, 2022/10/20

A cseregalagonya vagy kétbibés galagonya (Crataegus laevigata) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Crataegus nemzetség Kárpát-medencében is őshonos faja.

Cseregalagonya

Kis fa, vagy cserje, amely a 10 m magasságot is elérheti. Egész Európában elterjedt, sűrű bokor, amelyet gyakran használnak élősövény kialakítására. 1–6 cm hosszúságú Levelei fényeszöld színűek. Ötszirmú, fehér vagy rózsaszín virágai áprilistól júniusig nyílnak. Áltermése (csontáralma) ősszel, amikor megérik, vörös színű lesz.

Felhasználása

A cseregalagonyát a szív izgalmi állapotának (rohamokkal járó szapora szívverés, extraszisztolé stb.) kezelésére javasolják, olyan felnőtt betegeknek, akiknek egészséges a szíve. Szervi szívbaj esetén csak kiegészítő kezelésként használják. Enyhe szívelégtelenség esetén is ajánlott, például jóindulatú koszorúér-elégtelenség vagy az idős szív fáradtságának kezelésére. Végül a központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt, sokszor az orvosi macskagyökérrel (Valeriana officinalis L.) együtt, felnőttek és gyerekek enyhe alvászavarainak tüneti kezelésére használatos.

Gyógyhatása

A kutatások igazolták a cseregalagonya pozitív hatását a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. A szívizom káliumpumpájára hatva erősíti azt, és szabályozza ritmusát. Növeli a koszorúerek véráramlását is. Simaizom-ellazító hatása csökkenti a feszültséget. Értágítóként mérsékli a hajszálerek ellenállását. Végül, mivel csillapítja az erős szívdobogást, a cseregalagonya nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre.

A szívre gyakorolt erős hatása miatt csak szakorvos (kardiológus) tanácsára alkalmazza! A növény kivonatait is kizárólag orvosi rendelvényre fogyassza!

A cseregalagonya

Gyógynövény, amelyet leggyakrabban szívelégtelenség és pszichoszomatikus rendellenességek kezelésére használnak. Korábbi kísérleti eredmények alapján ez a kettős vak, placebokontrollos vizsgálat a C. laevigata jótékony hatását kereste a koszorúér-betegség (CHD) biomarkereire.

A galagonyát ( Crataegus fajok ) már az 1. században is használták szívbetegségek kezelésére. Az 1800-as évek elejére az amerikai orvosok már keringési zavarok és légzőszervi betegségek kezelésére használták. Hagyományosan a bogyókat szívproblémák kezelésére használták a szabálytalan szívveréstől kezdve a magas vérnyomáson, a mellkasi fájdalmon, az artériák megkeményedésén át a szívelégtelenségig. Ma a leveleket és a virágokat használják gyógyászati célra. Vannak olyan kutatások is, amelyek szerint a galagonya hatékony lehet enyhe és közepes mértékű szívelégtelenség kezelésében.

Állatkísérletek és laboratóriumi vizsgálatok szerint a galagonya antioxidánsokat tartalmaz, többek között oligomer prociandinokat (OPC, a szőlőben is megtalálható) és kvercetint. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek elpusztítják a szabad gyököket, vagyis a szervezetben lévő olyan vegyületeket, amelyek károsítják a sejtmembránokat, megbabrálják a DNS-t, sőt, akár sejthalált is okozhatnak.

A szabad gyökök természetes módon fordulnak elő a szervezetben, és az életkor előrehaladtával egyre nagyobb számban fordulnak elő. A környezeti mérgek (beleértve az ultraibolya fényt, a sugárzást, a dohányzást, egyes gyógyszereket és a légszennyezést) szintén növelhetik e káros részecskék számát. A tudósok úgy vélik, hogy a szabad gyökök hozzájárulnak az öregedési folyamathoz (például a ráncosodáshoz), valamint számos egészségügyi probléma, köztük a rák és a szívbetegségek kialakulásához. A galagonyában található antioxidánsok segíthetnek megállítani a szabad gyökök okozta károk egy részét, különösen a szívbetegségek esetében.

Gyógyászati felhasználás és javallatok

A galagonyát a szívbetegségek elleni védelemre, valamint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint szabályozására használják. Állatkísérletek és humán vizsgálatok egyaránt arra utalnak, hogy a galagonya növeli a koszorúerek véráramlását, javítja a keringést és csökkenti a vérnyomást. A bőrön is használták kelések és bőrfekélyek kezelésére.