, 2022/10/20

Az Aloysia citrodora, citromverbéna, a Verbenaceae verbenafélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos virágos növényfaj. Más gyakori elnevezései között szerepel a citromfűbokor A 17. században a spanyolok és a portugálok hozták Európába, és az olajáért termesztették.

Citromverbéna,

A citromverbéna 2-3 méter magasra növő évelő cserje vagy alcserje. A 8 centiméter hosszú, fényes, hegyes levelek kissé érdes tapintásúak, és zúzódáskor erős citromillatot árasztanak (innen a latin citrodora-citromillatú). Az apró, lila vagy fehér virágok fürtjei késő tavasszal vagy kora nyáron jelennek meg, bár a cserepes citromverbéna nem feltétlenül virágzik. A trópusi területeken örökzöld, de a hidegre érzékeny, 0 °C alatti hőmérsékleten leveleit elveszíti, bár fája -10 °C-ig (14 °F) ellenálló.

A bokrosodás elősegítése érdekében tavasszal ajánlott a metszés. Számos kulináris felhasználása miatt széles körben a gyógynövénykertek növényeként szerepel és kerül forgalomba.

Felhasználás

A citromverbéna leveleit használják a hal- és baromfihúsételek, zöldségpácok, salátaöntetek, lekvárok, pudingok, görög joghurtok és italok citromos ízesítésére. A leveleket potpourriban is használják. A citromverbénát gyógyteák készítéséhez és likőrök ízesítésére használják. A latin-amerikai országokban a hagyományos gyógyászatban is használják. Történelmileg a levelekből gőzzel desztillálták az olajat a parfümiparban való felhasználás céljából, de bőrérzékenyítő és fototoxikus tulajdonságokkal rendelkezik. Az Európai Unióban a verbéna illóolajok (Lippia citriodora Kunth.) és az abszolúton kívüli származékok használata illatanyag-összetevőként tilos (1223/2009/EK rendelet, II. melléklet)

Kémia

A citromverbénaolaj fő izolátumai a citral (30-35%), a nerol és a geraniol[10] A citromverbéna kivonata verbaszkozidot is tartalmaz. Mivel a növény számos olyan fitokemikáliát tartalmaz, amelyek a gyógyszer-metabolizáló enzimek szubsztrátjaiként viselkedhetnek, a citromverbéna gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokat okozhat. A citromverbénaolajat azonban az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala általánosan biztonságosnak (GRAS) ismeri el, ha aromaként használják.

Az Aloysia citrodora

Argentínában, Bolíviában és Paraguayban őshonos cserje, amelyet aromás, dísz- és gyógynövényként széles körben meghonosítottak a trópusi és meleg mérsékelt égövi régiókban. Gyakran ültetik kertekbe és cserepes növényként. A termesztésből kiszabadult, és a termesztés után spontán is növekszik. Ez a faj képes magvakkal és vegetatív módon, szárdarabokból vagy dugványokból terjedni. Az A. citrodora jelenleg Kubában és Dél-Afrikában invazív fajként szerepel a jegyzékben, és a világ számos élőhelyén és régiójában megtalálható honosítva. A gyomnövények globális kompendiumában szerepel.

Figyelemre méltó jellemzők

Az Aloysia citriodora, közismert nevén citromverbéna Argentínában és Chilében őshonos. Fás cserje, amely fényes, lándzsás zöld leveleket (3-4" hosszúak) hoz, amelyeknek erős citromillata (zúzás nélkül) és íze van. A levelek egymással szemben vagy hármas pálcikákban állnak (innen a különleges elnevezés). A növények a trópusokon 10-15' magasra nőnek, de konténerekben 2-4' magasra.

Az illatos, fehér vagy halványlila virágok nyár közepétől kora őszig nyílnak, de díszítő jelentőségük csekély. A konténeres növények nem feltétlenül virágoznak. A növények trópusi/meleg téli helyeken örökzöldek, de lombhullatóak azokon a területeken, ahol fagyos a hőmérséklet. A citromverbena az USA meleg déli és nyugati részein évek óta népszerű kerti növény. A levelek a virágzás idején a legerősebbek.

A leveleket és virágokat kulináris célokra (teák, desszertek, gyümölcssaláták és lekvárok), illatszerek és kozmetikumok, potpourrisok és gyógynövényként (megfázás, láz, diszpepszia és hasmenés) használják. Az Aloysia citriodora az Aloysia triphylla, Lippia citriodora, Verbena citriodora és Verbena triphylla szinonimája. Spanyol felfedezők hozták ezt a növényt Spanyolországba a 17. században, ekkor nevezték el Louisa pármai hercegnőről (a nemzetségnév a Louisa változata, a köznapi név pedig Herb Louisa).

A nemzetségnév Mária Louisa Mária (megh. 1819), pármai hercegnő és IV. Károly spanyol király felesége tiszteletére.