, 2022/10/20

A Turnera diffusa Willd (szinonimája: Damiana) egy aromás illatú bokor, homeopátiás anyatinktúrát a Turnera diffusa homeopátiás gyógyszerkönyvek szerint.

Damiána

A damiana néven ismert Turnera diffusa az Egyesült Államokban, Közép-Amerikában, Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben őshonos cserje. A Passifloraceae családba tartozik.

A damiana egy viszonylag kicsi, fás cserje, amely apró, aromás virágokat hoz. Kora- és késő nyáron virágzik, majd fügéhez hasonló ízű gyümölcsök jelennek meg rajta. A növényben található illóolajoknak köszönhetően a cserje állítólag erősen fűszeres illatú, a kamillához hasonló illatot áraszt.

A damiana egy hagyományos mexikói likőr egyik összetevője, amelyet néha a margaritákban a triple sec helyett használnak. A mexikói folklór szerint ezt használták az "eredeti" margaritában. A damiana margarita Mexikó Los Cabos régiójában népszerű.

A damiana több 19. századi szabadalmi gyógyszerben is szerepelt, például a Pemberton's French Wine Coca nevű gyógyszerben. A leveleket kihagyták a termék alkoholmentes megfelelőjéből, a Coca-Colából. A néphagyományban a növényt afrodiziákumnak tartották, ezért néha a Turnera aphrodisiaca binomiális szinonimát használták.

Gyógynövény:

drogja a levele (Damianae folium = Turnerae diffusae folium) és leveles szára (Turnerae diffusae herba). Drogjában 0,5–0,9% illóolaj (1,8-cineol, pinének, p-cimol, timol, kopaen, kadinen, kalamenen), közel 3,5% cserzőanyag, gumianyag, gyanta, keményítő és főleg a levélben arbutin (0,7%) található. Vizelethajtásra (diuretikum), húgyutak fertőtlenítésére (dezinficiens), élénkítő szerként (stimuláns), emésztést segítő szerként (tonikum), enyhe hashajtóként (purgativum) és afrodiziákumként használják. A homeopátiában is alkalmazzák.[4]

Ugyancsak szárított levelét és leveles szárát használják fel mexikói likőrök, mint a közel 150 éves Agavero, és az újabb Guaycura Liqueur de Damiana ízesítéséhez.

A damiana hatással van a pszichére, nyugtató tulajdonsága segíti a szexuális kapcsolatot, és kellemes álmot biztosít. Első heti fogyasztása során nagy valószínűséggel erotikus álmok jönnek létre. Leveleiből 1%-ban párolgó olaja legalább 20 -féle összetevőből áll.

Damiana, a kedvenc növény, az aztékok idejében impotencia esetén használták, a mexikói nők is ismerik, hogy a törékeny levelekből készített tea szex stimuláló hatású. A damiana növény olyan fontos, hogy Mexikóban „nemzeti kincs” lett.

A damiana kémiai összetételét még nem tudtak teljesen azonosítani. A levelek 1%-ban párolgó olaja legalább 20 -féle összetevőből áll. Leveleinek tartalma tannin, flavonoidok, beta-sitosterol, damianin (barna, keserű anyag) és glycosisok, gonzalitosin, arbutin, illetve tetraphyllin B. Emberekre és állatokra nem mérgező.

Nagyon sok ember beszámolt, hogy a damiana megváltoztatta életét. Nem csak afrodiziákum, hanem természetes antidepresszáns és nyugtató tonik. Hasznos a dohányosok dohányról való leszoktatásában. A damiana tea tonikum a vesék, idegrendszer és nemi szervek számára. Kitűnően egyensúlyba hozza a hormonokat és érzelmeket. A tea hatása különösen hatásos rossz kedv, mérges állapot, szomorúság esetén, és hatással van a jólét természetes érzésére. Sokan arról számoltak be, hogy a damiana csökkentette a depressziót.

A damiana rendszeres használata során számos nő tapasztalta, hogy a menstruáció előtti és a menopauza feszültségének tüneteik teljesen eltűntek heti 2-3 csésze tea fogyasztásával.

A damiana afrodiziákum hatása megtapasztalható naponta két erős tea fogyasztásával. Csészénként 1 evőkanál damiana, az italt mézzel ízesítheti. A teát 2 hétig lehet inni. Érdemes hétvégén 1-2 nap szünetet tartani.

Egy 69 éves férfi írta, hogy a tea ivása helyreállította szexuális életét, naponta háromszor élvezte az igazi szexet fiatalabb feleségével.

Egy teáskanál damiana növény egy csésze forró vízben a meglehetősen törékeny növényből olyan italt készít, melyet mindenki élvezettel fogyaszt. A damiana tea ivásával társasági eseményeken könnyen lecserélheti az alkoholt. Azt jelezték, damiana tea fogyasztása után csökkent az alkohol iránti vágy. Megfelelően használva, a damiana az egyik legsokoldalúbb, biztonságos és hatásos növény a jóléthez, egészséghez és örömökhöz.