, 2022/10/20

A csarab, más néven hanga vagy erika (Calluna vulgaris) a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt, monotipikus csarab- (Calluna-) nemzetség faja. Észak- és Nyugat-Európa csapadékos atlanti tájain szélesen elterjedt évelő törpecserje, Norvégia egyik nemzeti virága.

Csarab    Calluna vulgaris

Hazánkban főleg a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Bakonyalján és a Balaton-felvidéken élnek jelentős állományai, de északkeleten is előfordul (Gömör–Tornai-karsztvidék, Zempléni-hegység). Nyíres lápok, savanyú talajú fenyérek, lucfenyvesek, mészkerülő erdők jellemző növénye. Nálunk augusztus–szeptemberben virít.

A nemzetség tudományos neve egy „söpörni” jelentésű görög igéből ered, mivel régen a növényt seprűkészítésre használták. Innen van a magyar seprő- vagy seprűvirág elnevezés is. A nép vadciprus, angyalmetélt néven is emlegeti.

Gyógyászati felhasználás

A gyógynövényt a népi gyógyászatban régóta használják gyógyászati célokra. Különösen jó húgyúti fertőtlenítő és vizelethajtó, fertőtleníti a húgyutakat és enyhén növeli a vizelettermelést. A virágzó hajtások antiszeptikus, összehúzó, epehajtó, epehajtó, vizelethajtó, vizelethajtó, köptető, enyhén nyugtató és érösszehúzó hatásúak.

A növényt gyakran macerálják és készítenek bélkenőcsöt reuma és ízületi gyulladás kezelésére, míg a forró borogatás hagyományos gyógymódja a fagyás. A virágzó hajtásokból készült főzetet köhögés, megfázás, hólyag- és vesebántalmak, hólyaghurut stb. kezelésére használják. Tisztító és méregtelenítő növény, ezért reuma, ízületi gyulladás és köszvény kezelésére használják.

A virágzó hajtásokból készült főzetet köhögés, megfázás, hólyag- és vesebántalmak, hólyaghurut és más betegségekA növényt a Bach-virágorvoslásban használják - a felírásának kulcsszavai az "önközpontúság" és az "öngondoskodás". A friss ágakból homeopátiás készítményt állítanak elő. Reuma, ízületi gyulladás és álmatlanság kezelésére használják.

Ehető felhasználás

A virágzó szárakból teát készítenek. Egykor a virágokból egyfajta mézsört főztek, a fiatal hajtásokat pedig komló helyett sör ízesítésére használták.

Anyagi felhasználás

Az ágakat sokféleképpen használják, többek között nádazásra, ágyneműként vagy matracok töltelékeként, szigetelésre, kosárfonásra, kötélkészítésre és seprűkészítésre. A szárított ágak jó tüzelőanyagot jelentenek. A gyökértörzsből hangszeres sípokat lehet készíteni[10]. A növényből sárga színezéket nyernek. A kéreg tanninforrás. A füzes alacsony sövényként termeszthető, és igen hasznos ágyásszegélyként. Meglehetősen jól nyírható. Hasznos talajtakaró növény a száraz padok takarására. A 'White Lawn' fajtát ajánlják. A nagyon törpe fajták kivételével minden tavasszal meg kell metszeni, hogy tömör maradjon.

Termesztés

Könnyű, savanyú talajt és napos fekvést igényel. A napos fekvést kedveli, de elviseli a világos árnyékot[25]. Csak akkor jár sikerrel, ha a pH 6,5 alatt van. A gyenge tőzegtartalmú talajt kedveli. A növények jól tűrik a meglehetősen száraz talajokat, de nem szeretik a tartós szárazságot. Télen elviseli a nedves körülményeket[19].

A növények tűzvész után jól regenerálódnak a tövükből, ha a tűz nem volt túl nagy, ha a tűz lassú és intenzív volt, akkor az új csemeték gyorsan megtelepednek. Gyakran termesztik a díszkertben, számos elnevezett fajtája létezik. Virágai nektárban gazdagok, és nagyon vonzóak a méhek, pillangók és lepkék számára[3][5][27]. Ez a növény számos lepkeszúnyogfaj hernyói számára is fontos táplálékforrás