, 2022/10/21

Az erdei mályva (Malva sylvestris) a mályva nemzetségbe tartozó, egész Európában elterjedt, lágy szárú gyógynövényfaj, amely a parlagon hagyott területeket, töltéseket kedveli. Magyar népies nevei: csúszóka, fűdző rózsa, nagy papsajt.

Erdei mályva

A legősibb haszonnövények közé tartozik. Az ókorban zöldségként használták. Fiatal leveleit a spenóthoz hasonlóan főzeléknek készítették el. A leveleket gyakran használták darázs- és skorpiócsípések borogatására.

Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet a székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású. Sok A-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

Erőteljesen egészséges növény, mutatós, fényes lila-lila virágokkal, sötét erezettel; jóképű növény, gyakran 3 vagy 4 láb (1 m) magas, és szabadon nő a mezőkön, sövényekben és a parlagon heverő mezőkön.

Készitények

Már az ókor óta használják gyógyászati célokra, és a modern fitoterápiában ma is alkalmazzák. A Malvaceae család számos tagjában, köztük a M. sylvestrisben is jelen van a nyálka, különösen a termésben. A magokat belsőleg főzetben vagy gyógyteában használják demulgeáló és vizelethajtó szerként, a leveleket pedig külsőleg kenőcsként, borogatásként használják. A mályva belsőleg is bevehető hashajtó hatása miatt. A mályva nagyon népszerű szappanok, fürdőbombák, gyertyák, potpourri, konfetti és festékek összetevőjeként is.

Gyógyhatása

Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet a székrekedés és a görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére, valamint köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya-nyugtató hatású.

Légcsőhurutot, köhögést, torokgyulladást gátló, gargalizáló, külsőleg borogatásra. Teája hashajtó hatású. Teakeverékekben légutak heveny gyulladásainak kezelésére, köhögés és rekedtség ellen nyálkaoldásra javallt. A levelek főzetével átitatott géz vagy vászon kelések érlelésére alkalmas. Toroköblögetésre torokgyulladás ellen alkalmazható.

Erdei mályva ellenjavallat

Esetenként gyomorégést okozhat.

Erdei mályva gyógyhatása, használata:

Az erdei mályva minden része sok nyálkát tartalmaz, s ezért használják a virágait és leveleit a gyógyászatban. Virágait flores malvae, leveleit pedig folia malvae név alatt árulják. A mályva virágaiból teát főznek, melyet torokbaj ellen használnak, leveleit pedig csillapító és puhító szernek, továbbá borogatásokra, beöntésekre és fürdőkre használják. Házi szerként alkalmazzák légcsőhurutoknál. A levelek a species emollientes, a virágok a species althaeae készítménynek alkotórészét képezik.

Gyűjtése és szedése:

Az erdei mályva virágait július és augusztus havában tanácsos szedni, mert akkor nyílik legtömegesebben. Jobb őket júliusban teljes kinyílásuk után leszedni. A virágokat derült időben kell gyűjteni, az egész virágot tépjük le a kehellyel együtt. Miután a mályva levelei is értékesek, azért az egyszerűség kedvéért az egész növényt levághatjuk és hazaszállíthatjuk, ahol azután külön szedjük a virágokat és külön a leveleket. A gyűjtött virágokat ponyvára terítjük és gyorsan megszárítjuk a napon, hogy szép színöket megtartják, 5 kg frissből lesz 1 kg száraz virág. A szárított mályvavirág kékes színű. Virágai össze nem tévesztendők a kereklevelű papsajt virágaival, melyek jóval kisebbek, továbbá egyéb vadon termő mályvafélével.

Levelei is értékesek. Míg a kereklevelű papsajt a kisebb mályvaleveleket szolgáltatja, addig az erdei mályva a nagy leveleket adja, mind a kettőt folia malvae néven árulják. Az erdei mályva leveleit szintén virágzás idején szedik, július és augusztus hónapban. A leveleket meg kell tisztítani a szárrészektől, ponyván a napon vagy szellős padláson gyorsan meg kell szárítani, mert zöld színök épségben maradásától függ az értékök 5 kg friss-ből lesz 1 kilogramm száraz levél.

Hatóanyaga:

Növényi nyálka, a virágban pedig ezenkívül csersav és festőanyag található.