, 2022/10/25

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő növény. Termését és levelét a népi gyógyászat is felhasználja. Népies nevei: havasi meggy, boronyica,havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kokojza, molabogyó, afinya.

Fekete áfonya

Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. Legyökeresedő ágai, hajtásai szögletesek, zöldes színűek, akár ezer négyzetméteres kolóniák is hajthatnak egyetlen tőről. Levelei tojásdadok, kihegyezettek, finoman fűrészesek, kopaszak. Virágai rózsaszínnel futtatottan zöldes színűek, levélhónaljakból fejlődnek,áprilistól júniusig nyílnak. A gömbös, korsó alakú párta halvány zöldesvörös, az érett bogyó gömbös, feketéskék, hamvas.

A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet. Bogyója gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, sok vasat, A-, D- és C-vitamint tartalmaz.

Felhasznált rész:

Bogyó/gyümölcs, levél

Összetevők:

Flavonoidok: antocianozidok, tannin (7%), polifenolok (katechin, epikatekin), tápanyagok (B1-, C-vitamin, béta-karotin), pektin.

Gyógyászati hatások: Gyulladáscsökkentő, összehúzó, vizelethajtó, antioxidáns, antimikrobiális, ödémaellenes, vénás tonik, érvédő, vérlemezkék elleni, vérlemezke-ellenes, hányáscsillapító, hasmenés elleni.

Orvosi felhasználás:

Látászavarok/rossz látás, retinopátia, szürkehályog és makuladegeneráció, valamint retinitis pigmentosa, diabéteszes retinopátia és éjszakai vakság esetén javallott. A glaukóma megelőzésére és kezelésére használják. antioxidáns hatása miatt a Vaccinium hasznos köszvény és reumás ízületi gyulladás esetén. Hasznos a vénás elégtelenség (különösen a lábakban), az aranyér, a visszerek és a hajszálerek egészének törékenysége esetén.

Az áfonyát élelmiszerként és magas tápértéke miatt használták. Gyógyászatilag a skorbut és a húgyúti panaszok (beleértve a fertőzéseket és a köveket) kezelésére használták. A szárított bogyókat elsősorban összehúzó tulajdonságaik miatt használták. hasmenés és vérhas kezelésére. A levelek főzetét cukorbetegség kezelésére használták.

Farmakológia:

Az antocianinok antioxidáns és érerősítő hatásúak, amelyek segítenek a kollagén stabilizálásában és védelmében a gyulladások során.

A fekete áfonyában található öt különböző antocianidinből több mint 15 különböző antocianozid származik.

Gyógyszerészet: Standardizált kivonat (25% antocianozidok): 80-160 mg TID. Friss bogyók: 2-4 oz. TID. Főzet, szájvízként vagy teaként: 3 evőkanálnyit ½ liter vízben 10 percig főzni, egész nap inni. Tinktúra: (1:1, 25%), 3-6ml QD.

Ellenjavallatok:

Óvatosság vérzéses rendellenességek esetén.

Toxicitás: Nincs jelentett.

Kölcsönhatások: Véralvadásgátló gyógyszerek (elméleti).

Részlet

Az áfonya (Vaccinium myrtillus L.) az antociánok egyik leggazdagabb természetes forrása. Ezek a polifenolos összetevők adják a fekete áfonya kék/fekete színét és magas antioxidáns tartalmát, és úgy gondolják, hogy ezek a kulcsfontosságú bioaktív anyagok felelősek a fekete áfonya és más bogyós gyümölcsök számos bejelentett egészségügyi előnyéért. Bár a fekete áfonyát leginkább a látás javítása miatt népszerűsítik, a jelentések szerint csökkenti a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő és lipidcsökkentő hatású, valamint elősegíti az antioxidáns védelmet és csökkenti az oxidatív stresszt.

Ezért a fekete áfonya potenciális értéket képvisel a gyulladással, diszlipidémiával, hiperglikémiával vagy fokozott oxidatív stresszel, szív- és érrendszeri betegségekkel (CVD), rákkal, cukorbetegséggel, demenciával és más korral összefüggő betegségekkel kapcsolatos állapotok kezelésében vagy megelőzésében. Vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a fekete áfonya antimikrobiális hatással rendelkezik. Ebben a fejezetben a fekete áfonya, annak összetevői és jellemzői kerülnek ismertetésre, valamint a fekete áfonya egészségügyi előnyeire vonatkozó bizonyítékokat mutatják be és vitatják meg.

Éedekesség

Egy legenda szerint a második világháborúban brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, mert azt hitték, hogy segíti az éjszakai látást. A történetet sosem sikerült megerősíteni és a látásra gyakorolt jótékony hatást sem sikerült kimutatni.