, 2022/10/21

Az észak-amerikai golgotavirág, más néven májusialma (Passiflora incarnata) a golgotavirág (Passiflora) nemzetség egyik faja. Gyógynövény és egyben enyhe pszichoaktív szer is.

Észak amerikai golgotavirág

Ágkacsaival kapaszkodó, évelő futónövény. Levelei hármasan tenyeresen összetettek, szélük ép. Nem kifejezetten igényes növény, mégis igényel némi figyelmet. Szobában tartva párásabb és világosabb helyet igényel; virágzás idején célszerű bőségesen öntözni és 2-3 hetente tápoldatozni, virágos növényeknek való tápoldattal. Virága halványlila színű.

Tavasszal érdemes visszametszeni és tápdús virágföldbe átültetni; nyáron fokozatos szoktatással szabadba, napos vagy félárnyékos helyre is kitehető. Amennyiben szobanövényként tartjuk, érdemes teleltetni pár hónapig 6-10 °C-on, világos helyen, mérsékelt öntözéssel. A növény azonban az egyik legfagytűrőbb golgotafajta, amely akár a -15 °C-ot is kibírja, ezért a szabadban tartva takarással kint is átteleltethető. Gyümölcse ehető, lédús és édes ízű, formája kerekded, kb 6–8 cm átmérőjű. Drogja a levele és a szára.

Ez az Amerika trópusi vidékein és Mexikóban honos növény májusban és júniusban virágzik. A golgotavirág virága Krisztus szenvedését jelképezi, pontosabban a keresztre feszítésének mozzanatait vélték rajta felfedezni. A jezsuita misszionáriusok szerint a háromágú bibe a három szeget, a fonalas virágkorona a töviskoszorút, az öt porzó az öt sebhelyet, a csavarodó indák pedig az ostort és a lándzsát jelképezik. A virág 5 csészéje és 5 szirma a 10 hűséges apostolt, nyélszerű magháza az utolsó vacsora kelyhét, míg a fehér szirmok a Megváltó ártatlanságát és tisztaságát szimbolizálják.

Az észak-amerikai golgotavirágot nevezik még májusialmának és passióvirágnak is. Közép- és Dél-Amerikában az aztékok legfőképpen álmatlanság esetén és az idegesség elűzésére alkalmazták. A gyógynövény legfontosabb hatóanyagai az alkaloidok és a flavonoidok. Ezeken kívül megtalálható még benne a béta-karotin, a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a magnézium, a mangán, a nátrium, a szelén, a vas, a B1-, B2-és a B3-vitamin is. A növény egy kitűnő antidepresszáns, amely nemcsak a szorongást és a nyugtalanságot csökkenti eredményesen, de idegi eredetű emésztési zavarok esetén is alkalmazható.

Gyógyító célokra a növény föld feletti részeit lehetséges felhasználni. Elsősorban nyugtató hatású teát készítenek belőle, amely hatékonyan oldja a szorongást, csökkenti az idegi eredetű feszültséget és megkönnyíti az elalvást az alvászavarokban szenvedők számára. A golgotavirágot más gyógynövényekkel is lehet keverni az eredményesebb hatás elérésére érdekében. Ez a gyógynövény lehet a citromfű, a komló, a macskagyökér vagy éppen az orbáncfű. A golgotavirág nyugtató hatását a benne lévő flavonoidoknak köszönheti.

A golgotavirág fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik. Külsőleg is fel lehet használni, mégpedig égési sérülésekre, bőrgyulladás csökkentésére.

Hogyan készíthetünk ebből a gyógynövényből főzetet? Forraljo fel egy csésze vizet, majd öntsd le forró vízzel a körülbelül 2,5 gramm mennyiségű gyógynövényt. Hagyd 10-15 percig ázni, majd szűrd le és már fogyaszthatod is. Napi három csészével is elfogyaszthatsz belőle. Kismamáknak és szoptató anyáknak tilos a fogyasztása.

Fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelik. Külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladás csökkentésére és a fájdalom csillapítására használják. A növény föld feletti része flavonoidot tartalmaz, ezért a nyugtató hatás. Napi 4-8 g szárított növény fogyasztása javasolt. Egy csésze teához kb. 2,5 grammját forrázzuk le, és áztassuk 15 percig. Naponta 3-szor fogyaszthatjuk. Terheseknek és szoptató anyáknak ellenjavallt.