, 2022/10/23

Ismert veszélyek. Egyes jelentések szerint a gyümölcs mérgező, bár nagyon savas lehet, de egészen biztosan nem mérgező. Terhesség alatt kerülendő.

Európai homoktövis

Élőhelyek Általában a tengerpart közelében található, gyakran sűrűsödik a rögzített dűnéken és tengeri sziklákon. Terjedési terület Európa, beleértve Nagy-Britanniát, Norvégiától délre és keletre Spanyolországig, Ázsiában pedig Japánig és a Himalájáig.

A cserje manikonjának ikonja

Egy lombhullató cserje, amely 6 m-esre és 2,5 m-esre nő közepes ütemben. Az USDA keménységét lásd fentebb. Az Egyesült Királyság 3. zónájáig tűri a fagyot, és nem fagyérzékeny. Áprilisban virágzik, magjai szeptembertől októberig érnek. A faj kétlaki (az egyes virágok hím- vagy nőivarúak, de egy növényen csak az egyik nem található meg, így ha magot szeretnénk, akkor mind a hím, mind a nőivarú növényeket termeszteni kell), és a szél által beporzott.

A növény nem öntermékeny. Képes a nitrogén megkötésére.

Alkalmas: könnyű (homokos), közepes (agyagos) és nehéz (agyagos) talajokra, és tápanyagszegény talajon is termeszthető. Alkalmas pH: enyhén savanyú, semleges és bázikus (enyhén lúgos) talajok. Árnyékban nem nőhet. A száraz, nedves vagy nedves talajt kedveli, és elviseli a szárazságot. A növény elviseli a tengeri kitettséget.

Élőhelyek

Erdőkert Napos szegély; Mocsárkert;

Ehető részek: Gyümölcsolaj

Ehető felhasználás: Olaj

Gyümölcs - nyersen vagy főzve. Nagyon gazdag C-vitaminban (120 mg/100 g) és A-vitaminban[183], nyersen túl savanyú a legtöbb ember ízlésének, bár a legtöbb gyermeknek úgy tűnik, ízlik. Gyümölcslé készítésére használják, magas a vitamintartalma és vonzó az aromája. Egyre gyakrabban használják gyümölcslevek készítéséhez, különösen más gyümölcsökkel keverve, állítólagos egészségügyi előnyei miatt.

Egyes fajok és fajták (nem részletezett) gyümölcse akár 9,2% olajat is tartalmazhat. A gyümölcsök nagyon szabadon, a szárak mentén fejlődnek[K], és körülbelül 6-8 mm átmérőjűek[200]. A gyümölcs fagy után vagy főzés után kevésbé savanyúvá válik. A gyümölcs szeptember végétől érett, és általában egész télen a növényen lóg, ha a madarak nem eszik meg. A legjobb, ha még fagyok előtt felhasználjuk, mivel a fagyott bogyók íze és minősége gyorsan romlik.

Gyógyászati felhasználás

A Plants For A Future nem tud felelősséget vállalni a növények használatából eredő esetleges káros hatásokért. Mindig kérje szakember tanácsát, mielőtt gyógyászati céllal használna egy növényt.

A gallyak és levelek 4-5% tannint tartalmaznak. Összehúzó és féregűző hatásúak A zsenge ágak és levelek bioaktív anyagokat tartalmaznak, amelyekből a gyümölcsből nyert olajtól teljesen eltérő olajat állítanak elő. Az olajból körülbelül 3%-os hozamot érnek el. Ezt az olajat kenőcsként használják égési sérülések kezelésére

A termésből kiváló minőségű gyógyolaj készül, amelyet szívbetegségek kezelésére használnak, továbbá azt mondják, hogy különösen hatásos, ha a bőrre kenve gyógyítja az égési sérüléseket, az ekcémát és a sugárzás okozta sérüléseket, és belsőleg a gyomor- és bélbetegségek kezelésére használják. A gyümölcs összehúzó hatású, és tonikusként használják. A frissen préselt levet megfázás, lázas állapotok, kimerültség stb. kezelésére használják.A gyümölcs nagyon gazdag vitamin- és ásványi anyagforrás, különösen A-, C- és E-vitaminban, flavanoidokban és egyéb bioaktív vegyületekben.

Emellett meglehetősen jó forrása az esszenciális zsírsavaknak, ami meglehetősen szokatlan egy gyümölcs esetében. Olyan élelmiszerként vizsgálják, amely képes csökkenteni a rák előfordulását, és a rákos megbetegedések növekedésének megállítására vagy visszafordítására is alkalmas[214]. A gyümölcslé számos vitamindús gyógyszer és kozmetikai készítmény, például arckrémek és fogkrémek összetevője is[9]. A gyümölcsből készült főzetet bőrirritáció és bőrkiütések kezelésére használták lemosóként.

Egyéb felhasználások

Faszén Kozmetikai festékanyag Takarmány Üzemanyag Olaj Úttörőföld talajstabilizálás Fa.

