, 2022/10/25

A Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Ázsiában honos növény. Már az ókorban is termesztették, (elsősorban Indiában és Marokkóban), ezért sokfelé elterjedt. Hazánkban nemcsak termesztik, de a termesztésből kivadulva is előfordul.

Görögszéna

A növény egyéves, szára 20–65 cm magas, 3,2–3,8 mm vastag, kör keresztmetszetű, elágazó, antociános színezésű. Az elágazások lehetnek terpedtek és felállóak. Ritkás, ezüstfehér szőrzet borítja. Hármasan összetett, szórt állású, középzöld levelei nyelesek, a levélkék lekerekített lándzsa alakúak, enyhén fogazottak, 2–3 cm hosszúak, 1–2 cm szélesek. A három levélke közül a legnagyobb a középső. A pálhalevelek kicsik, háromszög alakúak, épszélűek.

Sárgásfehér virágai a lomblevelek hónaljában fejlődnek. A pálhalevelek kicsik, háromszög alakúak, szélük ép. A virágzat 1–2 pillangós, fehér (később besárguló) virágból áll. Termése sokmagvú, hosszú, kissé ívesen hajlott hüvely. A lapított, csőrszerűen elkeskenyedő hüvelyek 12–21 cm hosszúak, keskenyek, éretten sárgásbarnák. Egy-egy hüvelyben többnyire 12–17 darab, 4–6 mm hosszú, kemény, vízben (magas nyálkatartalma miatt) erősen duzzadó magot találhatunk.

Ezermagtömege csak 17,0–23,3 g (egy hektoliter magé átlag 81,8 kg). A magok sárgásbarnák, lapítottak. Az egész növény intenzív, aromás illatát a kumarin adja.

Magról szaporítják. Széltől védett, napos helyen szinte bármilyen talajon megterem. Tavasszal vetik 20–25 cm sortávolságra. Magja (Trigonellae foenugraeci semen) a svájci és az osztrák gyógyszerkönyvekben hivatalos drog; a VI. és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is így szerepel. A magok illata erős, aromás, keserű, összehúzó, az ánizsra emlékeztet.

Gyógyhatása(i): 

Gyógyhatását elsősorban a szteroid jellegű szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) és a nyálkás rostoknak tulajdonítják. - A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét, a rostok a vércukorszint csökkentését segíthetik. - Erősítő hatású (roborans), az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), aromás, fűszeres (aromaticum), szélhajtó, puffadást csökkentő (carminativum), belsőleg és külsőleg gyulladáscsökkentő (antiphlogisticum), borogatásként emolliens kelésre, sérülésre, fekélyekre, ekcémára, népgyógyászatban még vércukorszintet csökkentő, érelmeszesedés-gátló, továbbá tejfakasztó szer (lactagogum). - Több gyógykészítmény (köztük egész magvak, feldolgozás nélkül) van forgalomban. - Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet.

A 100 grammos referenciamennyiségben a görögszénamag 1350 kilojoule (323 kcal) élelmiszerenergiát biztosít, és 9% vizet, 58% szénhidrátot, 23% fehérjét és 6% zsírt tartalmaz, a kalcium a napi érték (DV, táblázat) 40%-át teszi ki. A görögszénamag (100 grammonként) gazdag fehérje- (46% DV), élelmi rost-, B-vitamin- és élelmi ásványi anyagforrás, különösen mangán (59% DV) és vas (262% DV) (táblázat).

Étrend-kiegészítő

A görögszéna étrend-kiegészítőket a porított magokból kapszulákká, laza porokká, teákká és folyékony kivonatokká állítják elő számos országban[4][5] A porokat helyi gyógyszerként vagy kötszerként is használhatják bőrsebek vagy ekcéma esetén[4][5] Nincs jó minőségű bizonyíték arra, hogy ezeknek a termékeknek klinikai hatékonysága lenne.

Élelmiszer-adalékanyag

A görögszénamag és a görögszénalevelek a szotolon molekulát tartalmazzák, amely magas koncentrációban a görögszéna és a curry aromáját, alacsonyabb koncentrációban pedig juharszirup vagy karamell aromáját adja.[4][13] A görögszénát ízesítőszerként használják juharszirup- vagy teaimitációban, valamint étrend-kiegészítőként.

Kutatás

A görögszénamag összetevői közé tartoznak a flavonoidok, alkaloidok, kumarinok, vitaminok és szaponinok; a legelterjedtebb alkaloid a trigonellin, a kumarinok közé pedig a fahéjsav és a szkopoletin tartozik. A kutatás arra vonatkozóan, hogy a görögszéna csökkenti-e a biomarkereket a cukorbetegeknél és a cukorbetegség előtti állapotúaknál, korlátozott minőségű.

2020-ig nem állt rendelkezésre jó minőségű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a görögszéna biztonságos és hatékony-e a dysmenorrhea enyhítésére vagy a szoptatás alatti szoptatás javítására. A görögszénával kapcsolatos tanulmányokat változó, gyenge kísérleti tervezéssel és minőséggel jellemzik, beleértve a kis számú alanyokat, a módszerek leírásának elmulasztását, az adagolás következetlenségét és időtartamát, valamint a nemkívánatos hatások fel nem vételét.

Mivel a görögszéna fogyasztásának lehetséges biológiai hatásaival kapcsolatos kutatások nem szolgáltattak jó minőségű bizonyítékot az egészségre vagy betegségellenes hatásra, a görögszénát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala nem hagyta jóvá és nem ajánlja klinikai alkalmazásra.

Hagyományos gyógyászat

Bár egykor népi gyógymód volt a szoptatás során fellépő elégtelen tejellátás ellen, nincs jó bizonyíték arra, hogy a görögszéna hatékony vagy biztonságos lenne erre a célra. Nincs jó bizonyíték arra, hogy a hagyományos gyakorlatban hasznos lenne dysmennorhea, gyulladás, cukorbetegség vagy bármilyen emberi rendellenesség kezelésére.

Nemkívánatos hatások és allergia

A görögszéna használata súlyos mellékhatásokat okozhat, mivel nem biztonságos a hormonérzékeny rákos nők számára. A görögszéna nem biztonságos terhesség alatt, mivel lehetséges abortuszmegszakító hatása van, és idő előtti méhösszehúzódásokat idézhet elő. gyesek allergiásak a görögszénára, beleértve a földimogyoró- vagy csicseriborsó-allergiásakat is. A görögszénamag hasmenést, diszpepsziát, haspuffadást, puffadást, izzadást és juharszagú izzadságot, vizeletet vagy anyatejet okozhat.Különösen cukorbetegeknél fennáll a hipoglikémia veszélye, és befolyásolhatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását.

A görögszéna magas kumarinszerű vegyülettartalma miatt befolyásolhatja a véralvadásgátló és vérlemezke-ellenes gyógyszerek hatását és adagolását. A görögszéna magas kumarinszerű vegyülettartalma miatt befolyásolhatja a véralvadásgátló és vérlemezke-ellenes gyógyszerek hatását és adagolását.