, 2022/10/21

Édeskömény (Foeniculum vulgare) A édeskömény kétéves vagy évelő gyógynövény, rokona többek között a kapor, a kömény és az ánizs is. A Földközi-tenger mellékén honos, ugyanakkor a világ minden mérsékeltövi területén termesztik.

Édeskömény

Az ókor óta megbecsült fűszer- és gyógynövény nemcsak Európában, de Kínában, Arábiában és Egyiptomban is. Az ókori orvostudomány menstruációs panaszokat, vese- és hólyagbántalmakat is kezelt vele, a tejelválasztás serkentésére is alkalmazták. Később a kolostori gyógyászatban úgy vélték, hogy „segít a szemnek, mikor csalóka árny borítja el”, kecsketejben áztatva a gyomor puffadására, és emésztésserkentőként alkalmazták, gyökerét a szamárköhögésre tartották gyógyírnak.

Népi gyógyászat

A népi orvoslás szemvízként használja látászavarokra.

Az ánizs illatú magok gyógyászati felhasználása megegyezik az ánizséval.

Emésztési panaszok

Szélhajtó, szélgörcsoldó, étvágyjavító, féreghajtó, enyhe epehajtó hatású. Erősíti a gyenge gyomrot. Leállítja az erjedési és rothadási folyamatokat a vastagbélben, melyek elsősorban a túlzott cukor-, illetve húsfogyasztás eredményeképpen indulnak el, így segít helyreállítani a bél baktériumflóráját és könnyíti a máj munkáját. Serkenti a gyomor- és bélműködést. Telítettségérzés esetén is hatásos. Hasfájós kisbabáknak is adhatjuk az erősen hígított teát.

Májregeneráló hatású.

Légúti betegségek

Köptető, hurutoldó hatású, már a tea illata elindíthatja a hurut felszakadozását. Fokozza a hörgők csillószőrzetének kifelé irányuló mozgását, ezáltal segíti a váladék eltávozását. Az illóolaj egy része a tüdőn keresztül választódik ki, a fertőzés helyén antibibakteriálisan is hat.

Húgyúti fertőzések

Vese- és hólyaggyulladásnál baktériumölő hatását használhatjuk ki, ehhez keverjük például fekete áfonya levelével.

Hormonális hatás

Hormonszerű anyagai segítenek a klimaxos tünetek csökkentésében. Segít beállítani a menstruációs ciklust, mely hatását más hasonló hatású növényekkel, például komlóval és cickafarkfűvel fokozhatjuk. Méhlazító, menstruációt megindító hatása is ismert.

Fokozza a tejelválasztást.

Prosztataduzzanatra speciálisan ható gyógyteakeverékek alapanyaga.

Egyéb alkalmazási lehetőségek

Pattanásos bőrre a magokból és leveléből készíthetünk teát arcgőzöléshez.

Méregtelenítő, vizelethajtó. Édesköménymag rágása csökkenti az éhségérzetet, ezen hatások együttesen elősegíthetik a testsúly csökkenését is.

Íz- és illatjavító. Kellemetlen vagy semleges ízű teák ízének javítására is kiválóan alkalmas.

Illóolaja izomerősítő bedörzsölőszer. Izom- és ízületi fájdalmak csökkentésére hatásos az édesköményből készült krém.

Édeskömény mellékhatásai

A növénynek az előírt adagolás mellett semmilyen mellékhatása nincs, a gyermekgyógyászatban is biztonsággal alkalmazható. A menstruációs ciklusra gyakorolt hatását figyelembe véve várandósság idején alkalmazása óvatosságot igényel.

Illóolaját belsőleg tilos alkalmazni, az illóolajat kisgyermeknél, várandósság alatt és epilepsziás betegeknél egyáltalán nem használhatjuk.