, 2022/10/19

A baktövis vagy kínai csüdfű a hüvelyesek (Fabales) rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Gyógyító felhasználású célzattal termesztik főként Belső-Mongóliában, valamint Kína Shanxi, Gansu és Heilongjiang tartományaiban.

Baktövis

Hüvelyes, többéves, télálló növény, amely elsősorban a kontinentális éghajlatot kedveli. Kínában és Mongóliában őshonos, pillangós virága sárga színű, illata és gyökere édeskés. Legfeljebb 40 cm magasra nő meg. Kínában népszerű gyógynövény, a kitartás és a test ellenállóképessége javítására használják.

Baktövis - a sokoldalúan felhasználható gyógynövény

A XXI. században a lakosság egyre fogékonyabb lett az alternatív gyógymódokra, így a gyógynövényes készítményekre is. Az egyik, napjainkban újra felfedezett gyógynövény a baktövis. A baktövis, más néven csüdfű (latin nevén: Astragalus) egy széles körben hasznosítható növény. A huang qi-t, mint a csüdfű egyik alfaját már a kínai Shen Nong császár uralkodásától kezdve számon tartják. A „huang qi” kifejezés lefordítva annyit tesz: „sárga vezér”, ami utal a növény színére és elismertségére is. A csüdfűnek különböző változatai ismertek, azonban csak néhányat illetnek hivatalosan is a huang qi megnevezéssel.

A sárga vezér cím birtokosa például az Astragalus membranaceus. Az Astragalus membanaceus már a II. századtól ismeretes volt az ősi kínai gyógynövénytanban, a Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) az alapvető gyógynövények közt tartja számon. A növény a kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos. Gyógyászati célokra édeskés ízű gyökerét használják szárítva, vagy abból kivonatot készítve. Főbb hatóanyagai egyes szaponinok, flavonoidok, aminosavak és poliszacharidok.

Az amerikai változatot baktövisnek nevezik, azonban vannak magyar szálai is. A fehéres csüdfű (Astragalus vesicarius) már a XVIII. században ismert volt, és 1800-ban már az első publikáció is megszületett e témában. Hazánkban ritka, védett faj. A baktövis széleskörűen alkalmazható bizonyos állapotok kezelésében és a megelőzésben is egyaránt. Elsősorban immunerősítő hatásáról ismert, vagyis fogyasztása segít ellenállóbbá tenni a szervezetet. Ugyanakkor nem csupán önállóan, hanem C-vitaminnal és cinkkel fogyasztva is kombinálható.

Modernkori vizsgálatok alapján is elmondható, hogy az Astragalus gyökér antioxidánsként védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív stresszel szemben, támogatja a szervezet természetes védekező képességét. Segít fenntartani a vérnyomás és a vércukorszint egészséges értékeit. Számos tudományos kutatás született arról, hogy a baktövis képes lelassítani a sejtek öregedési folyamatát, mivel támogatja a sejtek védekező mechanizmusát a túlszaporodó káros szabad gyökökkel szemben.

A fentiek ismeretében bátran alkalmazzuk e sokoldalúan felhasználható gyógynövényt a természet patikájából!

Az Astragalus mongholicus Bunge (Fabaceae) (más néven Astragali radix-AR), a hagyományos kínai orvoslás gyakorlói által széles körben használt gyógynövény, számos farmakológiai hatással rendelkezik, és történelmileg az Alzheimer-kór (AD) kezelésére használják. Bioaktív vegyületei négy családba sorolhatók: szaponinok, flavonoidok, poliszacharidok és egyéb. Az AR bioaktív vegyületei számos mechanizmuson keresztül hatékonyak az Alzheimer-kór kezelésében, beleértve az Aβ-termelés, az aggregáció és a tau-hiperfoszforiláció gátlását, az idegsejtek oxidatív stresszel, neuroinflammációval és apoptózissal szembeni védelmét, az idegi őssejtek proliferációjának és differenciálódásának elősegítését, valamint a mitokondriális diszfunkció javítását.

Ez az áttekintés az AR kémiai összetevőit és az egyes vegyületek terápiás hatásának hátterében álló mechanizmusokat kívánja megvilágítani az Alzheimer-kór kezelésében. Bemutatjuk azokat a klinikai tanulmányokat is, amelyek az Alzheimer-kór AR és más gyógynövényekkel történő sikeres kezeléséről számoltak be. Ezek hasznosak lesznek az AR gyógyszerfejlesztéséhez és klinikai alkalmazásához az Alzheimer-kór kezelésére.

Napjainkban már Európában is egyre gyakoribb, szárított gyökerét megfázás-, és vírusos megbetegedések elleni szerként, illetve menstruációs panaszok enyhítőjeként használják.

Hatóanyagai

A baktövis eddig felfedezett hatóanyagai a következők:

poliszacharidok

flavonoidok

aminosavak

nyomelemek

Astragalus szaponin I–II.

asztragalozidák I–IV.

szójaszapogenozidok

daukoszterol

klorin

betain

folsav

nikotinamid

linolsav

Bőrre gyakorolt hatása

A bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt külsőleg is előszeretettel alkalmazzák. A külsőleg alkalmazott baktövis készítmények befolyásolhatják a sejten belül egy enzim, a telomeráz aktivitását. Ezzel a bőr védekezhet a sejtöregedéssel összefüggő telomer-rövidülés ellen. Ennek megfelelően gyakorlatilag a bőr védekezhet a gyors öregedéssel szemben.