, 2022/10/20

A növény latin neve, Melissa görög eredetű női név, jelentése: „mézelő méh”. A növény virágaiban ugyanis különösen sok a nektár, ezért a méhek fölöttébb kedvelik, amint erről már idősebb Plinius római író-polihisztor is beszámol.

Citromfű

A citromfű összetett névalak első írásos említése 1775-re datálható, amikor Csapó József debreceni főorvos elsősorban gyógyászati célokat szolgáló füveskönyvében, az Új füves és virágos magyar kertben czitrom-fü alakban szerepel. Az összetett szó előtagja a latin citrum (citromfa, tujafa, életfa), vagy a középkori latin citrum (citromfa, ennek gyümölcse) átvétele.

A fű utótag magyarázó szerepűnek tekinthető. A névadás alapját Barra István Növénytan című művében említik először: „nyers füve czitrom szagu, melly szag száraz állapotban erőssebb”

Évelő növény, amely nevét citromra emlékeztető illatáról kapta. Magassága elérheti az 1 métert is. Levelei a négy élű száron keresztben átellenesen állnak, tojásdad alakúak, szélük enyhén csipkézettek, fűrészesek. Júliusban és augusztusban nyílnak apró, fehér virágai a levélhónaljakban. A növényre jellemző a pelyhesség és a kissé bozontosan szőrös szár is.

Előfordulása

A növényt a levél gyógyászati célú alkalmazásáért termesztik vagy pedig gyűjtik. Elsősorban Kis-Ázsiában, Közép- és Dél-Európában, illetve a Földközi-tenger környékén honos haszonnövény. A növényt bimbós állapotban gyűjtik be, melyből a leveleket és a föld feletti részét hasznosítják.

Alkalmazása

A citromfű levelet tartalmazó készítményeket a levél szárításával és porításával vagy aprításával állítják elő. A porított vagy aprított készítményből kivonatot vagy tinktúrát (alkoholos kivonatot) készítenek. A citromfű levelet tartalmazó növényi gyógyszerek általában gyógyteaként, szájon át bevehető szilárd vagy folyékony készítményként kerülnek forgalomba. Teaként 1,5-4,5 g növényi részt áztatnak forró vízben, melyet naponta 1-3 csészényi mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Hatóanyagai

A levele legalább 4%-nyi rozmaringsavat tartalmaz. A herba rész kb. 0,05-0,3% illóolajat tartalmaz, ami geraniálban, nerálban és citronellálban gazdag. Emellett flavonoidokat, triterpéneket és fahéjsav-származékokat (például az említett rozmaringsav) tartalmaz.

Hatásai

A népi gyógyászatban teakeverék formájában étvágyjavítóként, görcsoldóként és nyugtatóként használták. Napjainkban a régóta fennálló használat alapján a citromfű levél a stressz enyhe tüneteinek csökkentésére és az alvás elősegítésére alkalmazható. A növény az enyhe emésztőrendszeri problémák, többek között a puffadás és a fokozott bélgázképződés enyhítésére is alkalmas.

Cserzőanyaginak és egyéb komponenseinek köszönhetően antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik. Emellett az utóbbi időben vírusellenes hatása került kutatások középpontjába, elsősorban a herpeszre való hatását vizsgálva.

Mellékhatásai

Egy önkénteseken végzett tanulmányban 600-1600 mg levél-kivonatnak megfelelő adag tolerálhatóságát vizsgálták. A vizsgálat során nem tapasztaltak mellékhatást.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által közzétett adatok alapján citromfű tartalmú gyógyszerekről nem érkezett mellékhatás-bejelentés. Ugyanez igaz egyéb készítmények (teák, étrend-kiegészítők) esetén, ahol szintén nem jelentettek mellékhatásokról.

Ellenjavallat

Adatok hiányában a citromfű kizárólag felnőttek és 12 év feletti gyermekek részére javasolt. Ha a tünetek két hétig tartó kezelés után is fennállnak, orvoshoz kell fordulni.