, 2022/10/20

Magassága 20-30 cm, maximum 40 cm-ig növő, inkább a talajon szétterülő, fásodó tövű, felálló, elágazó szárú kis évelő cserje. Gyorsan nő. Kerek levelei tarkák, sárga, sárgászöld és sötétzöld, meleg időben élénkzöld színűek lesznek.

Citromos kakukkfű

Megdörzsölve azokat, azonnal érezni a jellegzetes, nagyon kellemes citrom illatot. Apró, lilás, lilásrózsaszín ajakos virágai, kis csoportokban, nyáron, június, júliusban tömegesen nyílnak, melyről a rovarok jelentős mennyiségű nektárt tudnak gyűjteni.[9] Mind virágokkal, mind anélkül nagyon szép, mutatós, hasznos növény.

A citromos kakukkfű gyógyászati felhasználása:

A levelek és különösen a bennük lévő illóolaj erősen fertőtlenítő, dezodoráló és fertőtlenítő hatású. A növény az év bármely szakában frissen használható, de virágzáskor is betakarítható, és vagy lepárlással nyerhető belőle az olaj, vagy szárítva később felhasználható. A levelek antioxidánst tartalmaznak, és a nyers levelek rendszeres használata bizonyítottan mintegy 10%-kal növeli az átlagos élettartamot. Az ebből a növényből nyert illóolajról úgy vélik, hogy kevésbé irritáló, mint más kakukkfűolajok, ezért az aromaterápiában asztma és más légúti panaszok kezelésére használják, különösen gyermekeknél.

A citromos kakukkfű ehető részei:

Levelek - nyersen salátákhoz vagy főtt ételek ízesítésére. Finom citromos ízű. Ha a leveleket szárítani akarjuk, a növényeket kora és késő nyáron, közvetlenül a virágok kinyílása előtt kell betakarítani, és a leveleket gyorsan meg kell szárítani. A levelekből aromás tea készül. Kellemes citromos íze van, és nagyon frissítő.

A gyógynövény egyéb felhasználási területei: A levelekből és a virágzó szárakból nyert illóolajat parfümökben, szájöblítőként, gyógyászati célra stb. használják. Az aromás leveleket szárítják, és potpourriban és gyógynövényes párnákban használják. A növény vonzó talajtakaró a napos helyre. A legjobb, ha egymástól kb. 30 cm távolságra vannak egymástól.

A citromos kakukkfű szaporítása:

Vetőmag - vetés tavasszal hidegházba. Magot ősszel is vethetünk üvegházban. Felszíni vetés vagy alig takarjuk be a magot. A csírázás rendszertelen lehet. Amikor már elég nagyok ahhoz, hogy kezelni lehessen őket, szúrja ki a palántákat külön cserepekbe, és legalább az első télen nevelje tovább őket az üvegházban. Késő tavasszal vagy kora nyáron, az utolsó várható fagyok után ültesse ki őket végleges helyükre. Ez a faj hibrid, és magról nem szaporítható. Tavasszal vagy ősszel osszuk szét. A nagyobb osztásokat közvetlenül ki lehet ültetni a végleges helyükre. Úgy tapasztaltuk, hogy a legjobb, ha a kisebb részeket átültetjük, és világos árnyékban, üvegházban vagy hidegházban neveljük tovább, amíg jól fejlődnek. Nyáron vagy a következő tavasszal ültesse ki őket. Fiatal hajtások dugványozása, 5-8 cm-es sarjakkal, május-júniusban keretben. Félérett fák dugványai, 5-8 cm-es dugványok sarokkal, július-augusztusban, keretben. Rétegzés.

A gyógynövény termesztése: A természetben nem ismert.

A Thymus x citriodorus ismert veszélyei: Nem ismert.

Felhasználása

Gyógynövényként, fűszernövényként, dísznövényként egyaránt használják.

Szépsége, illata, igénytelensége miatt szívesen ültetik hobbykertekbe, sziklakertekbe, virágágyásokba, utak mellé. Mivel szétterülve nő, talajtakarónak is kiváló. Illatcsokrokat, illatpárnákat, illatmécseseket készítenek belőle, mivel illata nem csak kellemes, hanem nyugtató, fertőtlenítő hatású is.[5] Elűzi a szúnyogokat.[12]

Húsételeket, szószokat, pácokat ízesítenek vele, remekül illik csirkehúsos illetve tengeri halból készült ételekhez, salátákhoz, grillezett húsokhoz. Leveleit felhasználhatjuk még halászlé, pörköltek, pizza, szósz és sültek fűszerezésére,[7] de levesekhez, mártásokhoz, főzelékekhez, gyümölcssalátákhoz, dzsemekhez és édességekhez is.[13] Az olasz konyhában nagyon kedvelt.[14]

A leveleket későbbi felhasználásra még kora nyáron, virágzás előtt érdemes szedni, gyorsan szárítva őrzi meg a legtöbb aromáját.[15]

Kakukkfűolaj készítése fűszerezéshez

Hozzávalók:

50 g kakukkfűlevél

10 db zsályalevél

3 db csillagánizs

1/2 l napraforgóolaj

A fűszernövényeket beletesszük egy üvegbe, feltöltjük az olajjal, az üveg tetejét lekötve néhány hétig állni hagyjuk, míg az aroma anyagok kioldódnak a növényekből.