, 2022/10/24

A fehér árvacsalán (Lamium album) az árvacsalánfélék családjába tartozó faj. Ázsiában és Európában a mediterrán tájak kivételével igen elterjedt. Magyarországon az Alföld kivételével gyakori, üde gyomtársulások növénye.

Fehér árvacsalán

20-60 centiméter magas évelő. Gyökértörzse elágazó, vízszintes helyzetű. Szögletes szára szőrös, üreges. Fűrészes szélű, tojásdad alakú leveleinek hónaljában fehér forrt csészéjű (a borzas szőrű felső ajkuknál sárgás), álörvöt alkotó virágokat találunk. Erős szagú, kesernyés ízű makkocska termése apró és száraz.

Májustól júliusig (néha szeptemberig) virágzik.

Felhasználása

Virágai ehetőek, leveleit zöldségételekbe főzve fogyasztják. Régen hajszőkítésre is használták.

Gyógyhatása

A népi gyógyászatban az árvacsalán húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság esetén javasolt. Külsőleg a korpa eltávolítására és a fejbőrviszketés enyhítésére alkalmazzák. A bőr és a nyálkahártya gyulladásaiban is hatékony, és jó gyógyszer a fehérfolyás ellen. A különféle idegi problémák, valamint az emésztő-, a húgyúti és a légzőrendszer gyulladásinak kezelésére és a nyirokkeringés serkentésére ajánlott gyógykészítmények egyik alapanyaga.

A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák. Drogja a pártája (Lami albi flos), valamint virágos hajtása (Lamii albi herba). Hatóanyagai közül a lamalbidot, ami egy iridoid glikozid, ebben a fajban fedezték fel. Tartalmaz továbbá fenolkarbonsavakat és flavonoidokat.

Hatásos a magas vérnyomás ellen, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású. Enyhe vízhajtó és köptető hatású. Leveles szárvégei összehúzó hatásúak, mindenféle menstruációs zavarra, méhvérzésre. Mai ismereteink szerint sem káros mellékhatása, sem mérgező volta nem ismert.

A fehér holt csalán gyógyászati felhasználása:

A fehér holt csalán összehúzó és csillapító hatású gyógynövény, amelyet elsősorban méherősítőként, a menstruáció közötti vérzés csillapítására és a túlzott menstruációs vérzés csökkentésére használnak. A rendellenes hüvelyi folyás hagyományos gyógymódja, és néha a fájdalmas menstruáció enyhítésére is szedik. A virágzó csúcsok görcsoldó, összehúzó, epehajtó, epehajtó, vizelethajtó, köptető, köptető, vérzéscsillapító, hipnotikus, mellkasi fájdalomcsillapító, oldó, nyugtató, sztetikus, erősítő, érösszehúzó és sebezhető.

Infúziót használnak vese- és hólyagpanaszok, hasmenés, menstruációs problémák, szülés utáni vérzés, hüvelyi váladékozás és prosztatagyulladás kezelésére. Külsőleg a növényből borogatást készítenek, és alkalmazzák cölöpökre, visszerekre és hüvelyi váladékozásra. A virágok és levelek desztillált vize kiváló és hatékony szemkenőcs a szemészeti panaszok enyhítésére. A növényt nyáron szedik, és későbbi felhasználásra megszárítható. A növényből homeopátiás gyógymódot készítenek. Hólyag- és vesebántalmak, valamint amenorrea kezelésére használják.

A növény élőhelye:

Mezők, sövények, erdőszélek és tisztások, valamint nedves puszták.

A fehér csalán ehető részei:

Fiatal levelek - nyersen vagy főzve. Salátákhoz adhatók, vagy más levelekkel összekeverve főzelékként főzhetők. Későbbi felhasználásra szárítva is felhasználhatók. A levelek jó A-vitaminforrás. A virágokból kellemes gyógytea készül.

A gyógynövény egyéb felhasználási területei:

A növény kúszó gyökérzetű, és jó talajtakaró növény az erdőszéleken. A fehér holt csalán szaporítása: Mag - ez a faj általában szabadon vet, és nem igényel emberi beavatkozást. Szükség esetén helyben is elvethető, amint megérett. Tavasszal osztás. Az osztás a vegetációs időszak szinte bármelyik időpontjában sikeres lehet. Nagyon könnyen, a nagyobb csomók közvetlenül átültethetők állandó helyükre, bár a legjobb, ha a kisebb csomókat átültetjük cserépbe, és hidegházban neveljük tovább, amíg jól meggyökeresednek. Tavasszal ültessük ki őket.

A gyógynövény termesztése:

Mezők, sövények, erdőszélek és tisztások, valamint nedves hulladékföldek.

A Lamium album ismert veszélyei: Nem ismert.