Nagyon jól tűri a tengeri kitettséget, védősövényként is használható. Nem szereti a nagy mértékű nyírást. Nagyon tüskés növény, gyorsan áthatolhatatlan akadályt képez. A homoktövisnek kiterjedt gyökérzete van, és erőteljesen szívogat, ezért talajvédelmi programokban használják, különösen homokos talajokon. A rostos és szívó gyökérzet a homok megkötésére szolgál.

Mivel a növény gyorsan növekszik, még nagyon kitett körülmények között is, és nitrogént is ad a talajhoz, pionírfajként használható, hogy segítse az erdők újbóli kialakulását a nehéz területeken. Mivel a növény nagyon fényigényes, az erdei fák idővel kiszorítják, és így nem fog túlélni[K]. A magok 12-13%-ban tartalmaznak lassan száradó olajat. A vitamindús gyümölcslevet kozmetikai céllal arcpakolásokban stb. használják.

A gyümölcsből sárga színezéket nyernek. A szárból, gyökérből és lombozatból sárga színezéket nyernek. A fiatal levelekből és hajtásokból feketésbarna színezéket nyernek. Fa - kemény, kemény, nagyon tartós, finomszemcsés. Finom ácsmunkákhoz, esztergáláshoz stb. használják. A fát tüzelőanyagnak és faszénnek is használják

Termesztés részletei

Tájhasználat: Határ, tengerpart, dísznövény. A legtöbb talajon, beleértve a szegény talajokat is[186], jól fejlődik, feltéve, hogy nem túl száraz. Víz mellett és meglehetősen nedves talajokon is jól fejlődik. A meghonosodott növények nagyon szárazságtűrőek. Napos fekvést igényel, a palánták nem fejlődnek árnyékos helyen, az érett bokrok pedig gyorsan elpusztulnak, ha magasabb növények árnyékolják őket.

Nagyon homokos talajon is jól érzi magát. Nagyon jól tűri a tengeri kitettséget. A növények meglehetősen lassan nőnek. Bár a természetben általában a tengerpart közelében található, a szárazföld belsejében is jól fejlődik, és körülbelül -25 °C-ig ellenáll. Nagyon dísznövény, de időnként termesztik, különösen Észak-Európában, ehető terméséért, van néhány elnevezett fajtája. A 'Leikora' egy szabadon termő forma, amelyet díszítőértékéért fejlesztettek ki.

A nemzetség tagjai jelentős érdeklődést váltanak ki a nemesítő intézetekből tápanyagokban gazdag gyümölcseik miatt, amelyek elősegíthetik a szervezet általános egészségi állapotát. Ez a faj szimbiózisban él bizonyos talajbaktériumokkal, ezek a baktériumok csomókat képeznek a gyökereken és megkötik a légköri nitrogént. Ennek a nitrogénnek egy részét a növekvő növény hasznosítja, de egy részét a közelben növekvő más növények is felhasználhatják.

A növények bőségesen termelnek szívókákat, különösen ha homokos talajon termesztik őket. Kétlaki. Hím és nőstény növényeket kell termeszteni, ha magra van szükség. A növények nemeit virágzás előtt nem lehet megkülönböztetni, de a virágzó növényeken a hímivarú növények rügyei télen kúposak és feltűnőek, míg a nőivarúak rügyei kisebbek és kerekdedek[11]. A nemzetség növényei kifejezetten ellenállóak a mézgombával szemben.

Különleges jellemzők:Nem észak-amerikai őshonos, honosodó, nem feltűnő virágok vagy virágzás. A növény hőtűrő a 8-tól 1-ig terjedő zónákban. (A növénykeménységi zónák azt mutatják, hogy a növények mennyire jól bírják a hideg téli hőmérsékletet. A növényi hőségzónák megmutatják, hogy a növények mikor kezdenek szenvedni a hőségtől.

A Növényi hőségzóna térkép az adott területen tapasztalt "hőségnapok" száma alapján készült, amikor a hőmérséklet 30 °C fölé emelkedik. Ennél a hőmérsékletnél sok növény fiziológiai károsodást szenved. A hőségzónák 1-től (nincs hőségnap) 12-ig (210 vagy több hőségnap) terjednek. Például: Hőmérsékleti zóna. 11-1 azt jelenti, hogy a növény a 11-től 1-ig terjedő zónákban hőtűrő). A polikultúra tervezéséhez a föld feletti felépítés (forma - fa, cserje stb. és a fentiekben bemutatott méret) mellett a habitusra és a gyökérzetre vonatkozó információk is hasznosak, és ha rendelkezésre állnak, itt is meg kell adni őket.

A koronától távolodó hajtásokból kolóniát alkotó, de korlátozottan terjedő, csomósodó növény. A gyökérzet a növénytől távolodó föld alatti hajtásokból származó új növényekkel szívogat. A kerttervezésben a növény föld feletti felépítése mellett a gyökérszerkezet szempontjai is segítenek a növények kiválasztásában, amelyek optimális talajigényüknek - beleértve a tápanyagokat és a vizet - megfelelően működnek együtt. A gyökérszerkezet a növénytől távolodó, földalatti hajtásokból származó új növényekkel történő szívogatás.