, 2022/10/25

3–10 m magasra megnövő terebélyes cserje vagy fa. Egyéves ágai zöldek, a többévesek szürke kérgűek, paraszemölcsösek. A terebélyes bokor vesszői ívesen lehajlóak, a vesszőket eltörve láthatóvá válik lágy, fehér belük. Levelei sötétzöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, páratlanul szárnyasan összetettek, szélük fogazott

Fekete bodza

Virágai aprók, krémfehérek, jellegzetesen illatosak, a virágzat bogernyő. A termés fekete színű csonthéjas bogyó. A fává növekvő példányok ritkák: hazánkban csak a legkedvezőbb termőhelyeken (hegylábi törmeléken, patakok mentén, mérsékelt klímájú, de napfényes helyeken, tápanyagdús talajon) fordulnak elő. A több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb. Dugvánnyal és magról is könnyen szaporítható.

Régen

Valaha felhasználták e növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a leveléig. E hasznosítások többségét mára elfeledtük, ma leginkább csak táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. Fiatal hajtásai a vastag, szivacsos bélszövet miatt törékenyek. Ahogy az ágak idősödnek, a belső bélüreg nem tágul, és hosszú, rugalmas és szilárd rostokból álló, egyenes szálfutású farész veszi körül. Ez az oka annak, hogy a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették.

Hasonló okokból nagyon régóta fúvós hangszereket: furulyát, tilinkót, kavalt is készítenek a bodza ágaiból. A régi kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt). A halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt.

A népi gyógyászatban a bodza volt „a szegényember patikája”: ennek főzetével kezelték a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is.

A szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek. Erős szagú levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.

Bodza felhasználása napjainkban

A fekete bodza virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, enyhén szénsavas üdítő ital kapható. A frissen szedett virágai palacsintatésztába mártva ki is süthetők, illetve szörp is készíthető belőlük. Bogyója szederrel vagy almával elegyítve lekvár főzésére alkalmas. Leves is készíthető belőle.

A szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító.

A bogyókból készített bodzabor (gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos szíverősítő. Helyenként pálinkát is főznek belőle – mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.

Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek!

Levelét az érés gyorsítására komposzthalmokba keverik.

Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.

Hatóanyagai

Drogja a virág, valamint levele és érett termése. A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található. A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak.

A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A- és B-vitamint – C-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:

vasat

káliumot

kalciumot

magnéziumot

foszfort

valamint illóolajokat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).

Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.

Absztrakt

A náthát és az influenzát gyakori légúti vírusos kórokozók okozzák, amelyek kórházi kezelést és halálozást eredményeznek a világon. A vírusfertőzések közül az influenzavírusok világszerte elterjedtek, és jelentős hatással vannak a társadalmak egészségére. Az influenzavírusok antigénszerkezetének változása összefügg a hatékony kezelések hiányával. Ezért a gyógynövények alternatív választásként való alkalmazása az influenza és a megfázás kezelésére használható.

A Sambucus nigra vagy fekete bodza virágait az E-bizottság a megfázás és az influenza kezelésére engedélyezte. Bár a bodzákat különböző gyógynövénykészítményekben használják, de nincs átfogó tanulmány. Ennek a felülvizsgálati cikknek a tárgya az volt, hogy összefoglalja a fekete bodza hatékonyságát a megfázás és az influenza kezelésében. A kézirat elkészítéséhez az elektronikus forrásokat, könyveket és szakdolgozatokat a Sambucus, bodza, megfázás, influenza és vírusfertőzések kulcsszavai alapján kerestük.

A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a bodzabogyókkal kapcsolatban négy klinikai vizsgálat készült, amelyekben csökkentették a megfázás időtartamát és súlyosságát (láz, fájdalom, torlódás, köhögés), míg a bodzavirággal kapcsolatban nincs klinikai vizsgálat a megfázás és az influenza kezelésére, annak ellenére, hogy az E. Bizottság jóváhagyta.