, 2022/10/21

A növény megkülönböztető jegyei egyéves, legfeljebb 45 cm magasra növő gyógynövény, apró, lándzsás, ovális, hullámos, zöld levelekkel és virágzatban álló zöld virágokkal. A virágzás és a betakarítás májustól novemberig tart

Egynyári szélfű

Szára 20-30 centiméter magasra is megnőhet, a szár felső részén található az elágazó virágzata. Levelei átellenesek, tojásdad alakúak, csipkés, vagy fűrészes szélűek. Virágai aprók, zöld színűek a levélhónaljban találhatóak csomókban.

Hatóanyagokat tartalmazó növényi részek

Virágok, levelek, szár, gyökér

Hatóanyagok Metilamin, trimetilamin, klorofill, szaponinok, természetes fehérje, zsír, illóolaj, ammónia, merkurialin (alkaloid).

Farmakológiai hatások

Terápiás alkalmazások Az egész növény hashajtó, epehajtó, hánytató és vizelethajtó hatású. Gyógytea formájában alkalmazzák székrekedés, vízkór és krónikus álmatlanság kezelésére. A népi gyógyászatban külsőleg is alkalmazzák borogatás formájában bőrgyulladás, kelések, hasi és szülési fájdalom ellen. A homeopátiában kenőcs formájában reuma és különböző májbetegségek ellen ajánlják.

Alkalmazási mód A növényt hashajtóként és vizelethajtóként adják gyógytea (20-30 g szárított gyógynövény 500 ml forró vízben, naponta 2-3 alkalommal) és főzet (egy kanál szárított gyógynövény 500-600 ml forró vízben) formájában. A homeopátiában kenőcs formájában adják, míg a népi gyógyászatban külsőleg a bőrre alkalmazzák éterikus olaj és borogatás formájában.

Figyelmeztetés:

A gyógynövénykészítmények alkalmazása nem ajánlott az orvos vagy gyógyszerész tanácsának kikérése nélkül. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek a beteg által már szedett, felírt gyógyszerekkel, így megszüntetve azok terápiás hatékonyságát, vagy mérgezést idézve elő. Továbbá tovább terhelhetik a szervezet legyengült életfunkcióit, így a beteget fokozott megbetegedéseknek és életveszélyes állapotoknak tehetik ki.

Toxicitás- Nemkívánatos hatások Az egész növény mérgező, a benne lévő higanyos higanyos miatt. A nyers levelek fogyasztása halálos lehe