, 2022/10/21

Rövid gyökértörzséből csak a tőlevélrózsa és a virágokat tartó tőkocsány ered. Levelei lándzsa alakúak, majdnem párhuzamos erezetűek, molyhosak, szélük fogazott. Fehér virágai hengeres füzérvirágzatot alkotnak. Magja szürkésrózsaszín, ovális alakú, 2–3 mm hosszú.

Egyiptomi útifű

Az egyiptomi útifű a Földközi-tenger déli vidékétől Pakisztánig honos, 5-20 cm magas, egy- vagy kétnyári útifűféle, amelynek rózsaszínű, hússzínű, 1,5-3,5 mm hosszú, 1,5-2,0 mm széles, megszárított, érett magját és a kollabált sejtrétegekből álló maghéját alkalmazzák a gyógyításban.

Hatás:

Az egyiptomi útifű magja és maghéja az indiai és kínai gyógyászatban évszázadok óta alkalmazott gyógynövénydrog. Európában közel egy évszázada ismert, jelentőségét az ún. civilizációs betegségek (emésztési és anyagcserezavarok, szív- és érrendszeri problémák) előfordulásának fokozódása növelte meg az elmúlt években. Ezek megelőzésében igen fontos szerepe van a táplálkozási szokások megváltozásának, ezen belül kiemelkedő jelentősége lehet a duzzadó, de nem emészthető növényi rostanyagoknak

Gyógyhatása

A szervezetben nem szívódik fel a növényben található nyálkaanyag, amely elősegíti a széklet továbbítását és megfelelő összetételét. Egyéb hashajtókkal (például a szennával) együtt történő alkalmazása kerülendő, mivel az egyiptomi útifű önmagában is gyorsan ható és hatékony szer. Hosszan tartó használata általában nem tanácsos.

Orvosi utasítás nélkül tehát kerülni kell az egyiptomi útifű elhúzódó alkalmazását, főleg ismeretlen eredetű alhasi fájdalmaknál, bélelzáródásnál, nagy méretű székletrög vagy a bélrendszer és a vastagbél megbetegedésénél. Ezekben az esetekben ajánlott az élelmi rostokban gazdag táplálék és sok folyadék fogyasztása (főleg az idősebbeknél), a rendszeres mozgás és ügyelni kell a mindennapi székletürítésre.

Az élelmi rostok

Köztudottan segíthetik az éhségérzet csökkenését, valamint hozzájárulnak a megfelelő bélműködéshez. Az egyiptomi útifű maghéj jelentőségét az ún. civilizációs betegségek (emésztési és anyagcsere-zavarok, szív- és érrendszeri problémák) előfordulásának fokozódása növelte meg az elmúlt években. Ezek megelőzésében igen fontos szerepe van a táplálkozási szokások megváltoztatásának, ezen belül kiemelkedő jelentősége lehet a duzzadó, de nem emészthető növényi rostoknak.

Az egyiptomi útifű (Plantago ovata) maghéja (Psyllium husk vagy Plantaginis ovatae seminis tegumentum) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos.

Rostban dús diéta hatékony kiegészítője lehet az egyiptomi útifű maghéj vízoldékony rost, amely hozzájárul az egészséges bélműködés fenntartásához. Lehetővé teszi a napi, rendszeres székletürítést, valamint az alhasi fájdalom és diszkomfort érzés csökkenését. Fontos jellemzője a rostoknak, hogy az energiatartalmuk rendkívül alacsony, így az energiaszegény diéta fontos összetevői.

A Lepicolban található egyiptomi útifű maghéj, amely természetes vízoldékony rost és ezáltal hozzájárul az egészséges és a megfelelő bélműködés ritmusának fenntartásához.

Egyiptomi útifű maghéj por

Tiszta Psyllium por formájában a Natural Nutrition-tól.

Magas rosttartalom.

Ideális kiegészítő redukciós diétához.

Útifűmaghéj

Méregtelenítő hatású, ezért alapvetően emésztési problémák esetén, rostanyagok pótlására használják. 85 %-a nem felszívódó élelmi rost, így rendkívül sok folyadékot képes magába szívni. Csökkentheti a vércukor- és koleszterinszintet. Használható ételek sűrítésére (levesek, főzelékek, stb.), de akár fogyasztható italokba (tea, gyümölcslé), müzlibe, joghurtba keverve.