, 2022/10/21

Sűrűn ágas, szabálytalan koronájú, tövises kis fa. Kérge sötétbarna, keresztben vagy ferdén felhasadozó. Vesszői világosbarnák, fiatal hajtásai barnászöldek, később szürkék, ritkásan szőrösek. Ágtövisei 1-3 cm hosszúak. Rügyei gömbölyűek, aprók. Levelei széles tojásdadok vagy deltoid alakúak, 4-8 cm hosszúak, szárnyasan 3-7, ritkán 9-karéjúak vagy hasadtak.

Egybibés galagonya

A hasábok széle ép, csúcsa felé 1-2-szeresen fűrészes, színi oldalukon fényes sötétzöldek, fonákukon kékeszöld, az érzugokban szőrös. Pálhái ép szélűek. Virági fehérek, 8-15 mm átmérőjűek, suktagú összetett sátor virágzatokban nyílnak. Háromszög alakú csészeleveleik fonákukon szőrösek. Virágonként egy bibe fejlődik, melyet mintegy 20 piros porzó vesz körül.

Termése világos vagy bíborpiros, 10 mm hosszú, gömbölyű vagy kissé hosszúkás csontáralma, melyen a csészelevelek maradványai visszahajlók. Virága, levele és termése egyaránt szívgyógyszer-alapanyag, a gyűszűvirággal ellentétben azonban káros mellékhatásoktól mentes.

Felhasználása

Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez használhatjuk fel. Gyümölcséből zselét, lekvárt főzhetünk, de nyersen is fogyasztható. Bort is készíthetünk belőle. A szív oxigénellátását javítja, ezért mindenféle szívbetegség esetén javallott. Hatóanyaga hasonlít a sárga gyűszűvirágéra, de káros mellékhatásai nincsenek. Gyógyteát friss hajtásaiból, leveleiből vagy terméséből készíthetünk.

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna)

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Crataegus Monogyna gyógyászati célra?

A Crataegus monogyna a rózsafélék családjába tartozó, sövényekben gyakran látható kis fa. Az általánosan galagonya néven ismert Crataegus monogyna-t különböző kultúrák gyógynövényként használták hasonló betegségek kezelésére. A Crataegus monogynát elsősorban szívbetegségek, például angina pectoris kezelésére és a keringés javítására használják. A múltban más betegségek, többek között emésztési zavarok és szorongás kezelésére is használták. Gyógyhatásai a virágokban, a levelekben és a bogyókban találhatók, a bogyók tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban a gyógyító összetevőket.

A galagonya a szív elismert erősítője, és számos szívbetegség, köztük a tachycardia, a ritmuszavar, a pangásos szívelégtelenség és a degeneratív szívbetegségek kezelésében jótékonyan hat. Orvosi vizsgálatok bizonyították a Crataegus monogyna hatékonyságát a legyengült szív- és érrendszer helyreállításában és a szívverés szabályozásában. A gyógynövény enyhén stimulálja a szívet, hogy kissé gyorsabban pumpáljon, ami csökkenti a szívre nehezedő stresszt.

Egyesek úgy találják, hogy a helyi kínai negyed jó hely arra, hogy olyan gyógynövénykereskedőt keressenek, aki esetleg Crataegus monogyna-t árul. Néhányan úgy találják, hogy a helyi kínai negyed jó hely arra, hogy olyan gyógynövényszakértőt keressenek, aki Crataegus monogyna-t árul. Emellett tágítja az artériákat, hogy javítsa a vér áramlását az egész testben, és erősíti a szívizmot. Ezek a tevékenységek segítik az érelmeszesedés kezelését és szabályozzák a vérnyomást.

A Crataegus monogyna képes az alacsony vérnyomást normális szintre emelni, a magas vérnyomást pedig csökkenteni a magas vérnyomás megszüntetése érdekében. A gyógynövény enyhítheti az anginát azáltal, hogy csökkenti a tejsavat, amely a szívizom fájdalmáért felelős. Csökkenti a szívbetegségekért felelősnek tartott koleszterin mennyiségét is.

A Crataegus monogynát gyakran kombinálják a gingko bilobával a memória javítása érdekében. A galagonya azon képessége, hogy javítja a vérkeringést az agyban, fokozza a gingko gondolkodást elősegítő erejét. Mindkét gyógynövény erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek serkentik ezt a tevékenységet.

A galagonyát a hagyományos kínai orvoslásban emésztési nehézségek, például hányinger, hányás és hasmenés, valamint szív- és érrendszeri rendellenességek kezelésére használják. A Crataegus monogynáról úgy tartják, hogy segíti a hús és a zsírok emésztését azáltal, hogy serkenti az emésztéshez szükséges enzimek és az epe termelődését. A hagyományos kínai orvoslásban a gyógynövényt általában kivonat formájában vagy porrá őrölve, tabletta formájában fogyasztják.

A galagonya a szív elismert erősítője.

A gyógynövényt álmatlanság kezelésére is használják. Összehúzó tulajdonságai miatt jótékonyan hat ödéma, vesebetegségek és torokfájás kezelésére. A Crataegus monogyna szedésekor fontos megjegyezni, hogy nem hat azonnal. A galagonyát rendszeresen kell szedni, és időt kell hagyni, hogy felépüljön a szervezetben, mivel több hónap is eltelhet, mire bármilyen eredményt látunk.