, 2022/10/25

Évelő, 30–60 cm magas gyógy-, és gyomnövény, főként gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben, sziklaerdőkben találkozhatunk vele. Levelei tojásdadok vagy háromszögletűek, kihegyezett csúcsúak, szíves vállúak, fűrészes szélűek, rendszerint ezüstösen - fehéren foltosak. V

Foltos árvacsalán

Virágzás: áprilistól októberig, a virágok örvökben állnak, a párta 2–4 cm hosszú, görbült, alsó ajka halványabb, sötétpiros foltos, oldalsó karéja 1 fogú, felső ajka szőrös, bíborpiros, porzói sárgák. Termése makkocska.

A növényi drog iridoid glikozidokat (lamalbidot), cseranyagot, flavonoidokat, illóolajat, triterpén szaponinokat és nyálkát tartalmaz. A növény leveles, virágos hajtását, április-július hónapokban gyűjtik, és hasznosítják gyógyászati célokra.

Gyógyhatása

Bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre, a húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. Külsőleg bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják.

Felhasználása

A növény kora tavaszi, zsenge hajtásaiból főzeléket főzhetünk.

Foltos árvacsalánvirág tea: 2 teáskanálnyi árvacsalán-virágot egy csészényi forró vízzel leforrázzuk, majd 10 perc mulva leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Kúraként 4-6 hétig alkalmazzuk.

Foltos árvacsalánvirág fürdő: 2 marék árvacsalán-virágzatot 1 liter forró vízzel leforrázunk, majd 20-30 perc elteltével leszűrjük, és a fürdővízhez adjuk. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként, alkalmazási ideje max. 20 perc.

Amit tudni kell a gondozásáról

Ez az évelő növény minden évben ősszel visszahallik a talajszint alá, majd tavasszal ismét friss, új hajtás jelenik meg.

Helyzet: teljes napfény vagy félárnyék

Talaj: nedves, jó vízelvezetésű kerti talaj.

Növekedési sebesség: átlagos vagy gyors

Virágzási időszak: Virágzási idő: májustól júliusig

Szívósság: teljesen ellenálló

A keskeny, zölddel szegélyezett, finom ezüstös levelek éteri jelleget kölcsönöznek ennek a lamiumnak. Késő tavasszal és kora nyáron gyorsan ezüstös lombszőnyeget képez, amelynek fonákján hosszan tartó, csalánszerű, bíborvörös színű virágok fürtjei nyílnak. Gyönyörű talajtakaró növény, amely lombhullató vagy akár örökzöld cserjék és fák tövét is megvilágítja. A részleges árnyékot kedveli, és ha egyszer meghonosodott, még a nehéz, száraz árnyékos területeken is virágzik.

Kertgondozás: Ha száraz árnyékban termesztjük, jól öntözzük, amíg meg nem honosodik. Miután befejezte a virágzást, távolítsa el a kifakult virágfejeket, hogy elősegítse a friss, új lombozat kialakulását. A nagyobb csomókat késő ősszel vagy kora tavasszal emelje ki és ossza szét.