, 2022/10/24

fagyöngy másnébűven Viscum album a fagyöngyfélék családjába tartozó, gyakori bokros növény, amely a lombhullató fák ágain epifitaként nő. Viscum album széles körben elterjedt a trópusi és szubtrópusi Afrikában, Ázsiában és Európában.

Fehér fagyöngy

Magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, ritmuszavar, szívgyengeség, érelmeszesedés és érrendszeri gyulladás. A Viscum album a vagusidegek tonizálójaként segíthet a gyenge pulzus erősítésében, a tachyarrhythmia lassításában vagy a bradycardia élénkítésében. A szív megnagyobbodása, a billentyű inkompetencia, az angina, a légszomj, a nehézlégzés, az ödéma, a terheléssel járó szívdobogás, a fekvés képtelensége és a pangásos szívelégtelenség egyéb tünetei szintén a Viscum album javallatai közé tartoznak.

A Viscum albumot görcsök és epilepszia,1 "Szent Vitus tánca", motoros rángások, görcsök és idegi hiperaktivitás esetén is használták. A hagyományos gyógynövényirodalom megjegyzi, hogy a V. album javítja a szénhidrát-anyagcserét cukorbetegség esetén.2 A Viscum album a rák és a gyulladások hagyományos gyógyszere is. A Viscummal kapcsolatos tudományos kutatások parenterális gyógyszerek kifejlesztéséhez vezettek, köztük az Iscador és a Helixor, amelyek mindkettőt a leukémia és a limfóma kezelésére használják.

A hatásmechanizmus

A Viscum album számos mechanizmuson keresztül javíthatja a vérnyomást. Nem kompetitíven gátolja a Ca2+ beáramlást a kalciumkapcsolt csatornákon keresztül, valamint a Ca2+ mobilizációt az intracelluláris raktárakból, amelyek mindketten hozzájárulnak vasorelaxáns hatásához.3 A Viscum album a nitrogén-oxid és a ciklikus guanozin-monofoszfát elősegítése révén csökkentheti a koszorúerek érellenállását is.4,5,6. Pozitív ionotróp hatása β-adrenerg innerváción keresztül jelentkezhet,5 és a muszkarinreceptor-blokádon keresztül csökkentheti a nyaki vénában és a nyaki verőerekben a nyomást.

A viscum album javíthatja a mikrokeringést8 és védelmet nyújthat a mikrokeringési erek9 és a szívszövet kemoterápia okozta károsodásával szemben. Mivel az alapjául szolgáló metabolikus szindróma és a cukorbetegség vezető szerepet játszik a krónikus érrendszeri gyulladás és a szívbetegség kialakulásában, a glikémiás kontrollt és az érrendszeri gyulladást javító szerek fontosak a szívbetegségek kockázatának csökkentésében és kezelésében. A Viscum album fehérjéi fokozzák az inzulinszekréciót a hasnyálmirigy béta-sejtjeiből a citotoxicitás jelei nélkül.

A Viscumnak hiperglikémiás és antioxidáns hatása is lehet, ami hozzájárul az érrendszer védelméhez és a keringés javításához. A koniferin és a sziringin két fenilpropanoid glikozid, amelyekről úgy vélik, hogy érrendszeri hatásuk van, beleértve a vérlemezkék aggregációjának gátlását. Egy 1959-ben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a V. album tartalmaz. γ-aminovajsavat tartalmaz, amely hozzájárul vérnyomáscsökkentő hatásához, de ezt a megállapítást nem sikerült megismételni.

A Viscum album flavonoidjai csökkentik a tachyarrhythmiát és normalizálják a Purkinje-rostokon keresztül történő elektromos vezetést, ezáltal csökkentik a kamrai gerjeszthetőséget.Kimutatták továbbá, hogy csökkentik a noradrenalin által kiváltott aortaösszehúzódásokat. A viszkusz lektineknek feltételezhetően rákellenes, immunstimuláló és gyulladáscsökkentő hatása van. A lektinek a vér és más sejtek glikoproteinreceptoraihoz kötődnek. Gyulladásos fehérjékhez is kötődnek, és különböző, a lektinre és a szövetre jellemző módon befolyásolják az immunválaszt, a vérlemezkék aggregációját és a gyulladásos útvonalakat.

