. Más kutatások szerint az ánizsmag magas antioxidáns-tartalmú, ami csökkentheti a gyulladást és megelőzheti a betegségeket okozó oxidatív károsodást.

Adagolás és kiegészítők

Bár általában szárított magvak formájában vásárolható, az ánizs olaj, por és kivonat formájában is kapható. Az ánizsmag, az olaj és a kivonat mind-mind ízletesebbé teheti a pékárukat és a cukorkákat, vagy fokozhatja a szappanok és bőrkrémek aromáját. A legtöbb recepthez néhány teáskanálnyi (4-13 gramm vagy 5-15 ml) őrölt ánizsmagot, -olajat vagy -kivonatot kell használni.

Ne feledd, hogy az egyes formák eltérő koncentrációban tartalmaznak ánizst, ezért fontos, hogy a receptet aszerint módosítsd, hogy milyen formát használsz.

Például, ha egy recept 1 teáskanál (5 ml) ánizskivonatot igényel, akkor 1/4 teáskanál (1 ml) ánizsolajat vagy 2 teáskanál (8 gramm) őrölt ánizsmagot használhatsz.

Gyógyászati felhasználás esetén a napi 600 mg-tól 9 grammig terjedő ánizsadagok hatásosnak bizonyultak olyan állapotok kezelésében, mint a depresszió.

Az ánizsmagpor napi 20 grammig terjedő dózisát egészséges felnőttek számára biztonságosnak tartják.