, 2022/10/21

Kétéves fejlődésű növény. Az első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, a második évben nő az egyenes, magas virágszár. Levelei elliptikus alakúak, molyhosan szőrösek. Virágai mézillatúak, füzérszerű virágzatot alkotnak, június és augusztus között nyílnak.

Dúsvirágú ökörfarkkóró

Erdőszéleken, legelőkön, rézsűk mentén nő. Gyakori növény, Dél-, és Közép-Európában, Észak-Afrikában és Ázsia egyes részein is megtalálható.

Gyógyhatásai

A felső légutak hurutos, gyulladásos betegségeinél használják. A virágban található hatóanyagok csökkentik a köhögési ingert, fokozzák az immunitást.

Gyógyászati felhasználás

A virágok és a levelek fájdalomcsillapító, antiszeptikus, összehúzó, csillapító, lágyító, köptető és sebezhető. Belsőleg infúziót használnak különböző légúti panaszok kezelésére, beleértve a köhögést, hörghurutot, asztmát és torokirritációt.

Belsőleg infúziót használnak különböző légúti panaszok kezelésére, beleértve a köhögést, hörghurutot, asztmát és torokirritációt. A friss vagy szárított virágok olívaolajba kevert főzetét fülfájás, sebek, sebek, kelések stb. kezelésére használják. A növényt virágzáskor szedik, és gyorsan és óvatosan kell szárítani, különben elveszíti gyógyhatását.

Egy lenyűgöző, kétéves növény, amely csak az első évben alkotja meg a földet borító levélrózsát. A második évben alakulnak ki a gyönyörű, sárga virágzatú, akár két méter magasra is felnyíló virágzatai. Ezt követően a növény kora ősszel számtalan apró magja révén elveti magát - így telepszik meg tartósan a megfelelő helyeken.

A virágai sok nyálkaanyagot és szaponinokat tartalmaznak, ezért jó nyálkaoldó a megfázás ellen. Nemcsak köhögéscsillapító hatásúak, hanem finomak is. Arisztotelész szerint azonban a muhé magjai állítólag elkábítják a halakat, és ezért a vízbe szórva megkönnyítik a halászatot.