, 2022/10/25

A szár alsó részének levelei szeldeltek, feljebb ép szélűek és lándzsásak. Sárga virágai fürtökbe rendeződnek. Négyélű becőtermése, amely majdnem párhuzamos a főtengellyel, apró fekete gömb alakú magokat rejt, melyeket fűszer készítésére használnak fel.

Fekete mustár

Levelek - nyersen vagy főzve. Csípős ízű, finomra vágva salátákhoz adható, vagy főzve főzelékfűszerként[183]. A magoncok kb. egyhetes korukban salátaként is felhasználhatók, csípős csípősséget adva a salátának. Éretlen virágzó szárak - főzve és brokkolihoz hasonlóan fogyasztják.

A mustármagot általában porrá őrlik, és ételízesítőként és fűszerként használják. A kereskedelemben ez a fekete mustár, széles körben használják ételízesítőnek és curry összetevőjeként. A mustár csípőssége akkor alakul ki, amikor az őrölt maghoz hideg vizet adunk - egy enzim (myrosin) egy glikozidra (sinigrin) hatva kénvegyületet hoz létre. A reakció 10-15 percig tart.

Forró vízzel vagy ecettel való keverés vagy só hozzáadása gátolja az enzimet, és enyhe keserű mustár keletkezik. A mag egészben is felhasználható savanyúságok, curryk, savanyú káposzta stb. ízesítésére]. A fekete mustár erősebb, csípősebb ízű, mint a fehér mustár (Sinapis alba) és a barna mustár. A magból étkezési olajat nyernek.

Gyógyászati felhasználás

A mustármagot gyakran használják a gyógynövényterápiában, különösen rubefikus borogatásként. A magot őrölték és pasztává alakították, majd a bőrre kenték

reuma kezelésére, a belső szervek pangásának csökkentésére. Külsőleg alkalmazva a mustár enyhíti a pangást azáltal, hogy a vért a felszínre vonzza, mint például fejpanaszok, neuralgia és görcsök esetén.

Az összezúzott magokra öntött forró víz serkentő hatású lábfürdőt készít, jó megfázás és fejfájás esetén. A régi gyógynövénykönyvek a mustárt alopecia, epilepszia, kígyómarás és fogfájás kezelésére javasolták. Vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba, mivel a borogatás néha elég súlyos bőrirritációt okozhat[K]. A magot belsőleg is használják, amikor étvágyjavító, emésztésjavító, vizelethajtó, hánytató és erősítő hatású. Egészben lenyelve, melasszal keverve hashajtóként hat.

A magokból készült főzetet a máj és a lép gyulladásainak kezelésére használják. Rák, torokdaganatok és imposztumuszok kezelésére is használják. A magból készített folyadék gargalizálva állítólag segít a "sinax" daganatain[. A magot tonikusként és étvágygerjesztőként fogyasztják. Az összezúzott mustármagra öntött forró víz serkentő lábfürdőt készít, és inhalálóként is használható, ahol a megfázás vagy a fejfájás elűzésére hat. A mustárolaj állítólag serkenti a haj növekedését. A mustárt a tea aperitifként is ajánlják, hasznos csuklás esetén. A mustárlisztet fertőtlenítőnek tartják.

Belsőleg a fekete mustár étvágygerjesztő, mivel fokozza a bélnedvkiválasztást. Kis adagban emésztésserkentőnek javallt étvágytalanság és emésztési nehézségek esetén.

Külsőleg a fekete mustár alapú készítményeket borogatás formájában alkalmazzák hörghurut, reumás és ízületi fájdalmak, valamint influenzás megbetegedések esetén.

A fekete mustár magjában lévő szinigrin külsőleg bőrizgató és vérkeringést fokozó tulajdonságú, erős vérbőséget, értágulatot is okozhat, ami helyileg javítja a keringést; gyulladás esetén csillapítja a fájdalmat.

Egyéb felhasználások

Zöldtrágya Olaj Olajriasztó

A magból félig száradó olajat nyernek, amely amellett, hogy ehető, kenőanyagként, világítószerként és szappankészítésre is használják. A növényt gyakran termesztik zöldtrágyaként, nagyon gyorsan, kb. 8 hét alatt termel a talajba ásásra alkalmas tömegű növényt. Nem túl télálló, általában tavasszal és nyáron használják. A káposztafélék családjának kártevőit és betegségeit hordozza, ezért valószínűleg jobb elkerülni, ha ezeket a növényeket rövid vetésforgóban termesztik, és különösen, ha a káposztagyökér problémát jelent. A mustárolajat (allyl-izotiocianát) kereskedelmi forgalomban kapható macska- és kutyariasztó keverékekben használják.

Termesztési részletek

Könnyen termeszthető növény, a fekete mustár a nagyon nehéz agyagos talajok kivételével sokféle talajra alkalmas, a legjobban könnyű homokos vályogokon, vagy mély, gazdag, termékeny talajokon fejlődik[269]. Teljes napsütésben, jó vízelvezetésű, termékeny, lehetőleg lúgos talajban fejlődik[200]. A nehéz talajt kedveli nyílt fekvésben. Egy másik jelentés szerint a könnyű, jó vízelvezetésű talajt és nyáron némi árnyékot kedveli.

A növény 30-170 cm éves csapadékmennyiséget, 6-27 °C éves átlaghőmérsékletet és 4,9-8,2 közötti pH-t tűr. A fekete mustár a legkülönbözőbb éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodik, gyakran termesztik a mérsékelt égövben, bár elsősorban a trópusi területeken, és főleg esőztetőként termesztik a kevés vagy mérsékelt csapadékkal rendelkező területeken.

A fekete mustárt gyakran termesztik ehető vetőmagja miatt, bár kezd kiesni a népszerűségből, mivel érés után gyorsan ontja magjait, és ez megnehezíti a gépi betakarítást, mint a kevésbé csípős barna mustár (Brassica juncea). Főleg ételízesítőnek használják, bár a kerti zsázsamaggal (Lepidium sativum) együtt vetve mustárt és zsázsát is adnak belőle, amely a magoncok egyhetes korában elfogyasztott saláta. A fekete mustárt gyógynövényként is termesztik.

Szabadon csírázik és gyorsan növekszik, és nagyon hasznos zöldtrágya. A növények nem túl télállóak, ezért a magvetést tavasszal célszerű elvégezni, ha a magért termesztik, míg zöldtrágyaként akár késő nyáron is vethető. A virágok kellemes illatúak, bár ez csak akkor tűnik fel, ha egyszerre több virágot is belélegezünk.