, 2022/10/25

A fekete peszterce (Ballota nigra) 30–80 cm magasra növő évelő növény. Tojásdad alakú levelei sötétzöldek, csipkés szélűek. Négyzetes, gyapjas szára igen elágazó. Nagy, élénkpiros vagy rózsaszín virágai a felső levelek hónaljában fejlődnek. A növény penészillatot áraszt.

Fekete peszterce

A peszterce évelő növény, viszonylag fejletlen gyökérzettel. Hajtása 30-100 cm magasra nő meg, elágazó, pelyhesen vagy borzasan szőrözött. Levelei keresztben átellenesen állnak, tojásdadok, válluk egyenes vagy gyengén szíves, szélük csipkés-fogas. A levelek lemeze jellegzetesen ráncos. A rózsaszínes-lilás ajakos virágok tömött levélhónalji csomókban (álörvökben) állnak. Májustól októberig virágzik, termése négyosztatú makkocska. A peszterce könnyen összetéveszthető a piros árvacsalánnal.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

Felhasznált részek: A virágzó hajtásokat (Ballotae nigrae herba) gyűjtik.

Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A pesztercéről ESCOP-monográfia készült, szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) is.

Hatóanyagok: A pesztercefű diterpén-származékokat (marrubiin, ballonigrin), flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz.

Gyógyhatások: A monográfia nyugtalanság, feszültségérzés, ingerlékenység, alvászavarok kezelésére ajánlja. Enyhe simaizomgörcs-oldó hatása is ismert.

Adagolás: 1 teáskanálnyi (1,5-5 g) szárított füvet 1/4 l forró vízzel leöntünk, majd 10 perc után leszűrjük. Napi adagja 1-2 csészényi.

Mellékhatások, ellenjavallatok: 12 év alatti gyerekek csak orvosi felügyelet mellett használhatják. A terhesség és a szoptatás ideje alatt biztonsági okokból nem használható.

Felhasználása

A fekete peszterce idegrendszeri problémák kezelésére ajánlott, elsősorban idegi eredetű álmatlanság (felnőtteknél és gyerekekenél) – a golgotavirággal, a hársfa virágjával és az orvosi macskagyökérrel együtt – szorongás, ingerlékenység és a klimax idegrendszeri tünetei esetén. A peszterce alapú készítményeket görcsös köhögés és szamárköhögés kezelésére használják. A virágos hajtásvégeket görcsoldóként alkalmazzák gyomor- és bélgörcsök esetén. A fülzúgás bizonyos esetei is eredményesen kezelhetők vele.

Gyógyhatása

Klinikai kísérletek szerint a Ballota fajok (főleg a Ballota undulata) kivonata hatékony rákellenes szer.

A fekete peszterce görcsoldó és a rohamszerű köhögéseknél köhögéscsillapító hatású, valamint nyugtató és szorongásoldó szer.

A májra mérgező labdo-furán vegyületek jelenléte óvatosságra int a növény alkalmazásával kapcsolatban.