, 2022/10/25

A fekete nadálytő (Symphytum officinale), népies nevén forrasztófű, összeforrasztófű, sarkosfű, összeplántálófű, nadálygyökér, madárgyökér vagy feketegyökér a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó növényfaj.

Fekete nadálytő

Természetes élőhelyét a nedves területek, árterek, nyirkosabb rétek jelentik, de termesztik is a gyógyszeripari felhasználása miatt. Levélzetét lándzsa vagy tojás alakú, hosszú levélnyelű, hullámos szélű levelek alkotják, szárlevelei hosszúkásak, száron lefutók. Virágzata boragoid forgó, melyet bíbor vagy rózsaszín árnyalatú virágok alkotnak. Egész nyáron virágzik.

A fekete nadálytő levele és gyökere egyaránt értékes gyógyászati szempontból, a népi gyógyászatban gyulladások, sérülések, zúzódások, rándulások kezelésére használták. Míg be nem bizonyosodott májkárosító hatása, teaként fogyasztva, belsőleg is alkalmazták. Gyökere októbertől áprilisig gyűjthető.

A fekete nadálytő kivonata, fájdalomcsillapító, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. Számos gyógyászati készítmény, például kenőcs, paszta vagy pakolás tartalmaz fekete nadálytőt. Mivel a mérgező anyagok, kis mértékben a bőrön át is felszívódnak, ezért ezeket a termékeket körültekintően, csak meghatározott ideig szabad használni.

Hatóanyagok

A szár sörtéi

Mérgező pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz, amelyek a gyomorban és a bőrön keresztül könnyen felszívódnak és megnövelik a végzetes májmérgezés veszélyét. 2001-ben az amerikai US Food and Drug Administration és a Federal Trade Commission betiltotta a fekete nadálytőből készült termékek forgalmazását a lehetséges mérgező hatásuk miatt, de szerepel az OGYÉI tiltólistáján is. Egy 2018-as, a fekete nadálytőben lévő pirrolizidin alkaloidokról szóló átfogó tanulmány általános, emberre és állatra veszélyes mérgező hatást állapított meg.

Népi felhasználása

Friss levelét levélborogatásként, szárítottan, illetve ülőfürdő készítéséhez; gyökerét frissen és szárítva, de porrá őrölve is lehet használni borogatásnak; tinktúra, esszencia, vagy kenőcs is készülhet belőle. Belsőleg (pl. teaként) nem ajánlott, mivel a májra mérgező (toxikus) hatású pirrolizidin-alkaloidot tartalmaz. A borogatás nyílt sebre nem használható. Alkalmazása terhesség alatt ellenjavalt. Borogatásként segíti az eltört csontok összeforradását.

A népi gyógyászatban sokféle célra használják, külsőleg kitűnő hatása van a fekélyekre és a csonttörésekre, égési és más sérülésekre, duzzanatok borogatására. Hatásos szer még a reuma, ízületi gyulladás, megerőltetés, csontfájdalmak, sebek, vérömlenyek, zúzódások, ficam, rándulás, bénult végtagok fájdalmainak enyhítésére, de tüdőbetegségek kezelésére is.

Levél forrázata: fürdőbe, arclemosóba téve bőrlágyító hatású. Egyes készítmények (például a lóbalzsam) a gyógyszertárakban is beszerezhetők. 2013-ban egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy a vélelmezett gyógyhatást bemutató kutatás nagyon megbízhatatlan és nem igazolható hitelesen a hatásossága és a biztonságossága. Európában 2015-ben nem használták belsőleg és a külsőleges használata során is májmérgezés veszélye merült fel.

Fekete nadálytő

Csont- és szemsérülések.

Izületi vagy csontsérülések esetén, ütés, rándulás, ficam vagy törés után, a sebészi ellátás előtt és után, annak támogatására. Csontig hatoló sebek. Nyomó, szúró vagy húzó fájdalom a csontban, izületben vagy a csonthártyán, amely rosszabb érintésre vagy mozgatásra. Csonttörések esetén elősegíti a hegesedést.

Izületek túlerőltetése, sportsérülések.

Tompa tárgy által okozott szemsérülés esetén a Staphysagriaval együtt az első alkalmazandó szerek közé tartozik. Szem kivörösödik, könnyezik, javul hideg borogatásra. A szem szakorvosi vizsgálatát minden esetben el kell végeztetni!