, 2022/10/24

A fehér szantálfa vagy (kelet-)indiai szantálfa (Santalum album) ázsiai eredetű, félparazita fa, amely 6–10 m magasra nő, levelei bőrneműek és ép szélűek. Kisméretű virágai fürtökbe tömörülnek.

Fehér szantálfa

A szantálfafélék közül a mérsékelt égöviek lágy szárúak. A gazdanövény gyökereihez tapadt hausztóriumokkal szívják el a vizet. Délkelet-Ázsiából, Indiából, Ausztráliából és Afrikából származnak. Az Európában élő növényt a Fülöp-szigetekről hozzák be.

Felhasználása

A szantálfa illóolaját ősidők óta alkalmazták a gonorrhoea és a hólyaghurut gyógyítására. Manapság ez a szerepe háttérbe szorult, mert megjelentek az antibiotikumok, így a növényt a fitoterápiában mint vízhajtót használják, a vízvisszatartás kezelésében és az alsó végtagok ödémájának megszüntetésére. A kínai orvostudományban a gyomorfájdalmak és a migrén csillapítására alkalmazzák. Külsőleg használva a szantálfa különösképp hatékony a fogíny és a fogak éles fájdalmának csillapítására. A szantálfának semmilyen mérgező hatása nincs, ennek ellenére csak orvosi előírásra ajánlatos használni.

Santalum Album kivonat és olaj (szantálfa)

Más néven Szent Szantálfa vagy Chandan (Indiában) és Tan Xiang (a hagyományos kínai orvoslásban). Egyedülálló, gyengéd, meleg, bársonyos és tejszerű, értékes faillattal rendelkezik. A fa értéke az öregedéssel több mint 50-60 év alatt éri el a csúcspontját.

Előnyök.

Erőteljes bőrantimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, segít hidratálni a száraz bőrt, enyhíti a viszketést és a gyulladást. A szantálfa egyedülálló képessége, hogy hosszú ideig megőrzi illatát, és ez teszi ritka fává és rendkívül drágává. Az Ayurvédában a szantálfát por és olaj formájában használják, és ismert, hogy nyugtató és hűsítő tulajdonságokkal rendelkezik. Antiszeptikus, megtartja a nedvességtartalmat, tonizáló, tisztító és nyugtató hatású.

Közvetlenül a bőrre alkalmazva erős antibakteriális tulajdonságai miatt a szantálfa paszta képes kezelni a pattanásokat, a pattanás utáni hegeket, valamint a hegeket, mitesszereket és a foltokat. Gyógyítja az olyan bőrbetegségeket, mint a száraz bőr, a repedezés, a hámlás és a ráncok. A szantálfaolaj segíti a sérült bőrsejtek helyreállítását, elősegíti a bőr arcszínét és fenntartja a bőr ragyogását és ragyogását. A szantálfaolaj erős összehúzó, öregedésgátló és fertőtlenítő tulajdonságai megvédik a bőrt a káros baktériumok, vírusok és gombák támadásaitól.

Továbbá, a szantálfaolaj helyi alkalmazása az érintett bőrfelületeken megkönnyíti a sebek, sebek, hegek, pattanások, égési sérülések gyógyulását és megelőzi a fertőzéseket. Nagyon hatékony a fejbőr túlzott faggyúkiválasztásának elűzésében, a töredezett hajvégek kezelésében, valamint a haj fényének és növekedésének fokozásában. A szantálfaolajat széles körben használják az aromaterápiában és a hagyományos masszázsolajokban. A nyugtató illóolaj hidratáló és tápláló hatást kölcsönöz.

Szantálfa virágai

A fenntarthatóság ma már számos illóolajtermő növény esetében komoly kihívást jelent, és az aromaterápia térnyerése tovább súlyosbította a problémát. Ez különösen igaz az olyan vadon termesztett növényekre, mint a Santalum album. Ez Ázsiában a több évtizedes túlszüretelés és csempészet miatt veszélyeztetett faj. Ausztráliában azonban nemrégiben nagyüzemi, fenntartható termesztés kezdődött. Az egyik ausztrál termelő már rendelkezik olyan standardizált illóolajjal, amely megfelel az FDA növényi gyógyszerekre vonatkozó követelményeinek.

Ez a "modell" egyszerre felel meg a fenntarthatóság és a gyógyászati tételek variációjának kihívásainak. A Santalum album illóolaj nyugtató, nyugtató és szorongásoldó tulajdonságokkal rendelkezik. A pszichodermatológiai tanulmányok szerint a szantálfaolajnak a pszichére és a bőrre gyakorolt kombinált hatása részben magyarázza a bőrbetegségek kezelésében elért sikerét.

Háttér

A szantálfa az egyik legrégebben ismert aromás gyógynövény, amelynek emberi felhasználása legalább 3000 éve folyamatos. A Nirukta, egy valószínűleg i. e. 500 körül keletkezett védikus kommentár említi. Indiában találtak Kr. e. 1200-ból származó szantálfa szenet (McHugh 2012). A szantálfát az indiai epikus irodalom két költeménye, a Rámájana és a Mahábhárata is említi (Scartezzini & Speroni 2000). Már i. e. 900-ban használták a porított szantálfát a testápolásban, mind fürdéshez, mind a bőrre felvitt pasztaként.

A Dhanvantari Nighantuban, egy Kr. u. 1000-1100 között készült szanszkrit nyelvű materia medica-ban a candana (szantálfa) így szerepel: "Elpusztítja az epét, a vért, a mérget,a szomjúságot, a lázat és a férgeket, nehéz, és soványítja a testet. Minden kandana keserű és édes és leginkább hideg". A candana hűsítő jellegére gyakran hivatkoznak az ősi szövegekben (McHugh 2012). A szantálfa bőrre gyakorolt jótékony hatásaira utal az Ayurveda alapszövege, a Charaka Samhita (Kr. u. 100 körül), amelyben a szantálfa "arcszínt elősegítő" hatásáról ír (Kumar et al 2013).

Saddhu szantálfa pasztával a homlokán

Az ókori egyiptomiak importálták a fát, és gyógyászatban, balzsamozásra és rituális égetésre használták isteneik tiszteletére. A buddhisták depresszió, szorongás és álmatlanság ellen használták a szantálfát, Tibetben pedig a szerzetesek a test ellazítására és az elme összpontosítására használták (Anon 2002). Kínában fontos füstölőanyag volt, és a Tang-dinasztia idején (Kr. u. 581) aromás gyógyszerként ismerték el, amikor légzőszervi megbetegedések kezelésére használták.

Az illóolaj az elmúlt 200 évben került közhasználatba (Burdock & Carabin 2008).

A XIX. században az indiai szantálfaolaj bekerült Nagy-Britannia, Németország és Belgium gyógyszerkönyveibe, nevezetesen hólyaghurut és nemi betegségek kezelésére. Például: "A szantálfából (Santalum Album) nyert illóolajat gonorrhoeára írják fel. Dózis: harminc minim" (Squire 1894: p275). Egy minim körülbelül egy csepp. Bár a szantálfaolaj már nem hagyományos gyógymód a nemi betegségek kezelésére, ez a felhasználás a jövőben újra előkerülhet.