, 2022/10/25

A goji bogyó (Lycii fructus) az ördögcérna nemzetségbe tartozó egyes fajok ehető terméseinek neve. Angol wolfberry nevének magyar fordítása révén nevezik farkasbogyónak is. Az Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcsöket gyógyhatása miatt fogyasztják.

Goji bogyó

A Fructus lycii a Lycium barbarum növény egzotikus "bogyó típusú" gyümölcse, amelyet bioaktív vegyületek komplex keveréke jellemez, amelyet magas antioxidáns potenciál jellemez. A F. lycii-t a hagyományos kínai házi konyhában és a kínai gyógyszerkönyvben a látás és a hosszú élet elősegítésére, valamint a cukorbetegség gyógyítására használják a szervezetben a "jin" és a "jang" egyensúlyának megteremtésére, mintegy két évszázada.

Lycii fructus - farkasbogyó - goji bogyó

Különleges gyümölcs, rendkívül széles körű a gyógyhatása. Mindenféle módon pozitív hatással vannak az egészségre!

a hosszú élet gyümölcse a sejtmegújító hatása miatt, javítja a látást

természetes afrodiziákum, ugyanakkor védi a májat és a lépet

rendkívül magas a rosttartalma, karbantartja az emésztőrendszert, beleket

Immunrendszer-javító, vércukorszint karbantartó, csonterősítő

koncentrált C-vitamin forrás, agyműködés serkentő, memória-javító

a vér koleszterin szintjét csökkenti, magas az antioxidáns tartalma

esszenciális zsírsavakat tartalmaz, és 18-féle aminosavat és közel 20-féle ásványi anyagot

B1, B3, vitamin, és magas béta-karotin tartalma van.

Milyen előnyei vannak a Fructus Lycii egészségre gyakorolt hatásának?

A Fructus lycii, más néven farkasbogyó és goji bogyó a házassági szőlő, egy lombhullató cserje érett termése, amely tudományosan Lycium barbarum L. A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használt fructus lycii természetes módon Kína számos északi tartományában nő, beleértve Gansut, Ningxiát, Shanxiát és Xinjiangot. A 20. század végén és a 21. század elején végzett tudományos kutatások megerősítették a fructus lycii számos gyógyhatását. Ennek vagy bármely más gyógynövénynek az alkalmazása előtt konzultáljon orvosával.

Használat a kínai gyógyászatban

A hagyományos kínai orvoslásban "gou qi zi" néven ismert fructus lycii a Shen Nong weboldal szerint elősegíti a látást, táplálja a májat és élénkíti a veséket. Ami a konkrét alkalmazásokat illeti, a farkasbogyó cserje termését más kínai gyógynövényekkel kombinálva használják a vese gyengeségére visszavezethető spermás emisszió, valamint a máj- és vesehiányra visszavezethető látásromlás kezelésére.

A cukorbetegség tüneteinek enyhítésére a hagyományos kínai gyógyítók a fructus lycii-t a törpe liliom-tőzeggumóval, a rehmannia gyökérrel és a kígyótök gyökérrel kombinálva írják fel. A krónikus köhögést is a fructus lycii, az anemarrhena rizóma, a liliomgumó, a rehmannia gyökér és az egybibircses fritilla gumó kombinációjával kezelik. A kínai gyógyítók a fructus lycii-t önmagában vagy kombinációban is felírják a beteg általános egészségi állapotának javítására vagy helyreállítására, ami a gyógynövényt hatékony öregedésgátló szerként is hírnevet szerzett.

Neuroprotektív tulajdonságok

Kínai kutatók egy csoportja megvizsgálta a fructus lycii potenciálját az Alzheimer-kór - egy neurodegeneratív betegség - kezelésében vagy megelőző terápiájában. Mivel a gyógynövényt Kínában régóta használják az öregedés degeneratív hatásainak lassítására, a kutatók meg akarták határozni, hogy a fructus lycii milyen hatással bírna neuroprotektív szerként.

A kutatócsoport laboratóriumi vizsgálatokat végzett, amelyek során a fructus lycii poliszacharidokat tartalmazó kivonatot tesztelték, hogy mennyire hatékony a különböző béta-amiloid peptidekkel szemben, amelyek olyan idegméreganyagok, amelyeket az Alzheimer-kór okozójaként tartanak számon.

Az "International Journal of Molecular Medicine" 2007-es számában megjelent cikkben a kutatók arról számoltak be, hogy a fructus lycii kivonat hatékonyan semlegesítette a béta-amiloid peptidek számos egyedi törzsét. Eredményeik azt mutatják, hogy a farkasalma gyümölcse ígéretesnek tűnik az Alzheimer-kór lehetséges terápiájaként.

Antioxidáns tulajdonságok

A fructus lycii antioxidánsok mennyiségének és aktivitásának meghatározásához az ausztráliai Monash University School of Pharmacy kutatói a gyümölcs 95 százalékos etanolos kivonatát elemezték. Megállapították, hogy a kivonat flavonoidtartalma 1,56 milligramm kvercetinből vagy annak megfelelő mennyiségből állt a kivonat grammjában. A kvercetin egy erős antioxidáns, amely a szabad gyököket veszi célba, amelyeket széles körben a sejtkárosodás és a betegségek okozójaként tartanak számon.

A "Food Chemistry" című szaklap 2007-es számában megjelent ausztrál tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a fructus lycii kivonat erős antioxidatív aktivitást mutatott három kulcsfontosságú területen: a szabad gyökök elkapása, csökkentése és kelátképzése terén. A kelátképzés során egy antioxidáns molekula egy potenciális toxinhoz, például egy nehézfémhez kötődik, hogy meggyorsítsa annak eltávolítását a szervezetből.

Elősegíti a szem egészségét

Egy kínai-amerikai kutatócsoport által végzett állatkísérlet kimutatta, hogy a fructus lycii jó étrendi forrása a xeaxantinnak, egy karotinoidnak, amelyről ismert, hogy elősegíti a látás épségét és a szem egészségét. A kutatócsoportban a Hongkongi Kínai Egyetem és a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem képviselői vettek részt. Az "Investigative Ophthalmology & Visual Science" című szaklapban megjelent cikkben a kutatók elmondták, hogy a fructus lycii kivonatot tartalmazó étrenddel etetett rhesusmajmoknál a xeaxantin szérumszintje és makulasűrűsége szignifikánsan magasabb volt, mint a más étrenddel etetett állatoknál.