, 2022/10/24

A fehér üröm vagy abszintüröm (Artemisia absinthium) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Magyarországon már a középkorban is elterjedt fűszer- és gyógynövény.

Fehér üröm

Magyar népi elnevezései a bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló vagy mesétfű, de nem összetévesztendő a leggyakrabban szintén bárányürömnek nevezett Artemisia ponticával.

Fehér üröm gyógyhatása

Étvágytalanság esetén jótékony hatású, az epekiválasztást fokozza, az epehólyag összehúzódását szorgalmazza, megelőzi epekő kialakulását, illetve a kialakult epekövet oldani kezdi, kihajtja. Idült bél- és gyomorhurutoknál, lomha bélmozgással együtt járó emésztési panaszoknál az alacsony gyomorsav szintet megemeli, fokozza az emésztőnedvek termelődését, ezért emésztés javítására használják. Az emésztőrendszer görcseit oldja, bélféregűző. A jobb emésztést elősegíti a bélgázosság enyhítése révén is.

Bélmozgást serkentő hatása segítséget jelent székrekedés esetén. A fehér üröm teájának pozitív hatása még jobban érvényesül, ha a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére is odafigyelünk! Romlott, mérgező ételek (például mérgező gomba!) fogyasztása esetén, időben alkalmazva nagy segítséget jelenthet a fehér üröm, igyekszik maradéktalanul eltávolítani a gyomorból a tartalmat, a hányást is megkönnyíti. Gombamérgezés esetén mielőbb ecetes vízzel forrázott fehér üröm szárítmányt (vagy a feldarabolt friss növényt) kell készíteni, és azt mielőbb meginni. Menstruációs fájdalmak enyhítésére is kiváló, a görcsöket oldja.

Fehér üröm felhasználás külsőleg:

Külsőleg borogatásként, bedörzsölőszerként jótékony izomgörcsök, reumás panaszok kezelésére.

Beöntésként is használják forrázatát bélférgesség esetén.

A házkörül

Szárított növényként a szekrénybe helyezve molyriasztóként használható, a nyílászárók közelében pedig rovarriasztó hatását használhatjuk ki. Erős rovarriasztó, sőt rovarölő hatásuk miatt kert szélére ültetve kiváló védőnövények.

Állapotok, amelyekben ajánlott:

anorexia

bél- és gyomorhurut

étvágytalanság

emésztési panaszok

puffadás

hányinger

bélférgesség

epe problémák

epekő

menstruációs görcsök

izomgörcsök

reuma

székrekedés

gombamérgezés

ételmérgezés

romlott étel elfogyasztása

molyriasztó

rovarriasztás

Fehér üröm tea elkészítése:

Tea: 1 teáskanál gyógynövényt 1 csészényi vízzel leforrázunk, 10-15 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. A főétkezések között fogyasztjuk, kortyolgatva. Napi adagja 1-3 csésze.

Ürmösbor: boros áztatmánya gyógybor, mely régi gyökerekkel rendelkezik, többféle receptje ma is elérhető.

Menstruációs panaszok kezelésére társítják orbáncfűvel, míg gyulladások kezelése esetén cickafarkkóróval.

Emésztésjavításra tárnicsgyökérrel, ezerjófűvel, izsópfűvel együtt ajánlják alkalmazni.

Ellenjavallat:

Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegekre káros! Várandósság, szoptatás alatt kerülni kell használatát! Erősen szárító hatású, kiszáradásos tünetek esetén ellenjavallt! Terápiás, előírt dózis betartása mellett, csak 3-4 hetes kúraszerű alkalmazása esetén káros hatásától nem kell tartani! Nagyobb adagban, túladagolás esetén mérgezéses tünetekkel járhat: hányinger, hányás, hasmenés, vizelet visszatartás, de akár görcsrohamok és eszméletvesztés is kísérheti. Ehhez azonban igen nagy mennyiségben kellene a benne található tujont a szervezetbe juttatni. Pollenje allergizálhat, és a növény érintése is bőrallergiás tüneteket válthat ki!