Például a V. album lektinek elősegítik a gyulladásos citokinek felszabadulását, hozzájárulva a gyulladáscsökkentő hatásokhoz a szívben és más szövetekben.25 A különböző lektinek nanomoláris koncentrációi szükségesek ahhoz, hogy befolyásolják az emlősök fehérjeszintézisét. Egyes Viscum lektinek affinitással rendelkeznek az endothelsejtekhez.7 Egyes Viscum lektinekről ismert, hogy toxikus hatásúak, és ezeket viszkotoxinoknak nevezik. A viszkotoxinok rosszul szívódnak fel az orális gyógyszerekben, amelyek kis mennyiségű lektint juttatnak a flavonoidokkal és más gyógyszerhatóanyagokkal együtt.

A riboszómákhoz kötődő és azok aktivitását csökkentő lektineket riboszóma-inaktiváló fehérjéknek nevezik, a vörösvértestekhez kötődő és az alvadást és a gyulladásos mediátorok felszabadulását befolyásoló lektineket pedig hemagglutinineknek vagy fitohémagglutinineknek. A V. albumban mindkét típusú lektin megtalálható, és hozzájárul érrendszeri és rákellenes hatásaihoz. A Viscum album agglutinin (VAA) 0,1-25 µg/ml koncentrációban emberi vérben a neutrofilek, trombociták és eritrociták aggregációját és aktiválódását idézi elő. Kis dózisú VAA javítja a vérlemezkék endogén aggregátorokra adott válaszát anélkül, hogy maga aggregációt indukálna, míg nagyobb dózisok vérlemezke-aggregációt indukálhatnak.

Bizonyítékalapú kutatás

Egy klinikai kísérleti vizsgálat kimutatta, hogy a V. album tinktúra csökkenti a vérnyomást és a szérum triglicerideket napi 3-szor 10 csepp anyatinktúra (1:10 arányú alkoholos kivonat) adagolásban. A menopauza állatmodelljében a V. album vizes kivonatának 8 hetes alkalmazása után számos, a lipidfelhalmozódásban és az érelmeszesedés kialakulásában szerepet játszó enzimrendszer optimalizálódott. Megfigyelték a karnitin-palmitoyltranszferáz növekedését és a zsírsavszintáz csökkenését.

Biztonságosság terhesség és szoptatás alatt

A tudományos vagy hagyományos szakirodalomban nem találtak információt a V. album terhesség vagy szoptatás alatti biztonságosságáról.

Sem a V. album terápiás, sem a rendkívül nagy dózisú V. albummal nem mutattak mutagén vagy citogén változásokat emberi magzatvíz sejteken.

Néhány kora amerikai orvos arról számolt be, hogy a V. album oxitocinszerű hatást gyakorol a méhre, segít a túlzott vérzés megfékezésében, valamint javítja a méhizmok összehúzódási ritmusát és mintázatát.

A Viscum albumot ezért a szülés korai szakaszában méherősítőként és oxitocikumként használták a megrekedt szülésnél. A jelentések szerint a Viscum elősegíti a méh visszafejlődését a méhlepény leszállítása után, és csökkenti a szülés utáni vérzés esélyét.

A V. album szoptatásban való alkalmazását nem vizsgáló publikált tanulmányok nem állnak rendelkezésre, de lektintartalma miatt valószínűleg óvatosan kell használni.

Adagolás

A szív- és érrendszeri problémákra használt (általában kapszulázott) V. album por szájon át történő adagolása a napi kétszer 650 mg-tól a napi négyszer 4 g-ig terjed. Kisebb mennyiségeket is be lehet venni a készítményekben, ha kombinálják a következőkkel. V. albumot más, hasonló hatású gyógynövényekkel kombinálva.

Hagyományos felhasználások

A Viscum albumot hagyományosan a pangásos szívelégtelenség, a szívritmuszavar és a szívgyengeség tüneteire, valamint a kiváltó okokra, például az érelmeszesedésre és az érrendszeri gyulladásra használják. A Viscum album kifejezetten a hipotenzív betegeknek javallott, akiknek gyenge, erőtlen pulzusa és gyenge szíve van; azonban számos összetett hatásmechanizmusa miatt a V. album magas vérnyomás esetén is alkalmazható.

A Viscum albumot görcsök és epilepszia,1 Szent Vitus-tánc, motoros rángások, görcsök és idegi hiperaktivitás esetén használták. A hagyományos gyógynövényirodalom megjegyzi, hogy a V. album javítja a szénhidrát-anyagcserét a cukorbetegeknél.2 A Viscum album hagyományos gyógyszerként rák és gyulladás ellen is használatos.